Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Ezek közül a tényezők közül főként a rossz szerkezetű termesztőközeg, de a nem megfelelő környezeti tényezők is kiválthatják a termőtestek deformációit. A sekélyen végzett talajművelés, nem megfelelően előkészített, rögösen maradt talaj gyakran okozza a gyökérzöldségek termőtestének torzulását, túlzott mértékű elágazódását, szakállasodását.

Ez a torzulás leggyakrabban a rosszul előkészített talaj következménye, de fonálféreg fertőzöttség is kialakíthatja. A túl tömődött talaj okozta problémák kiküszöbölhetők pl. bakhátas termesztéssel, mellyel a gyökerek lazább talajban fejlődése segíthető elő. Szintén termesztéstechnológiai hibára vezethető vissza a termések összecsavarodása. A túl sűrű vetés, valamint az egyelés elmaradásának következménye, hogy a gyökerek összetekerednek, összecsavarodnak, ezáltal értéktelenné válnak. Az egyelést, vagyis a ritkítást akkor érdemes elvégezni, amikor a növények még csak pár mm nagyságúak, nem túlzottan fejlettek.

A magas hőmérséklet, főként, ha az szárazsággal párosul, a sárgarépa gyökérfejlődését hátráltatja, így az rövid marad és szabálytalan alakú gyökereik fejlődnek. A túlzott mértékű vízhiány emellett a külső, idősebb levelek száradásán is hamar megmutatkozhat. A sárgarépa és a többi gyökérzöldség, nem csak a talaj szárazságra, hanem a túlöntözésre, valamint egyenetlen vízellátásra is érzékeny. A gyökerek hosszanti irányba felrepedhetnek nem csak az egyenetlen vízellátás, de a túlöntözés hatására is.

A talaj nedvességtartalmának túlzott mértékű megnövekedése a zöld növényi részeken is megmutatkozhat piros-lilás elszíneződés formájában. A sárgarépa termőtestének zöldülése, vagyis a zöldfejűség is mindenki számára ismeretes jelenség. Ezt nem más okozza, mint a napfény, ugyanis a talajból kilógó gyökérrészt, ha napfény éri, hatására zöldülés tapasztalható.

Mi virágzik most, és mi ehető éppen a kertben?

2023. július 2. 08:40

Az év kedvenc időszaka ez, amikor nyáron tele van a kert ehető, iható vagy szagolható növénnyel. Nézzük sorra, melyek az aktuális kedvencek a kertben, amiből hasznunk lesz.

Uniós oltalmat kapott „Fertőd vidéki sárgarépa”

2021. november 4. 06:36

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült.

Mely zöldségfajokat vethetjük el februárban?

2024. február 17. 11:10

Mely zöldségfajokat lehet elvetni a kertünkbe akár már februárban?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.