Lehet kapcsolat a platánfa legyengülése és a rajta élő cincérek között?

Lehet kapcsolat a platánfa legyengülése és a rajta élő cincérek között?

Agrofórum Online

10 éves platánfám törzsén szép, sárga csíkos, a képen látható cincérek élnek. A fa növekedése leállt, legyengült. Lehet kapcsolat a fa állapota és a cincérek között?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen az amerikai darázscincér (Neoclytus acuminatus, Callidium acuminatum) kifejlett alakja látható. Az amerikai darázscincér világszerte elterjedt bogár, Európába több hullámban behurcolt kártevő. Legutóbbi elterjesztése a dél- és kelet-balkáni országokból követhető nyomon. Legyengült és elhalt fákban élnek, növekednek lárvái.

A bogarak 8-15 mm nagyságúak, fejük, toruk és lábaik jellegzetes vörösbarna színűek. Kifejlődésükhöz általában 1, esetleg 2 év szükséges. A fakéregre rakott petékből kikelő lárvák berágják magukat a kéreg alá a fatestbe, azt rágják, járataikban növekednek. Általában május-július között rágják ki magukat a kifejlett cincérek, röpnyílásuk szabályos kerek lyuk. Napos, meleg időben megfigyelhetők a száradásnak induló ágakon, fatörzsön. Igen élénk mozgású bogarak, megzavarás esetég gyorsan menekülnek.

Amerikai darázscincér

Kifejezetten polifág kártevő, számos erdei fát, dísz- és gyümölcsfafajt képes megfertőzni. Leggyakrabban a következő, stressznek kitett, legyengült fafajokon telepedik meg, majd azok kiszáradását okozza: akác, eper, fűz, gyertyán, hárs, júdásfa, juhar, kőris, nyár, szil, tölgy, kivételesen lucfenyők, a gyümölcsfélék közül pedig dió, füge, körte, mogyoró, Prunus fajok, szelídgesztenye, szőlő. Díszcserjék közül a kecskerágót, loncféléket és a rózsát is megfertőzi.

Elterjedését, széthurcolását segíti, hogy a kitermelt, élettelen farönkökben, lárva alakban hosszú ideig életben fennmarad, a faanyag felhasználási helyére történő nagy távolságra szállítást is túléli. Új megtelepedési helyén, mivel a bogár jó repülő, életterét gyorsan és aktívan bővíti.

Amerikai darázscincér lárvája

Védekezés ellene elsősorban megelőző jellegű. Mivel a stressznek kitett (szárazság és erős napsütés) és legyengült fákon telepedik meg a cincér, a fa életerejét, vigorját fenn kell tartani, kertekben, parkokban szükség esetén nagy adagú, kiegészítő öntözéssel és tápanyagpótlással. Az elhalt ágakat, melyekben a lárvák fejlődnek, le kell vágni és meg kell semmisíteni még azelőtt, hogy a kifejlett cincérek kibújnának és szaporodnának. A bogarak észlelésekor a fakéreg felszínének rovarölő szeres kezelésével a lerakott petéket gyéríteni lehet. Az amerikai darázscincér feromonanyagát már azonosították, ez alapján feromoncsapdák kifejlesztése is várható.

Tehát elmondható, hogy igen, kapcsolat áll fenn a cincérek jelenléte és a fa gyengülése között. A fent leírtak alapján javaslom a fa ellátását.

Milyen módszerrel tudom a borostyánt kiirtani?

2023. november 21. 04:38

Tartós harcban állok kertemben a borostyánnal. Hogyan tudom a fejlett borostyánokat kiirtani, mindig visszanőnek, mindenhol megjelennek?

Rengeteg lyuk jelent meg a kertben. Melyik rovar okozhatja?

2023. május 14. 04:38

Szeretnék segítséget kérni Önöktől, ugyanis a kertben rengeteg (kb. 30 db) lyuk jelent meg a földben. Kb. 3 cm az átmérőjük. Egyik este pedig egy kb. 3 cm hosszú fekete bogár is megjelent előtte. De nem mozdult onnan. Jobb fotót egyelőre nem sikerült készítenem. Azt szeretném megtudni, hogy kárt tudnak-e tenni a veteményben vagy a kislányomban, ha a fűben játszik?

Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

2019. június 24. 10:13

Hársfám levelei kanalasodnak, száradnak, sok már le is hullott, mint ősszel. Mi okozhatta, megmenthetem még?

Milyen kártevő van az almafámon, hogyan tudok tőlük megszabadulni?

2020. július 31. 07:20

Almafámon fehér, vatta szerű telepek jelentek meg a friss hajtásokon. Milyen károsító lehet ez és hogy kell védekeznem ellene?