Van egy 56 éves citromfánk, megjelent rajta valami kinövés, ami szétfeszíti a kérget. Mi lehet ez, mivel/hogyan tudom kezelni, hogy ne menjen tönkre?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A citromfát hazánkban éghajlatunk miatt szobai növényként neveljük, melyet téli időszakban is lakásban, védett, fagymentes helyen tartunk. Hazájában szabadban él és terem, mint nálunk a hazai gyümölcsfélék.
A megküldött leírás és képek alapján annyit látok, hogy az öreg fatörzsön több visszavágás is történt korábban, nyilván nem fért el benti helyén. Az elváltozás, a hosszirányú kemény állagú sejtburjánzás, és a következtében fellépő kéregleválás nem tipikus citromfabetegség, nem találtam ilyen betegséget. Viszont hasonló betegségeket leírtak a citromfa fás részéről, de azok mindegyike a leveleken és a citrom termésein is jól látható elváltozásokat, tüneteket okoznak. Ön viszont erről nem tett említést, ezt úgy értelmezem, hogy ilyeneket nem látott a fán.
Hasonló daganatokat vírus, baktérium vagy gomba fertőzése is kiválthat, fénykép alapján, nem lehet a kórokozót, a betegséget azonosítani.
Bármilyen kórokozó fertőzi meg egy fa fás részét, leggyakrabban sebzéseken keresztül történik. A citromfánál is egy erős régebbi visszafűrészelés mellett fejlődött a daganatszerű elváltozás. Minden bizonnyal akkor került be a friss növényi vágási felületen a kórokozó, ami lassan felszaporodott. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a beteg rész eltávolításával lehet mentesíteni a fát. Addig kell a visszavágást folytatni a törzsön lefelé haladva, ameddig egészséges metszési felületig nem ér a vágóeszköz. Ez általában a láthatóan beteg, elszínesedett belső szövetrész alatt legalább 20-25 cm-rel van. Védekezési megoldás csak a beteg, fertőzött rész tökéletes eltávolítása, hasonlóan az emberi rákos betegségekhez. Más gyógyítási lehetőség nem ismert.
Az ilyen típusú betegségeknél a védekezés a megelőzésre alapoz.
A metszés veszélyes eljárás, a vágóeszközre tapadt beteg növény nedvével a kórokozók tovább vihetők, további fertőzést okozhatnak. Ezért minden növény után a vágáshoz használt ollót, kést fertőtleníteni kell. Ez történhet leégetéssel, alkoholban vagy hipós oldatban áztatással. A növényeknél kerülni kell a felesleges metszéseket, a potenciális fertőzési esélyeket. Ne várja meg a betegség szétterjedését, minél korábbi állapotában el kell távolítani, amikor még kisebb csonkolással mentesíthető a fa. Metszés után azonnal fertőtleníteni kell a sebeket, erre alkalmas az alkohol, hidrogénperoxid oldat, enyhe hipóoldat, réz hatóanyagú permetlé. (https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/fertotleniteni-kell-a-metszoollot-is/)
A 2 cm-nél nagyobb átmérőjű ágaknál a sebet fasebkezelővel is le kell fedni, hogy ne száradjon ki. Az eljárás azonos a szabadban nevelt fákéhoz. A kórokozók többsége vízzel, vízcseppekkel is terjed, ezért ne öntözze a növény koronáját, mert a lecsorgó cseppek lemossák a kéregről azokat. Öntözéskor csak a talajra juttassa a vizet, vagy alulról szívassa fel a növénnyel a táljából.