Mi lehet a furcsa, narancssárga színű folyás a diófán?

Mi lehet a furcsa, narancssárga színű folyás a diófán?

Agrofórum Online

Diófám fás részén furcsa, narancssárga színű habos folyást észleltem a napokban egy seb mellett. Mi ez a furcsa képződmény, mit tegyek vele? Nem fog kipusztulni a fa?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Mivel hazai irodalmat nem találtam a kérdezett jelenségre, a nemzetközi szakirodalmat néztem át, hogy nyomára bukkanjak ennek a viszonylag ritka betegségnek, ha egyáltalán annak lehet nevezni.

Nem gyakran, de előforduló élettani betegségről van szó. Különösen a hűvös, nedves tavaszi idő kedvez megjelenésének. Tavasszal fordul elő, amikor a fák, és elsősorban keményfák esetén, a gyökérnyomás hirtelen megerősödik, a gyökérből felnyomott víz a törzsön, vastagabb ágakon, ahol bármilyen nyílás van (repedés, sérülés, fagyléc, korábbi visszavágás stb.) felszínre tör, látható folyás jelenik meg. Ezen telepedik meg valamelyik élesztőgombafaj, ami narancssárga színét a magas karotintartalmától nyeri. A ragacsos, néha habos, nyálkás folyás mindig sebzésnél indul el. Látványa riasztó, taszító, ennek ellenére nem veszélyes. Szakemberek szerint, az időjárás felmelegedésével és szárazra fordulásával a folyás megszűnik, és a váladék összeszárad. Dión kívül más díszfákon és erdei fákon is előfordul.

Diófa slime (fotó: a kérdező felvétele)

A folyásban azonosított Cystofilobasidium gombanemzetség az élesztőgombákhoz tartozik, élesztőként fordulnak elő, de bazídiumos alakjuk is kifejlődik, azt is ismerik. Eddigi ismereteink szerint a fát, amin megjelenik, nem károsítja, nem patogén. Élesztőn kívül más élő szervezeteket is találtak a folyásban, de azok sem károsították a fákat, csak megtalálták a számukra fontos tápanyagokat a nedvben, és felszaporodtak benne, mint egy táptalajban.

Ahol ilyen elváltozás kifejlődik, a következő eljárás javasolható:

Megelőzésképpen a fák visszavágásait, téli repedéseit, tehát sebeit kora tavasszal lássuk el, tisztítsuk meg és fasebkezelővel fedjük be. A sebek begyógyulását támogatni kell. Amennyiben extrém csapadékos tavasszal a gyökérnyomás hirtelen megnövekedése miatt megjelenne ilyen sűrű folyás (slime), azt érdemes kitisztítani, réz hatóanyagú gombaölő szerrel a teljes sebfelületet kezelni és megszáradás után fasebkezelővel befedni. Ha a fa rügyei kihajtanak, aggodalomra nincs ok, a fa nem károsodott, tovább él. Más ápolási teendő nincs a fával.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

2022. november 28. 04:39

Kérem szakértő tanácsukat: miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

Mi történhetett a sugáraráliával?

2020. április 29. 12:40

Schefflerám az utóbbi fél évben levelein a csatolt képen látható elváltozásokat produkálja. Mi lehet a baja? Nagyon szeretném megmenteni. 

Lehetséges, hogy lisztharmatosak az őszibarackfám levelei?

2020. június 26. 11:04

Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?

Jégcsapretket kezeltem acetamiprid hatóanyagú szerrel. Mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?

2023. június 16. 04:36

Jégcsapretket vetettem másodvetésként, Mospilannal permeteztem pattanó bogár és fehér molylepke ellen. Sehol sem találom az élelmezési várakozási idejét /É.V.I./. 10 napja permeteztem meg, már lehetne szedni, de nem tudom, hogy mennyit kell várnom a biztonságos étkezési felhasználáshoz. Kérem szíves segítségüket!