Lemosó permetezés: mikor és hogyan?

Lemosó permetezés: mikor és hogyan?

Agrofórum Online

Almafáimon érdemes elvégeznem a tavaszi lemosó permetezést? Mi ellen hat? Mikor és mivel permetezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tavaszi lemosó permetezéssel döntő mértékben befolyásoljuk és megalapozzuk az adott év sikeres növényvédelmét. Nem csak az almafák, hanem minden gyümölcsfaj és a szőlő esetében is meghatározó munkafolyamat, melynek elvégzése minden évben kiemelt jelentőséggel bír.

Elvégzésének optimális időszaka akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont fölé emelkedik. Az időjárás hatására a kórokozóknak és a kártevők áttelelő alakjainak élettevékenysége is megindul, ezáltal érzékenységük fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. A növények nedvkeringésének beindulása ugyancsak ebben az időszakban kezdődik, ezért egyre jobban fogékonyabbá válnak a betegségekre. A lemosást tehát a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt végezzük el.

A kezelésre olyan napot válasszunk, mely szélcsendes, valamint mivel a készítmények kontakt hatásúk, nagyobb eső hatására lemosódnak, így  tartósan esőmentes időjárást válasszunk elvégzésükhöz. A megfelelő hatékonyság elérése érdekében, hogy a növényvédő szer a fák minden egyes részére eljusson, beleértve a szár repedéseit és a fák csúcsi részérét is, nagy lémennyiséggel kell kijuttatnunk.

A lemosó permetezést a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kéregén, valamint a rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek, valamint a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése céljából végezzük el. Almafák esetében a rovarok közül főként a pajzstetvek, levéltetvek, atkák és vértetvek ellen alkalmazzuk. A kórokozók közül pedig a varasodás, monília fajok és a lisztharmatok ellen is hatékony megoldást nyújt.

A rovarok ellen olajos tartalmú készítmények használata ajánlatos, ugyanis ezek bevonatot képezve testükön légzésüket akadályozza meg. A kórokozók egy része ellen réz, a lisztharmatok ellen pedig a kén hatóanyaggal rendelkező szerek használatosak. A réz gombaölő hatása mellett antibakteriális tulajdonsága is ismeretes, valamint a kén az atkák gyérítése céljából is felhasználható. Amennyiben az elmúlt évben többféle kórokozó, lisztharmat és kártevő jelenléte is meghatározó volt fáinkon, úgy a kezelés alkalmával kombinált készítményeket alkalmazzunk a megfelelő védelem érdekében.

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

2023. június 13. 09:36

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?

Késő-e még elvégezni a lemosó permetezést?

2021. november 24. 11:39

Az őszi lemosó permetezést szokás, tehát lehet még végezni ebben az időszakban is, ősz végén, tél elején, a levélhullást követően a kemény fagyok előtt is.

Hatásos lehet még a tavaly lejárt szavatossági idejű permetszer?

2023. november 23. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy a 2022-ben lejárt Vegesol lemosó permetszert lehet-e még használni? Lesz-e hatékonysága?

Mi okozza a körtefa kis termésein és levelein fekete foltok megjelenését?

2022. május 12. 04:05

Körtefámon virágzáskor a kis terméseken és a leveleken fekete foltok jelennek meg. Mi okozza ezt?