Mi károsítja a már megérett fügét?

Mi károsítja a már megérett fügét?

Agrofórum Online

Mi károsítja a már megérett fügét?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az ön fügéjén az aranyos rózsabogarak (Cetonia aurata) vagy másnéven virágbogárak táplálkoznak. Az aranyos rózsabogár euroszibériai faj, hazánkban mindenütt megtalálható. Nevéből azt lehetne kiolvasni, hogy „aranyosak” nem okoznak kárt, és a rózsát kedvelik. Korábban nem tartották jelentős kártevőnek. A valóság az, hogy a fügét is szívesen látogatják és kárt tesznek a termésben. Az utóbbi időben hazánkban mind laza mind kötött talajon egyaránt megtalálható. Az is ismert, hogy a kajszibarack és az őszibarack termését is károsítja, és a rózsán kívül más virágot is, például a nőszirmot, pünkösdirózsát is megrágja. Az aranyos rózsabogarak lárvái korhadó anyagokban gyökerek között fejlődnek, kárt nem okoznak, a kerti komposztban is megtalálhatók.

Az aranyos rózsabogár hasonló méretű, mint a zöld cserebogár 14-23 mm hosszú, színe is hasonló, ezért össze szokták téveszteni őket. A zöld cserebogár háta enyhén domború, az aranyos rózsabogár háta lapos, és a szárnyfedelén harántos vékony fehér foltok vannak. Felül fémes zöld alul rézvörös színű.  Az aranyos rózsabogár kártétele annak ellenére, hogy a virágzó fák virágába mélyen berág, a megrágott virágok mennyisége nem jelentős, a gyümölcsfák ez a kárt kompenzálni tudják. Az éredő gyümölcsön tapasztalt károsítás már sokkal jelentősebb, mert az aranyos rózsabogár rágása mély. A koratavasszal előbújt bogarak (június, július, augusztus) táplálékot keresve virágok hiányában az éredő gyümölcsöt támadják meg, leginkább ott, ahol azok összeérnek a termések.

Rajzása hosszú ideig tart, a bogarak április végétől augusztusig figyelhetők meg.

Jó hír, hogy lehet csapdázni kék színű CSALAMON csapdával, mely csalogató illatanyagot tartalmaz. A csapdázást a gyümölcsérés (füge) előtt célszerű megkezdeni. A csapdákat a füge alsó ágaira helyezzük el. A bogarak az érő gyümölcs (füge) illatára szálnak a csapdára, a csapdába helyezett alma darabokkal a csapdához csalogathatjuk a bogarakat mielőtt a fügére rászoknának, természetesen az almadarabkák a darazsakat is csalogathatják.

Mitől lesz fekete a dió lehullott termése?

2023. szeptember 29. 04:36

Tudnának tájékoztatást adni arról, hogy mitől lehetnek feketék a dió lehullott termései?

Mit tehetünk a liszteske ellen?

2020. június 29. 11:18

Minden évben megjelenik kertemben a liszteske, mit tehetnék ellene?

Nem lesz baja a már most kihelyezett leandernek?

2023. március 30. 11:38

Mikor tehető ki a leander? Sok helyen láttam már, hogy kihelyezték telelésből, nem lesz baja?

Mik lehetnek a feketefenyőről potyogó apró lárvák?

2023. május 13. 10:37

Feketefenyőmről a képen látható hernyók potyognak igen nagy számban. A lárvák picik, legfeljebb 5 mm hosszúak. A fán nem látok szövedéket. Mik ezek, mit lehet tenni ellenük?