Tetvek lehetnek a fehér vattaszerű képződmény alatt az almafán?

Tetvek lehetnek a fehér vattaszerű képződmény alatt az almafán?

Agrofórum Online

Fehér vattaszerű "valami" alatt szerintem tetvek jelentek meg az almafán. Hogyan és mivel tudnám eltávolítani?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vértetű (Eriosoma lanigerum) könnyedén felismerhető az almafák fás részein megjelenő vattaszerű képletek alapján. A vértetű az almafák egyik legjelentősebb kártevője, hiszen szívogatásuk hatására nemcsak a fás részeken, hanem a gyökereken egyaránt duzzanatok, torzulások, valamint elrákosodó sebek is képződnek. A kártevő telelése egyrészt e vattaszerű képződményekben is lehetséges a nőstények által, valamint a lárvák a talajban a fák gyökerén, illetve gyökérnyaki részén is fennmaradhatnak.

A fás részeken telelő nőstények ellen jó védekezési lehetőség a lemosó kezelések elvégzése, de a nagyobb mértékű hideg időjárás egyaránt gyéríti számukat. A fás részeken élő alakok ellen viszonylag könnyű a védekezés olajos tartalmú lemosó kezeléssel, viszont a talajban megbújó lárvák ellen hatékonyan védekezni nem tudunk. A talajszint alatt telelő lárvák megjelenésére általában tavasszal számíthatunk, ekkor ugyanis már táplálkozásukat meg kell kezdeniük.

A védekezés nem korlátozható le tehát a lemosó kezelés elvégzésére és a fán telelő nőstények egyedszámának gyérítésére. A vértetvek felszaporodását több tényező is elősegíti, melyet megelőző jelleggel nem árt szem előtt tartanunk. A magas páratartalom, az árnyékos koronarészek, a vízhajtások, a dús lombozat is kedvez szaporodásuknak, ezáltal a metszés során törekedni kell a szellősebb korona kialakítására, a vízhajtások eltávolítására. Nemcsak a metszéssel, hanem a tápanyagok harmonikus ellátásával is sokat tehetünk a vértetvek megjelenése ellen, melyből főként a nitrogén mennyisége a meghatározó. A vértetvek túlzott jelenléte esetén azonban csak a kémiai védekezésre hagyatkozhatunk.

Tavasszal azon vértetű-egyedek ellen, melyek testét még nem fedi viaszváladék sikeresen védekezhetünk, pl. speciális tetűirtóval, mint a pirimikarb. A védekezésben szerepe van továbbá az almafajta és az alany megválasztásának is. Az M9 és az M26 a nagyon fogékony alanyok közé tartoznak, míg az MM alanyok túlnyomó része pedig rezisztensnek vagy toleránsnak tekinthető e kártevővel szemben.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Megmenthető még a teljesen bebarnult levelű Hardenpont téli vajkörtefa?

2023. július 25. 04:38

Idén tavasszal ültetett Hardenpont téli vajkörtém levelei teljesen bebarnultak. Mi lehet az oka? A levelek nem foltokban rozsdásodtak és azután barnultak, hanem az egész levél teljes felülete kezdett fokozatosan barnulni és elszáradni. Most tavasszal április elején ültettem. Megmetszettem a csúcsát, a törzsben úgy tűnik, van még nedvkeringés. Megmenthető még esetleg? Vagy ki kell ásni és újat ültetni helyette?

Léteznek olyan körtefajták, melyeket nem támad meg a varasodás?

2024. január 17. 04:38

Szeretném megtudni, hogy léteznek-e olyan körtefajták, melyeket nem támad meg a varasodás? Köszönöm szépen előre is a válaszukat.

Hogyan előzhető meg a körte varasodása?

2022. augusztus 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként előzhető meg a körte varasodása?