Meddig maradhat a sárgarépa a talajban?

Agrofórum Online

Segítségüket kérném. A sárgarépa felszedésének mikor jön el az ideje? Meddig maradhat a répa a talajban?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sárgarépa egy meglehetősen hosszú tenyészidővel rendelkező zöldségfajunk, de a választott fajták között akár jelentősebb különbségek is lehetnek erre vonatkozóan. A betakaríthatóság időpontja lehet akár a vetéstől számított 80, de 220 napra is, így ezt természetesen a vetés időpontja, de a termés felhasználásának célja is befolyásolja. A fogyasztási érettséget, a megfelelő időben történő vetéssel már akár nyár közepén el lehet érni, így ekkor már konyhánkba frissen kerülhet terméséből.

Augusztusban is csak azonnali felhasználási céllal ajánlatos a termésből kiásni. A későbbiekben viszont már tárolási szándékkal is szedhetjük a répát, erre az október és november hónap tekinthető ideálisnak, amikor a répatestek már elérték a fajtára jellemző méretet és színt. A lényeg az, hogy a répatestek még a fagyok beállta előtt kerüljenek ki a talajból, és gondoskodjunk azok megfelelő tárolásáról. A petrezselyem, illetve a cékla betakarítása is történjen meg még a fagyok beállta előtt, viszont a lombbal még rendelkező zeller a pár fokos mínuszokat képes sérülés nélkül átvészelni.

Tárolási alapszabályok

A betárolt zöldségnövények minőségének megőrzése kiváltképp fontos a felhasználhatóság és annak időtartama szempontjából. A kiásott gyökérzöldségeket minden esetben válogatni szükséges, csak az egészséges, rothadástól és betegségtől mentes terméseket szabad megőriznünk. Ezt a tisztítás során elég könnyen észre tudjuk venni, ugyanis a maradék talajdarabokat, gyökereket, leveleket is el kell távolítanunk. A tárolás során a legtöbb problémát a magas hőmérséklet és páratartalom okozza. A termések ugyanis a szüret után még tovább lélegeznek, így nem megfelelő körülmények között gyorsan végbemegy minőségi romlásuk.

A hőmérséklet legyen nulla fok felett, de lehetőleg 5 fok alatt. A páratartalmat ablakkal ellátott helyiségben tudjuk csak szellőztetéssel szabályozni. Alacsony páratartalom mellett fonnyadás, de magas páratartalom esetében pedig rothadás következik be, mely ugyanis kedvező a tárolás során fellépő betegségek megjelenésének és szaporodásának egyaránt. A tárolóban a zöldségek időnkénti átvizsgálása is kiemelten fontos, hiszen csak így lehet megelőzni a rothadás miatt kialakuló jelentős mértékű terméskárosodást.

Kiemelt kép: Pixabay

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.

Miért torzul és csavarodik a sárgarépa?

2022. október 26. 04:37

Felszedett répáim között több olyan is található, mely csavarodott és torz. Mi okozza ezt?

Így nem lehet betakarítani a sárgarépát

P. János kérdése: Hogyan védhetem meg a sárgarépámat az alternária ellen?

A sárgarépa miért repedezik be, és miért nem növekszik?

2023. július 24. 16:10

A sárgarépa-termesztésben nem lehet nagyot hibázni. Vagy mégis? Számít-e, hogy milyen talajba vetjük a magokat, vagy hogy milyen fajtát választunk? Mire kell figyelni a csíráztatás során, és problémát jelenthet-e, ha nem megfelelő a fejlődő növényünk tápanyag- és vízellátása? Mit tehetünk, ha torzan vagy silányan fejlődnek a sárgarépáink?