Mi károsítja a kőrisfák levelét?

Mi károsítja a kőrisfák levelét?

Agrofórum Online

D. Edit kérdése: Kőrisfáim levelei összetekerednek, majd hervadnak, elhalnak. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az ön kőrisfája levelét, hajtását kétféle kőris-gubacsszúnyog károsította. Jelenleg öt kőris-gubacsszúnyog ismert. A kőrisfáknak viszonylag sok károsítója van, több mint negyvenet tartanak számon és 18 ellen javasolt a védekezés.

Kőris-gubacsszúnyogok kártétele a kőris levelén

Az egyik kőris-gubacsszúnyog károsítása esetén levélke fonákán, a főér mellett több enyhe kidudorodás látható. Minden dudorban a gubacsszúnyog sárgásszínű lárvái fejlődnek. A kikelt szúnyogok a levél színe felé egy hasítékon távoznak.

Kőris-gubacsszúnyog lárvák

A másik kőris-gubacsszúnyog a levél színe felé kiemelkedő, 8 mm átmérőjű, kör alakú, zöldessárga gubacsot képez, amelyben fehér lárva él. Amint a gubacsot a lárva elhagyja, az megbarnul, a levélszövet is barna lesz, és kilukad. Gyakran szaprofita gombák telepszenek meg rajta. A gubacsszúnyog fejlődési helyén a középér borsóhüvely-szerűen megvastagszik, mivel a levélke széle fölfelé hajlik. A gubacsszúnyogok ellen nem indokolt a védekezés.

A kőris hajtáspusztulását okozó kórokozó tünete kőrisfán

Nagyon indokolt viszont a kőris hajtáspusztulását okozó Chalara fraxinea nevű kórokozó elleni védekezés. Európában az 1990-es évektől erdészeti károsítóként figyelték meg. 2006-ban Chalara fraxinea néven új fajként írták le Lengyelországban. Hazánkban 2008-ban figyelték meg. A kórokozó az egész ország területén elterjedt.

A kőris hajtáspusztulását okozó kórokozó fertőzésének eredménye

A fiatal és idős állományokban egyaránt előfordul, de nagyobb gyakorisággal, károsításával leginkább a fiatal 2-10 éves erdősítésekben figyelték meg. Az érintett fákon a hajtások hervadása, pusztulása, majd az ágak elhalása tűnik szembe. Néhány év lefolyása alatt a megbetegedett fák jelentős része elpusztul. Az eddigi vizsgálatok eredményei alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon a magas kőrises és a keskenylevelű kőrises állományokat, ezen belül is a fiatal erdőket jelentősen veszélyezteti.  Úgy tudunk ellene védekezni, hogy a fertőzött növényeket megsemmisítjük.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?