Leperegnek a fenyő levelei, a törzsén kicsi, kerek lyukak vannak. Mi okozhatta ezeket a tüneteket?

Leperegnek a fenyő levelei, a törzsén kicsi, kerek lyukak vannak. Mi okozhatta ezeket a tüneteket?

Agrofórum Online

Az egyik fenyőnkről szeptembertől elkezdtek leperegni levelei, mostanra a megküldött képeken látható mértékű lett. A törzsén, kérgén kicsi, kerek, fúrásszerű lyukak vannak. Azt szeretném kérdezni mi okozhatta ezt, mik a fa további esélyei, ki kell-e vágni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A fán szúbogarak kártétele látható, azok élnek nagy számban a fatörzsben. Sok fenyőféle (faj) él házi kertekben, parkokban, mindegyiket kedvelik a szúbogarak. A lyukak alapján a szúbogár pontos azonosítása nem lehetséges, de nem is lényeges, mivel a szúbogarak életmódja hasonló.

A szúbogarak a legyengült fákat keresik meg, szaglásukkal érzékelik azokat. Tömeges betelepülésüket segíti, hogy a bogarak egymással kommunikálnak, értesítik társaikat a tápnövényről, odacsalogatják a többieket is. Vannak kéregszú bogarak, ezekre az jellemző, hogy járataikat, melyben élnek, nevelik utódaikat, közvetlenül a fakéreg alatt és a faszövet határán alakítják ki. Léteznek faszövetben élő szúbogarak is. Lényegében rejtetten élnek addig, amíg a kifejlődött bogarak ki nem rágják magukat a kéreg alól. Minden egyes kicsi, szabályos kör alakú röpnyílás egy-egy kikelt, kibújt bogarat jelez. A szúvak a fák vízszállító hálózatát károsítják rágásaikkal, nem tudja a növény a talajban talált vizet a lombjához szállítani, emiatt áll be a kiszáradás.

Szúbogarak okozta kiszáradás (fotó: a kérdező felvétele)

Az erdei- és feketefenyők kivételével (ezek a hosszú tűlevelű fajok) a hazai fenyők a hűvös, párás körülményeket kedvelik. A forró, 30 °C feletti tartós nyári melegben, és a vele párosuló száraz levegőn szenvednek, sínylődnek a fák. Mindezt tetőzi a száraz, vízhiányos talaj, ami az elmúlt két évre jellemző volt. Száraz levegőnél a fák sok vizet párologtatnak, a szokásosnál több vizet szívnak fel a talajból, ha az rendelkezésre áll.

A képen a három fenyő napnak erősen kitett helyen áll, a szélsőnek a lombját még a háztetőről visszaverődött hő is gyengítette. A sötét színű tetőcserép a hőt magába szívja, az összegyűjtött forró levegőt tovább sugározza a közvetlen közelében lévő, ráhajló ágakra. A fenyők talaja enyhén lejtős, a csapadék vize sem tud beszivárogni, leszalad, lefolyik a felszínén.

Szúbogár röpnyílások a fenyő törzsén (fotó: a kérdező felvétele)

A körülmények alapján a fenyő károsodását a talaj szárazsága, a forró nyári melegek, a tető hősugárzása mind elősegítette, ezek gyengítették a fát, és sajnos a szúbogarak betelepedtek abba.

A szúbogarak ellen csak megelőzéssel lehet védekezni: a fákat jó kondícióban kell tartani, a talajuknak nedvességét biztosítani kell, eső hiányában rendszeresen öntözni kell(ene). Míg a korábbi évtizedekben a természetes csapadék erre elegendő volt, az utóbbi évtized éghajlatváltozása miatt a fenyők életben tartásához öntözésük szükséges. A már megtelepedett szúbogarak ellen nem ismerünk hatékony védekezést, a fertőzött fát ki kell vágni, még tavasz előtt, hogy megakadályozza a bogarak továbbterjedését. A bogarak több kilométert is képesek repülni. A fertőzött fát ne tegyék félre tüzelési célra, abból a bogarak kimásznak, és új növényeket keresnek maguknak. A kertből szállítsák el vagy égessék el a helyszínen.

A kivágott fenyő helyett hazai flórához tartozó lombhullató fát javaslok ültetni, a lombhullatók mélyen gyökereznek, és ezért jobban „állják” a hazai klímát.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Milyen gondozást kívánnak télen az örökzöldek?

2023. december 26. 04:39

Milyen gondozást kívánnak a télen is zöld levelű növények? Valóban kell öntözni őket?

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?

Kedvencünk a pettyeslevél: szobanövények közt az egyik legszebb

2023. október 11. 14:10

Nézzük sorra, mit érdemes tudni a pettyeslevélről, és melyek a legnagyobb tartási hibák!