Lesz-e jövője trágyaként a birkagyapjúnak?

Lesz-e jövője trágyaként a birkagyapjúnak?

Agrofórum Online

Egyik kertészeti profilú üzletben birkagyapjút tartalmazó trágyát árusítanak. Milyen tulajdonságai vannak a birkagyapjúnak, lesz-e jövője trágyaként?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A birkagyapjú talaj trágyázására történő felhasználását már régóta vizsgálják, és széles körben alkalmazzák is világszerte. Véleményem szerint jelentősége a műtrágyák árának robbanásszerű emelkedése és hiánya miatt nőni fog a közeljövőben, ahol rendelkezésre áll fel nem használt, felesleges gyapjú. Ezt a tendenciát csak erősíti az a nagyon elkésett felismerés, hogy évtizedekig csak műtrágyázott talajok tápanyagtartalma lecsökkent, kiüresedett, a mikrobiológiai élet is megszűnt bennük. A kedvezőtlen folyamatok visszafordítására az Európai Unió széles körű programot indított, új alternatív tápanyag-utánpótlási módszerek és anyagok keresésére, elsősorban állati szerves hulladék anyagok talajkezelési felhasználására.

A gyapjú a talaj tápanyagtartalmát gazdagító és szerkezetét, vízháztartását is javító hatással rendelkezik. Magas, 10% feletti nitrogént, 5% körüli káliumot tartalmaz, és foszfor-, valamint a mikroelemtartalma (mangán, vas, cink és bór) is figyelemre méltó. Az összetételt az állatok takarmánya alapvetően befolyásolja. A talajba bevitt és növények által felvett tápelemek termésnövelő, minőséget javító hatását egzakt kísérletekkel bizonyították.

Mulcsolás gyapjúval

A kezeletlen hulladék gyapjút por formában és pellet formában szokták felhasználni. Elterjedt a granulált kiszerelése, az apróra darált részeket néhány cm-es pelletekbe formázzák préseléssel, adagolásuk, kijuttatásuk egyszerű. A szálas gyapjút is használják elsősorban mulcsolásra, a szálak miatt annak talajba keverése nehézkes.

A granulált gyapjú lebomlása optimális körülmények között 5-6 hónap alatt történik meg, általános azonban az 1-2 éves elhúzódása, azalatt oldódik ki belőle lassan az tápanyagtartalom. Lassan feltáródó trágyának tekintendő. Degradálódásához vízre van szükség.

Előnyei: A granulált birkagyapjú minden növénynél és a vegetációban bármikor felhasználható, de leghatékonyabb a növények ültetésekor, indító trágyaként. Lassítja a talaj elsavanyodását, mivel lúgos kémhatású. Segít megelőzni a talaj víz okozta lemosódását.

Pellet birkagyapjúból

Talajjavító hatása sokrétű: Vízből tömegének többszörösét (3-5-szörös) képes felvenni és megtartani. Ezzel a talaj nedvességtartalmát, vízmegkötő képességét fokozza, ritkábban válik szükségessé az öntözés. Mellette növeli a talaj levegőtartalmát, lazítja azt, megfelelő életteret biztosít a talaj élővilágának, segíti felszaporodásukat. A talaj nedvességtartalmát kiegyenlítetté teszi, és mellette a talaj levegőzötté válik, ami a növények gyökérfejlődését serkenti, mindezek hatására a növények dinamikusan fejlődnek.

A talajfelszínre helyezett vagy felszíni rétegbe kevert gyapjú egyenetlen, szúrós felszínét a meztelencsigák nem kedvelik, elkerülik. Megfigyelések szerint kerti ágyásokban, a gyakran öntözött növényeknél a meztelencsiga kártétele megelőzhető alkalmazásával.

Talajmegújító gazdálkodás pelletált csirketrágyával

2021. január 8. 10:45

A szervesanyag által táplált mikrobák a talajban lévő tápanyagokat is feltárják, így azokat elérhetővé teszik a növények számára.

Minden, amit az egyéb tüzelőanyagokról tudni érdemes

2022. október 23. 09:37

A tűzifán kívül lehetőségünk van egyéb tüzelőanyag beszerzésére is, de nem mindegy, milyen fűtőberendezésünk van otthon, és mennyire támaszkodnánk az alternatív megoldásokra! Ha a tűzifa-használaton kívüli egyéb tüzelőanyagokat keresünk, meg kell ismerkednünk a különböző brikett-termékekkel és a pellettel.