Mi hámozgatja a kukorica leveleit?

Mi hámozgatja a kukorica leveleit?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat arra vonatkozóan, hogy mi károsítja a kukorica leveleit fehér sávokat rágva rajtuk?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen a kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) imágók szabálytalan alakú hámozgatását láthatjuk a kukoricaleveleken. Az erősen károsított levél idővel akár pergamenszerűvé is válhat. Táplálkozás szempontjából legjobban a pollent kedvelik, de a bibén egyaránt rághatnak, mely rágás által a megtermékenyülés nem megy végbe tökéletesen, így ez hiányos szemképződéshez vezethet a kukoricacsöveken.

Az imágók legnagyobb számban július közepén jönnek a felszínre és kb. másfél hónapig élnek. Ekkor repülve keresik fel az újabb kukoricaállományokat. A kifejlett egyedek szemmel is láthatók, átlagos hosszuk 7,5 mm, alapszíne halvány zöldessárga, szárnyfedőik oldalán pedig fekete csíkok láthatók. Augusztusban kezdik meg tojásrakásukat. A fő kártevői azonban a lárvák, melyek a kukorica gyökerén fejlődnek csak ki zavartalanul.

Kukoricabogár kártétele

A lárvák zöme június–júliusban található a kukorica gyökérzónájában. A kis lárvák májusban bújnak elő és kezdetben a kukorica hajszálgyökereivel táplálkoznak, később a gyökér bélszövetébe rágják be magukat és itt járatokat készítenek. Gyakran a kukorica támasztógyökerein is táplálkoznak, ezáltal a károsított növények hajlamosak a megdőlésre, így a növény föld feletti része „libanyak” alakot vesz fel. A lárvák gyökérnyaki rágásainak helyén növényi kórokozók telepedhetnek meg. Egy-egy gyökéren, ha már 5-8 lárva fordul elő, súlyos kártételt okozhat az állományban.

A védekezés alapját a megelőzés képezi. Legjobban akkor tudunk ellenünk védekezni, ha a tojásrakásához kedvező helyeit csökkentjük, vagyis az elpusztult növényeket is mihamarabb megsemmisítjük vagy bomlását talajba dolgozással elősegítjük. A késő őszi és téli tartósan alacsony hőmérséklet (-15 °C) a tojások nagy részének pusztulását idézi elő. Az enyhe tél kedvező az áttelelő tojások túlélése szempontjából, a csapadékos tavasz pedig a lárvák fejlődését segíti elő. Agrotechnikai úton legeredményesebb a vetésforgós védekezés, vagyis az, ha fertőzött területen legalább 3-4 évig nem termesztenek kukoricát.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

Hibridbúza. Őszi búza. Állománymustra, javaslatok a szükséges és ajánlott tavaszi beavatkozásokra

2019. február 8. 12:16

A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak és kénytelenek elfogadni a tevékenységüket rendszeresen és igen változatosan befolyásoló időjárás okozta problémákat. A termesztési – agroökológiai – környezet dinamikus változásai ennek megfelelően évről évre sok feladatot adnak a gazdálkodóknak.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.