Gépészet
Gépészet

Új öntözési rendszer: Csepegtető öntözés körforgó berendezéssel

Új öntözési rendszer: Csepegtető öntözés körforgó berendezéssel

Agrofórum Online

Monty Teeter (CEO, Dragon-Line, Southwest Kansas, USA) több mint 40 éves gyakorlattal rendelkezik a körforgó és 20 éves gyakorlattal a felszín alatti (Sub-Surface Drip Irrigation, SDI) öntöző berendezések építésében. Több mint 3500 körforgó és több száz felszínalatti öntözőberendezéssel szerzett tapasztalatok alapján széleskörben elfogadott szakértőnek számít.

Tudását a gyakorlatban is ki akarta próbálni, ezért vásárolt egy 150 hektáros farmot, amelyen két körforgó berendezés üzemelt és megkezdte a “Dragon-Line®”rendszer kifejlesztését. Az új rendszer, amelyet mobil csöpögtető öntöző berendezésnek (Mobile Drip Irrigation, MDI) nevezett, tulajdonképen a hagyományos körforgó és a csepegtető öntözési technológia kombinációja. A szabadalmaztatott (Dragon-Line US PAT # 9,420,752) Dragon-Line rendszer egyesíti a csepegtető eljárás hatékonyságát a körforgó berendezés flexibilitásával és gazdaságosságával. A berendezés csepegtető csövei jó minőségű polietilénből készülnek, amelyekbe beépítésre kerülnek a nyomás-szabályzású, öntisztító csepegtető elemek, amelyek 7 psi nyomással dolgoznak. A talajon felfekvő csepegtető elemekkel felszerelt csöveket (Dragon-Line Emitter Tubing) rugalmas csatlakozó csövek (Dragon Flex Hose) vontatják, amelyek a körforgó berendezés szárnyvezetékébe a szórófejek helyére vannak bekötve. Ez a megoldás biztosítja, hogy az öntözendő terület egyenletes vízelosztást kap, miközben csökken a párolgás, a talajtaposás és a szél okozta vesztesség.

Csepegtető vezetékek és alacsony belógó szórófejek

A Dragon-Line társaság által kidolgozott rendszer a körforgó öntözési berendezéseket kombinálja a csepegtető öntözéssel (mobile drip irrigation, MDI). A jól ismert körforgó öntöző berendezések használatával csökkenteni lehetett a felhasznált vízmennyiséget. Most viszont az új technológiával a nagynyomású rendszer helyett alacsony nyomással, és a szórófejek helyett csepegtető elemekkel dolgozva, a vizet keskeny sávban kijuttatva, maximális hatékonyságot lehet elérni. Jonathan Aguilar (Kansas State University, USA) szerint a mobil csepegtetéssel a víz közvetlenül a talajra jut, ezáltal minimalizálható a légi vesztesség, a növényi takarás általi veszteség és a talajfelszíni vesztesség. Az egyetemen végzett kísérletek során 35%-kal kisebb párolgási vesztességet mértek a növényi takarás beálltáig terjedő időben. További előny a felszíni elfolyások megelőzése. A nagyméretű körforgó és lineár öntöző berendezések kerekei a nedves talajon haladva, a talaj és a növényzet függvényében változó mértékben ugyan, de komoly talajtaposást végeznek. Az MDI rendszernél a vízkijuttatás a járószerkezet mögött történik, ezért a kerekek száraz felületen haladnak.

Száraz keréknyom

Lényeges szempont a csepegtető vezeték felfekvő hossza, amely a kísérletek során 0,3-30 méter között változott 1,5 m osztással. A csepegtető fejek nyomáskompenzációs öntisztító rendszerűek.

Talajon felfekvő csöpögtető vezetékek

Jacques Willemse egy dél-afrikai farmer beszámolója szerint az MDI rendszer használatához kisebb teljesítményű szivattyú is elegendő, az alkalmazás számos előnyt jelentett: nagyobb termés, jobb minőség, kisebb növény betegség (a víz a gyökerekhez kerül, nem alakul ki a megbetegedés számára előnyös magas páratartalom).

Az MDI rendszer előnyei a következők szerint foglalhatók össze:

  • 25-50 % víz megtakarítás a hagyományos öntözéshez viszonyítva,
  • lényegesen kisebb párolgási vesztesség, víz megfolyás, talajtömörödés, szél elfújási vesztesség,
  • a hirtelen hőmérsékletváltozás okozta kisebb növényi sokkhatás, kevesebb növény megbetegedés,
  • kisebb vízforrás (0,38-1,89 m3/min) esetén is megfelelő pontosság,
  • téli öntözéskor nincs jegesedés sem a vezetékben, sem a szórófejekben,
  • jobb talajnedvesség- profil kialakulása, amely termés növelő hatású.

Csepegtető vezetékek szója ültetvényben

Az új rendszer jelentőségét mutatja, hogy a csepegtető öntözés piacvezetője (Netafim USA) gratulált Isaya Kisekka-nak (Kansas State University) abból az alkalomból, hogy az innovatív, mobil csepegtető öntözési technológiájával elnyerte a Foundation for Food and Agriculture Research (FFAR) New Innovator Award díjat. Az elismeréssel együtt járó 300.000 dollár komoly segítséget nyújt a precíziós mobil csepegtető öntöző (precision mobile drip irrigation , PMDI) rendszer elterjesztésében. Ez a rendszer felhasználja a Netafim cég DripNet PC™ csepegtető elemeit az egyenletes vízkijuttatást biztosító PMDI technológia alkalmazásában, amellyel a növény számára a hatékony, víz- és tápanyaghozzájutás lehetővé válik.

Forrás: https://www.farmprogress.com/irrigation-systems/digging-mobile-drip-irrigation?utm_source=Bibblio&utm_campaign=Related; https://www.dragonline.net/about; https://www.tlirr.com/products/pmdi/; www.netafimusa.com.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Kiemelkedő szárzúzás, maximális szemmentés – OROS SUN napraforgó adapterek

2024. július 1. 10:10

A napraforgó adapterek fejlesztése során a legfontosabb szempont a szemveszteségnek a minimalizálása volt.

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Tovább folytatódik a hazai öntözésfejlesztés

2019. április 12. 11:16

Az öntözés fejlesztése hosszú távon akkor lesz sikeres és a mezőgazdasági vízgazdálkodás akkor lesz fenntartható, ha a termelők gazdaságosan öntöznek.

Hogyan legyen sokáig szép a vágott fenyő a lakásban?

2022. december 13. 05:38

Érdemes a vágott fenyőt megfelelő módon kezelni, hogy vízkeresztig, netán még utána is szép maradjon és illatozzon a lakásban.

Hogyan menthetem meg a sárguló levelű hibiszkuszt?

2023. december 2. 04:37

Szobai hibiszkuszom levelei tömegesen elsárgultak, és azóta lehullottak a csatolt kép szerint. Hogyan menthetem meg, mit tehetek?