Jégcsapretket kezeltem acetamiprid hatóanyagú szerrel. Mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?

Jégcsapretket kezeltem acetamiprid hatóanyagú szerrel. Mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?

Agrofórum Online

Jégcsapretket vetettem másodvetésként, Mospilannal permeteztem pattanó bogár és fehér molylepke ellen. Sehol sem találom az élelmezési várakozási idejét /É.V.I./. 10 napja permeteztem meg, már lehetne szedni, de nem tudom, hogy mennyit kell várnom a biztonságos étkezési felhasználáshoz. Kérem szíves segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (é.v.i.) nagyon fontos betartani az egészség megóvása érdekében, jól teszi, hogy utánakérdez, mielőtt elfogyasztaná a retket. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időt úgy kell számolni, hogy a kezelés és a betakarítás között a megadott napok számának feltétlenül el kell telnie. A napok számát egyébként a készítmény csomagolásán is fel kell tüntetni, valamint az, az interneten is megtalálható engedélyokiratban is szerepel.

A problémát, vagyis hogy nem találta az é.v.i.-t az okozhatta, hogy a retekben az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG nincsen engedélyezve, okiratában csak az olajretekben való felhasználása szerepel. Sajnos csak azt tudom mondani, hogy a retket ne fogyassza el, hiszen nem tudhatjuk, hogy hány nap alatt bomlik le a készítmény, hiszen erről biztos információ nem áll rendelkezésünkre! Más káposztafélékben felhasználása engedélyezett, de a kelbimbóban is 21 napnak, valamint az olajretek, mustár, káposztarepce esetében pedig 56 napnak kell eltelnie a kezelés és a betakarítás között. Ebből is jól látható, hogy a tíz nap valószínűleg semmiképpen nem mondható elegendőnek.

A pattanó bogár gondolom nem más, mint a földibolha, a fehér molylepke pedig az üvegházi molytetű. Mindkét kártevő sajnos jelentős károkat tud okozni, ellenük jó hatékonysággal használhatók fel a kiskerti tulajdonosok számára a deltametrin hatóanyagú készítmények, melyeknek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje három nap, felhasználhatósága pedig a gyökérnövekedésig lehetséges. Kérem, hogy legközelebb olyan készítményt használjon fel, amely az adott kultúrában is engedélyezve van! Így ugyanis ismerheti a megadott várakozási időket, melyeket be is lehet tartani, valamint elkerülhetők további, esetleges egészségkárosodáshoz vezető problémák egyaránt.

Szárnyal a mezőgazdasági repülőgépek piaca

2024. január 17. 13:40

A brazil Embraer repülőgépgyártó arra számít, hogy az Ipanema mezőgazdasági repülőgépét rekordmennyiségben értékesíti az idén, miután 2023-ban az ország mezőgazdasági ágazata erősödött.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Mikor és hogyan permetezhetünk drónokkal?

2021. szeptember 28. 08:07

A drónokkal kijuttatható növnyvédő szerek egyelőre nem állnak rendelkezésre, pontosabban fogalmazva nincs elegendő ismeretünk erről a kijuttatási módról. Ennek okán olyan készítményekkel lehet drónos permetezést végezni, amelyek erre kifejezetten engedélyezettek. A részletekről Jordán Lászlót, a Nébih növény-, talaj- és agrárkökrnyezet-védelmi igazgatóját kérdeztük.

Mikortól védekezzünk őszibarack tafrina ellen?

2020. március 13. 04:36

Cs. Károly kérdése: Öt őszibarackfám van és rendszeresen problémát okoz a tafrina. Mikortól védekezzek őszibarack tafrina ellen?