Mi göngyölte be a diófám leveleit?

Mi göngyölte be a diófám leveleit?

Agrofórum Online

S. Péter kérdése: Fiatal diófám levelei összetekerednek, majd egy idő után elszáradnak, lehullanak. Mi okozza ezt és hogyan védekezhetek?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A levelket a diólevélgöngyölő keskenymolyok lárvája göngyölte be.

Ez a kártevő fiatal, már termő diófákon lombveszteséget okozhat. A diólevélgöngyölő keskenymolyok, mint a nevéből is kitűnik, a fiatal hajtások leveleinek csúcsi részét begöngyöli a levél fonáka felé és levélkúpot csavar. A jellegzetes csigaházszerű, többé kevésbé laza, de szilárd kúpot szövedékszál segítségével a lárva készíti.

Azonban nem ez az első tünet. Az áttelelt lepkék, mihelyt az első diólevelek megjelennek, lerakják a kb. 0,4×0,6 mm átmérőjű fehér, két végén legöngyölített, henger alakú petéiket, melyekből 3-5 nap alatt kelnek ki a lárvák. A kis fehér, rendkívül gyors mozgású hernyó behatol a levél szövetébe és a levelek színén ezüstösen csillogó levélaknákat készít. Az aknák erősen kanyargók, gyakran elágazók, végül kiszélesednek, 0,5-1 mm szélesek és 6-8 mm hosszúak.  Tulajdonképpen ez az első tünet és jelzés, amit szabad szemmel jól megfigyelhetünk.

A lárváknak öt fejlődési fokozata van. A károsodott hajtásról a levelek lehullanak, a hajtáscsúcs felkopaszodik. A diólevélgöngyölő keskenymolyoknak évente két nemzedéke van. Az első nemzedék lepkéi június-júliusban rajzanak, a második rajzása augusztustól október elejéig tart. A védekezés idejének meghatározásához segítséget nyújthat a fénycsapdázás eredménye. Amennyiben a nőstények rovarölőszerrel kezelt levél fonákára helyezik a tojásaikat, a kikelő lárvák elpusztulnak, nem hatolnak be a levéllemezbe.

Az első nemzedék elleni védekezést a diólevelek megjelenésekor kell elvégezni, de legkésőbb, amikor a levelek színén az első aknákat meglátjuk. Ugyanis, ha az aknákból előjövő fiatal lárvák növényvédő szerrel kezelt lombozatot fogyasztanak, elpusztulnak. Ha elkésünk a kezeléssel, a begöngyölített levelekben kisebb eséllyel tudjuk elpusztítani a kártevőket. A második nemzedék elleni védekezési időpontot fénycsapdázással, illetve a már ismertetett tünet alapján határozhatjuk meg.

Mit tehetünk a kaliforniai pajzstetű ellen?

2019. július 10. 11:43

S. István kérdése: Egres bokraim fás részén sötét színű, gyűrűs rajzolatú pajzstetveket találtam. Mit tehetek ellene?