Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Ezek közül a tényezők közül főként a rossz szerkezetű termesztőközeg, de a nem megfelelő környezeti tényezők is kiválthatják a termőtestek deformációit. A sekélyen végzett talajművelés, nem megfelelően előkészített, rögösen maradt talaj gyakran okozza a gyökérzöldségek termőtestének torzulását, túlzott mértékű elágazódását, szakállasodását.

Ez a torzulás leggyakrabban a rosszul előkészített talaj következménye, de fonálféreg fertőzöttség is kialakíthatja. A túl tömődött talaj okozta problémák kiküszöbölhetők pl. bakhátas termesztéssel, mellyel a gyökerek lazább talajban fejlődése segíthető elő. Szintén termesztéstechnológiai hibára vezethető vissza a termések összecsavarodása. A túl sűrű vetés, valamint az egyelés elmaradásának következménye, hogy a gyökerek összetekerednek, összecsavarodnak, ezáltal értéktelenné válnak. Az egyelést, vagyis a ritkítást akkor érdemes elvégezni, amikor a növények még csak pár mm nagyságúak, nem túlzottan fejlettek.

A magas hőmérséklet, főként, ha az szárazsággal párosul, a sárgarépa gyökérfejlődését hátráltatja, így az rövid marad és szabálytalan alakú gyökereik fejlődnek. A túlzott mértékű vízhiány emellett a külső, idősebb levelek száradásán is hamar megmutatkozhat. A sárgarépa és a többi gyökérzöldség, nem csak a talaj szárazságra, hanem a túlöntözésre, valamint egyenetlen vízellátásra is érzékeny. A gyökerek hosszanti irányba felrepedhetnek nem csak az egyenetlen vízellátás, de a túlöntözés hatására is.

A talaj nedvességtartalmának túlzott mértékű megnövekedése a zöld növényi részeken is megmutatkozhat piros-lilás elszíneződés formájában. A sárgarépa termőtestének zöldülése, vagyis a zöldfejűség is mindenki számára ismeretes jelenség. Ezt nem más okozza, mint a napfény, ugyanis a talajból kilógó gyökérrészt, ha napfény éri, hatására zöldülés tapasztalható.

Sárgarépa-termesztés: a siker titkai lépésről lépésre

2025. március 25. 13:10

A sárgarépa (Daucus carota) termesztése során számos tényezőt érdemes figyelembe venni a megfelelő termés érdekében.

Mitől lettek csenevészek és ágaztak el a sárgarépák a magaságyásban?

2024. november 3. 04:37

Mi lehet a gond, ami miatt a magaságyásomban sárgarépaim nem nőttek meg? Csenevészek lettek és a répa elágazott. Képet küldök.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.