Mennyi ideig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

Mennyi ideig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

Agrofórum Online

Kérem szépen tájékoztatásukat, hogy meddig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fenyőfák eltarthatósága már a kivágásától kezdődően fokozatos csökkenésnek indul. Az, hogy meddig bírja az adott fa a karácsonyi időszak elmúltával is, anélkül, hogy állapota romlani kezdene, vagy kihullanának tűlevelei, elsősorban a fa faján, de a megfelelő kezelésen és gondozáson is múlik. Arra azonban, hogy meddig fogja bírni a szobában a vágott fenyőfa, egyforma válasz nem adható, hiszen túl sok tényező függvénye.

A választott fa fajának van a legnagyobb mértékben befolyásoló hatása. Az igazi jegenyefenyők, mint például a Nordmann fenyő általában sokkal tovább élhet, mint a lucfenyők. A Nordmann fenyők ugyanis felállításuk után akár két hétig is képesek könnyedén megtartani tűleveleiket még egy melegebb helyiségben is. Nemcsak jól eltartható, hanem olcsóbb is, mint pl. az ezüstfenyő, hiszen gyorsabb növekedés jellemzi. A lucfenyők pedig sokkal gyorsabban elhullatják tűleveleiket, szobában tartva kb. 7 napig képesek tartani hullás nélkül tűleveleiket. További hátrányuk még az is, hogy tűik többé-kevésbé szúrósak.

Próbáljunk minél frissebben kivágott fát vásárolni!

A tartós karácsonyfatípus kiválasztásán kívül van még néhány fontos gondozási tanács és tipp, melyekkel karácsonyfánk tovább tarthat:

A karácsonyfa vásárlását halasszuk a lehető legkésőbbre, vagyis próbáljunk minél frissebben kivágott fát vásárolni. Egyes esetekben akár arra is van lehetőségünk, hogy magunk vágjuk ki a fát, így amellett, hogy tudjuk a kivágás pontos idejét és biztosan frissen vágott fát kapunk, a gyerekeknek is nagy élményt jelenthet. Az újonnan vásárolt fát ne közvetlenül a meleg lakásba helyezzük, hanem hűvös pincében vagy lépcsőházban tároljuk egy-két napig, hogy a fa akklimatizálódjon. A fát már ekkor is állítsuk be egy vödör vízbe és a feldíszített fa esetében is biztosítsunk elegendő vizet számára. Lehetőség szerint olyan talpat keressünk, mellyel vízpótlása szobában tartása során is megoldható, ezáltal nemcsak tartósabb lesz, de illatát is tovább képes megőrizni.

Azt a szobát, melyben a karácsonyfát tartjuk, ne fűtsük túlzottan, valamint az éjszaka folyamán csökkentsük le még jobban a helyiség hőmérsékletét! Minél hidegebb helyen van a karácsonyfa, annál tovább marad friss és annál tovább eltartható. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy ne tegyük a karácsonyfát közvetlenül a fűtőtest mellé, valamint napfényes, déli fekvésű ablak elé sem!

Mi az a kinövés a citromfán, ami szétfeszíti a kérgét?

2022. december 10. 04:36

Van egy 56 éves citromfánk, megjelent rajta valami kinövés, ami szétfeszíti a kérget. Mi lehet ez, mivel/hogyan tudom kezelni, hogy ne menjen tönkre?

Hol és hogyan neveljem a cserepes cikláment?

2022. november 18. 04:37

Kaptam egy kis virágú cserepes cikláment, hol neveljem és hogyan? Kiültethetem-e a kertbe, vagy csak benti virág?

Milyen igényei vannak a magnóliának?

2023. április 16. 10:36

Hova ültethetem a kertbe a magnóliát? Milyen igényei vannak?

Mi a talajuntság? Mit tehetünk ellene?

2022. április 13. 04:38

Mit jelent pontosan a talajuntság fogalom? Milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban házikertben, gyümölcsösben?