Megmenthető a kecskerágó a pajzstetűtől?

Megmenthető a kecskerágó a pajzstetűtől?

Agrofórum Online

A kémiai védekezéssel akkor lehetünk hatékonyak, ha azt a mozgó lárvák ellen sikerül irányítanunk.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kecskerágó bokrokon leggyakrabban megjelenő és súlyos problémát okozó kártevő faj a kecskerágó pajzstetű (Unaspis euonymi). Jelenlétét a kecskerágón kívül még pl. a borostyánon, fagyalon, loncon stb. is megfigyelhető. Gyors és észrevétlen szaporodásának köszönhetően általában már akkor kerül a figyelem központjába, amikor már a képen is látható mennyiségben elszaporodik, és jelentős károkat okoz növényeinken. Az ilyen nagymértékű egyedszám a védekezés sikerességét már nagymértékben megnehezíti.

kecskerágó pajzstetű esetében a megtermékenyített nőstények telelnek. A leveleken jól láthatóan barna, illetve fehér pajzsok is megtalálhatóak. A nőstény pajzsai barnás-szürkés színűek, míg a hímek pajzsa vékony, hosszúkás alakúak és fehér színűek. A kifejlett, megtermékenyített nőstények petéiből tavasszal apró lárvák fejlődnek, melyek mozognak, a növényen vándorolnak, és közben szívogatnak, táplálkoznak. Egy kis idő elteltével azonban letelepednek, pajzsot fejlesztenek, és nem mozognak tovább. A kétnemzedékes kártevő nem csak a leveleken, hanem a fás részeken is letelepedik. Szívogatásának hatására a zöld növényi részek sárgulnak, gyengülnek, szélsőséges esetben el is pusztulnak.

A védekezés módját elsősorban a pajzstetvek mennyisége határozza meg. A kártevő kisebb számú jelenléte esetében elégséges lehet az adott fertőződött rész eltávolítása, és a kártevővel együtt elvégzett megsemmisítése is. Nagyobb egyedszámú károsításkor már erősebb metszés is szükségessé válhat, főként a fás részek megbetegedése esetében. A ritkítást a kecskerágók viszonylag jól viselik, ezért nyugodtan alkalmazható ez az eljárás. A kimetszéseket kövesse a pajzsok eltávolítása, melyek szivaccsal, kefével, vagy akár erősebb vízsugárral is megtehetünk.  

A kémiai védekezéssel akkor lehetünk hatékonyak, ha azt a mozgó lárvák ellen sikerül irányítanunk (acetamiprid). A lemosó permetezésnek is nagy szerepe van a kártevők egyedszámának csökkentésében, melyet olajtartalmú készítményekkel ajánlatos elvégezni. A permetezéskor legyünk figyelemmel arra, hogy a pajzstetvek a levelek mindkét oldalán megtelepednek, tehát a színi és a fonáki oldal is legyen megfelelően borított permetlével.