Miért haltak el a beültetett muskátlipalánták?

Miért haltak el a beültetett muskátlipalánták?

Agrofórum Online

Beültetett muskátlinövényeim levelei elhaltak. Évek óta futómuskátlit nevelünk, gyönyörűek szoktak lenni, idén pórul jártunk. Mi történhetett velük? Mindent úgy csináltunk, ahogy szoktuk, az ablakpárkányon vannak.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kárt az évszakra nem jellemző tavaszi időjárás, és annak következményei okozhatták. Biztosan hallott már róla, hogy az üvegházban, fóliában nevelt növényeket, palántákat mielőtt kiültetjük, előtte a szabadföldi, kinti viszonyokhoz szoktatni, edzeni szükséges. A heteken keresztül egyenletes 20-24 °C-on nevelt növényeket nem szabad annál alacsonyabb hőmérsékletű környezetbe kihelyezni, mert sokk éri őket, károsodnak.

Tavasszal a virág- és zöldégpalántákat forgalmazó helyek március végétől kezdik árusítani a palántákat, azokat még eladás alatt is védett, fűtött helyen tartják. Ilyen palántákat, ha kiülteti a szabadban elhelyezett virágládába, annak hideg, legfeljebb 10 °C-os földjébe, a palánták ledermednek. Ezt a kedvezőtlen hatást még erősítette, hogy hetente, ciklikusan 2-3 éjszakára is fagypont alatti hőmérséklet volt jellemző az elmúlt hónapban. A palánták edzésének, környezethez szoktatásának hiánya vezetett oda, hogy a palántái elpusztultak. Feltehetőleg a palánták sem voltak eléggé fejlettek, a gyökereik is még gyengék lehettek, nem voltak alkalmasak a kiültetésre. Még védett helyen 2-3 hétig nevelni, erősíteni kellett volna őket.

Frissen beültetett muskátlipalánták (fotó: a kérdező felvétele)

Az árusított palánták nem minden esetben kellően fejlettek kiültetésre. Vásárlás, választás előtt érdemes a cserépből kiemelni a gyökérzetét, és megnézni, hogy mennyire dús. Ha ritka, nem tölti ki a gyökérzet a cserép földjét, annak a gyökérzetnek még erősödni kell, és erre a célra a cserépben maradása a megfelelő. Gyenge, túl fiatal gyökérzetű palánta nehezebben képes a virágládában megerősödni, az ilyen palántákat még ajánlott védett helyen továbbnevelni. Ha különböző áron talál muskátlit, ne az olcsóbbat, hanem az erősebb, fejlettebb gyökerűt válassza, abból hamarabb és erősebb növény fog kifejlődni, ami előbb és több virágot nevel majd ki. Amikor kényszerűségből hidegebb helyen kell tartani egy virágot, mint ami számára optimális lenne, az öntözéssel is takarékoskodni kell, szárazabb talajban a növény anyagcseréje lelassul, kevésbé károsodik a hidegtől is.

A muskátli levelei elhaltak (fotó: a kérdező felvétele)

A képen látható beültetett muskátlipalántákat már ne használja fel, új növényeket szerezzen be helyettük. Azoknál már ellenőrizze a dús, fejlett gyökérzetet, az a megfelelő, ha a cserépből már kinőnek a gyökérvégek, legalább 6-8 napig tartsa még a cserepekben őket a szabadba kihelyezés előtt.

Éjszakai fagyok még május közepéig előfordulhatnak, ha az időjárás előrejelzés éjszakai fagyokat valószínűsít, a virágok letakarásával vagy a virágládák fagyvédett részekre történő áthelyezésével előzheti meg a fagykárt.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Az ízletes ribizli titka - Mit tegyünk, ha túl sok terem?

2022. július 1. 05:36

Az utóbbi időben rájár a rúd a bogyós gyümölcsökre, mert hol az időjárás a ludas a kevés csapadékkal, hol a kártevőktől való megmentésük nagy kihívás. De azt kell mondjam, hogy az elmúlt években megtanultunk ilyen kihívások mellett is bogyósokat termelni.

Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

2019. január 31. 09:37

É. Zoltán kérdése: A tél beálltával egyre feltűnőbbé, láthatóvá válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők a környékünkön. Különösen a lucfenyőknél gyakori. Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

Forradalmi eljárás: hidrogél segítségével saját magát öntözi a talaj

2020. december 5. 06:38

A talajban lévő gélek éjszaka hűvösebb, párásabb időszakokban „húzzák ki” a vizet a levegőből. A napsütés aktiválja a víztartalmú géleket, így tartalmukat visszaengedik a talajba.

Pöttyösek lettek a fiatal fügefa levelei. Hogyan kezeljem a fát a későbbiekben?

2023. szeptember 28. 04:37

Van egy fügefánk, amit kb. 3 hónapja ültettünk el. Azóta sajnos nem sokra megy, levelei nem nőnek, mint a képen is látható, és a levelek pedig egyre jobban pöttyösödnek, mintha rozsdásodna. Hogyan kezeljem a későbbiekben?