Címke: Tápanyag-utánpótlás

tápanyag-utánpótlás

Tápanyag-utánpótlás során mesterségesen juttatjuk vissza azokat az anyagokat a talajba, amelyeket a növények korábban kivontak onnan. Célja a növekedéshez szükséges tápanyagok biztosítása úgy, hogy a növény igényeihez alkalmazkodva, a termesztési technológiát, a talaj típusát figyelembe véve célzottan  – a megfelelő helyen és időben – juttassuk ki azokat. A tápanyagok visszapótlása a talajba szerves- és műtrágyák használatával oldható meg. A szerves tápanyag-források lehetnek növényi (zöldtrágya, komposzt) és állati eredetűek (istállótrágya).  A szervetlen (ásványi) tápanyag-források a műtrágyák: N, P, K, Ca, Mg stb. ásványi sói, valamint a szerves kötést tartalmazó karbamid. Az Agrofórum Online szakportál számos információval szolgál olvasói számára a témában a Tápanyag-utánpótlás rovatában.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13.

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Blog / Ház, táj

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19.

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Agrárhírek / Életmód

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

2019. szeptember 13.

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2.

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Agrárhírek / Gépinfo

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23.

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Szakcikkek / Zöldség

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22.

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Szakcikkek / Zöldség

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24.

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa

2019. március 20.

A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Tápanyag-utánpótlás – vízhiányos időszakban!

2019. március 18.

Ez az év is hasonlóan indul, mint a tavalyi – komoly aszállyal –, a csapadékhiány sok helyen már a 200 mm-t is eléri. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a növényeinkre, minden technológiai probléma, hiba, késés nagy kárt okozhat.

Szakcikkek / Növényvédelem

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26.

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.