Meddig várjunk a palánták kiültetésével?

Meddig várjunk a palánták kiültetésével?

Agrofórum Online

Nem szeretném elkapkodni a palánták kihelyezését. Meddig érdemes még várni a palánták kiültetésével?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A több napig tartó nyári meleg időjárás már többünkben felébresztette a kertészkedés iránti kedvet, viszont néhány hűvösebb éjszaka még előttünk áll, így nem árt a melegkedvelő zöldségfajok palántáinak kiültetésével még egy kis időt várnunk. A karalábé, a káposztafélék, esetleg a zeller palántáit viszont a hideg időjárás ellenére már nyugodtan kiültethetjük. A melegigényes fajok ültetésére általában május környékén, de főként csak a fagyosszentek elmúltával szokott sor kerülni, amikor az éjszakai lehűlésektől sem kell már tartanunk.

A palánták számára optimálisnak tekinthető, ha a talaj hőmérséklete már eléri, sőt meghaladja a 10 °C-ot, mely főként a paprika, uborka és padlizsán esetében tekinthető nagyon fontosnak. A paradicsom valamivel alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzi magát, viszont az erős lehűlés ugyancsak nem tesz jót fejlődésének. A túlzottan hideg talajban a növények gyökérnövekedése gátolt, hiszen gyökereik nem képesek megfelelően fejlődni, így a tápanyagokat felvenni sem.

A túl hamar kiültetett növények virágai gyengébbek lehetnek, de azok növekedése is késhet, így érdemesebb tehát valamivel később ültetni, de a kellően és tartósan meleg időjárást megvárni. Emellett persze a túl késői ültetés is számos hátránnyal járhat, hiszen a palánták elöregedhetnek, satnyulhatnak, így terméseik betakaríthatósága is késhet.

Az átültetés, új helyre való kerülés a növényeknek minden esetben stresszt okoz. A legtöbbször a növényeken a korai időszakban foszforhiány tünetei láthatók, melyek a leveleken lilás elszíneződés formájában mutatkoznak meg. Ajánlatos ebben az időszakban tápoldat formájában magasabb foszfortartalmú tápanyaggal a növényeket ellátni, hiszen a fejletlen gyökérzetet, valamint a hideg talajból történő lassabb felvételt ezzel tudjuk legjobban kompenzálni.

A tápoldat kijuttatását abban az esetben is érdemes elvégeznünk, ha ősszel vagy tavasszal szerves trágya, műtrágya, vagy komposzt került kijuttatásra. A növények begyökeresedése kb. egy hétig tart, majd ezután fokozatosan indul meg a növény fejlődése, látható növekedése is. Az ültetés utáni időszaktól kezdve a rendszeres öntözés mellett a talaj kapálással való lazítása, a gyomok irtása, valamint a károsítók és kórokozók megfigyelése is szerepeljen teendőink között!

Kiemelt kép: Pixabay

Mit tehetünk a paradicsom új leveleinek sárgulása ellen?

2022. május 25. 04:36

A kiültetett paradicsompalántáim új levelei, csak azok, sárgulnak. Mi okozza? Tudom orvosolni?

Mi virágzik most? Márciusi kerti körkép

2022. március 19. 07:36

Március közepén már igencsak éled a kert és sorra bújnak ki a virágok is földből, rügyekből, fakadnak a rügyek. Mi virágzik most, vagyis egy kis márciusi kerti körkép következik.

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

2024. február 27. 05:40

Korántsem mindegy, milyen ültetőközeget választunk palántáink számára! Ha nem bízunk másban, mint amit magunk elkészítünk, akkor itt a lehetőség: állítsuk elő mi a palántaföldet!

Miért dőlnek ki a magról vetett fűszerpaprikák?

T. László kérdése: Magról vetett fűszerpaprikát termelek 2 hektáron, kelés után foltokban sorra dőlnek ki a paprikák. Minden nap öntözöm, tehát vízhiány nem lehet, én arra gondolok, hogy valami elrágja a paprikák tövét, de nem találok semmit.