Mi lehet a lila színű levelekkel, virágokkal és hüvelyekkel rendelkező növény?

Mi lehet a lila színű levelekkel, virágokkal és hüvelyekkel rendelkező növény?

Agrofórum Online

Segítséget kérek Önöktől. Több helyen láttam kertekben, futtatva lila színű babot, a levelei, virágai és a hüvelyei is lila színűek voltak. Nem sikerült senkitől megtudni ennek a dekoratív virágnak a nevét, így vásárlási lehetőségére sem akadtam. Milyen növényről lehet szó?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdezett növény valóban egy babféle, kevésbé ismert növény. Magyar neve: lablab, jácintbab, tarajos bab. Tudományos neve: Lablab purpureus vagy Dlichos lablab.

A növény habitusa, növekedése olyan, mint a hazai futóbaboké, a tűzbabé, több méter hosszúra megnövő hajtásokat fejleszt. A leveleinek, hajtásainak, virágainak, a magot tartalmazó hüvelyeinek színe viszont jellegzetesen lila. Hazai növényeink között ez a szín igen ritka, ezért vonzza a tekintetet. Egyedül a magja nem lila, annak színe fekete, vagy sötét színű, és a két sziklevél közötti vonalban fehér, kissé kiemelkedő válaszfal látható, erről nyerte a tarajos bab elnevezést. A babszemek nem hosszúkásak, inkább gömbölyűek.

A lablab kifejezetten melegigényes növény, melegebb időben indul csak el a magok csírázása, mint a hazai babféléké, ezért meg kell várni vetésével a május 2. felét, különben a hideg talajban a magok elpusztulnak. Sokan palántaneveléssel hosszabbítják meg termesztési idényét.

Tarajos bab (Lablab purpureus) virágos hajtása

Meleg- és napfényigénye egész termesztési idejére jellemző, csak kifejezetten napnak kitett helyet válasszunk neveléséhez, és természetesen támasztékra van szüksége, amin hajtásai megkapaszkodhatnak. A hazai futóbaboknál később virágzik és a hüvely- és magképződése is nyár (augusztus) végére esik, akkor viszont teljes pompájában mutatja meg magát. Nem igényes növény, bár a nagy melegben kiegészítő öntözésre szüksége lehet, a laza talajt kedveli, és a tápanyagot is meghálálja.

Lablab purpureus szemtermései

Bár nem elterjedt hazánkban, Afrikában, és számos trópusi országban ismert, termesztett, értékes élelmezési célra nevelt növény. Mint a többi hüvelyes növény magjai, ezek is magas fehérje-, zsír-, szénhidrát-, ásványisó-tartalmúak, és beltartalmuk teszi azokat értékessé.

Több ezer éve számos országban termesztik, azóta intenzíven nemesítik az őshonos alakjait, sokféle típusa, formája terjedt el a világon. Viszont emiatt óvatosságra intenék mindenkit a lablab bab étkezési célú felhasználásával kapcsolatban. Bár a növény levelét, virágát, szemtermését és gyökérzetét is felhasználják étkezésre számos kontinensen, állatok takarmányozására is hasznosítják, de minden esetben felfőzik vagy leforrázzák, esetleg többször is. Ugyanis olyan mérgező alkotókat tartalmaz, melyek elbomlását, semlegesítését csak a megfelelő forralás, hőkezelés biztosítja.

A biztonság kedvéért inkább elégedjünk meg a virág nyújtotta lila színű növényzuhatag látványával.

Menthető még a szemölcsös levelű gojibogyó?

2023. október 19. 04:36

Gojibogyó növényem levelein furcsa szemölcsszerű képletek nőttek, sűrűn, hasonlóak a kicsi gubacsokhoz. Saját szaporítású, gyökereztetett virág, ami idén már nem is termett. Mik lehetnek ezek, menthető még a növényem?

Mi fúrhatott lyukat a kőrisfa törzsébe?

2020. április 27. 10:14

Cs. Zita kérdése: A csatolt képen látható kb. 5 éve ültetett kőrisünket megfúrta számomra nem ismert rovar. Remélem még megmenthető a fa, a kérdésem, hogy hogyan is kezeljem le ezt a hosszú járatot, kell-e rovarölő szerrel kezelni, vagy csak elég betapasztani? És ez a tapasztás mivel történjen?

Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

2023. szeptember 9. 12:42

Segítségüket kérem! Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

Milyen betegségre utalnak a fehér, penészszerű foltok a korallvirág levelein? Hogyan védekezhetek ellene?

2019. február 12. 04:36

Sz. Tiborné kérdése: Virágaimon, legutóbb a korallvirág levelein, fehér penészszerű foltok jelentek meg. Hasonló tünetek korábban más szobai virágomon is előfordultak. Hogyan védekezhetek ellene?