Mi károsítja a szilfák lombozatát?

Mi károsítja a szilfák lombozatát?

Agrofórum Online

R. Frigyes kérdése: Szilfák levelein figyeltem meg kacskaringós rágásnyomokat. Milyen kártevőre utal ez az érdekes kárkép?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A szilfának sok károsítója van, többek között a szilfavész, ami miatt az egész fa elszárad. Az állati kártevők közül meg kell említeni a gubacstetűt, a szillevélbogarat, az aknázómolyt stb. A fák lombozatát a kanyargós szillevéldarázs károsította. A kanyargós szillevéldarazsat Japánban írták le, de Kínában is honosnak tekinthető. Kártételére 11 évvel ezelőtt figyeltünk fel. A 2008-ban Kecskeméten sikeresen kinevelt példányokat Dr. Stephan Blank német kutató azonosította. Európában számos helyen szintén megtalálták. Szűznemzéssel szaporodik, a fajnak csak nőstényei ismertek. Évente 4 nemzedéke fejlődik. A második nemzedék a napokban rajzik. A talajban, gubóban telel.

Kanyargós szillevéldarázs károsítása

A szillevéldarazsak áprilistól szeptemberig repülnek, a nőstények kékeszöld tojásaikat a fűrészes szélű szillevelek szegélyébe süllyesztik. A lárvák jellegzetes, kacskaringós vonalban haladva rágnak, innen a faj magyar elnevezése. Az idősebb lárvák a hajtásokat fokozatosan felélik, tarrágáskor a szilfák ágain csak a levél főere marad meg. A kártétel mértéke bizonyos esetekben akár 50–100%-os lombvesztés is lehet. Az utolsó lárvastádiumban jellegzetes kokont készít, mely többnyire a levelek, levélmaradványok fonáki részén figyelhető meg, majd ebben bábozódik. A lerágott hajtások újrahajtanak, de ki vannak téve a téli elfagyás veszélyének. A telelés a talajban, a lárva állapotban történik.

Kanyargós szillevéldarázs lárvája

Hazánk klimatikus adottságai, úgy tűnik megfelelőek a kártevő számára, hiszen legalább 11 éve jelen van az ország területén. Nagy távolságokra történő terjedését a légáramlatokon túlmenően az is segítheti, hogy az imágók jó repülők.

Kanyargós szillevéldarázs tojásrakás közben

A fiatal álhernyók ellen kijuttatott, kontakt hatású rovarölő szerek megfelelő védelmet adhatnak.

Jó hír, hogy természetes ellenségeként Magyarországon két poloska fajt, az aranyszemű fátyolkát és egy fürkészdarazsat sikerült azonosítani.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Milyen növényvédő szerrel védekezhetünk eredményesen földibolha ellen?

2022. augusztus 3. 04:36

Földibolha elleni védekezésünk fejes káposztánál idén sikertelen volt. Tudnának ajánlani megfelelő növényvédő szert ellenük?

Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

2019. március 21. 09:14

K. Lászlóné kérdése: Lakásunkban apró, éppen csak látható, fehér, lepkeszerű repülő rovarokat vettem észre. Szeretnék ellenük védekezni, mielőtt mindegyik növényemet megfertőzik. Mit tudok tenni ellenük?

Milyen kártevő támadta meg az almafa leveleit?

2019. szeptember 28. 04:36

K. András kérdése: Almafám leveleit az épnek látszó felület alatt apró lárvák károsítják. Milyen kártevőről lehet szó?