Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Ezek közül a tényezők közül főként a rossz szerkezetű termesztőközeg, de a nem megfelelő környezeti tényezők is kiválthatják a termőtestek deformációit. A sekélyen végzett talajművelés, nem megfelelően előkészített, rögösen maradt talaj gyakran okozza a gyökérzöldségek termőtestének torzulását, túlzott mértékű elágazódását, szakállasodását.

Ez a torzulás leggyakrabban a rosszul előkészített talaj következménye, de fonálféreg fertőzöttség is kialakíthatja. A túl tömődött talaj okozta problémák kiküszöbölhetők pl. bakhátas termesztéssel, mellyel a gyökerek lazább talajban fejlődése segíthető elő. Szintén termesztéstechnológiai hibára vezethető vissza a termések összecsavarodása. A túl sűrű vetés, valamint az egyelés elmaradásának következménye, hogy a gyökerek összetekerednek, összecsavarodnak, ezáltal értéktelenné válnak. Az egyelést, vagyis a ritkítást akkor érdemes elvégezni, amikor a növények még csak pár mm nagyságúak, nem túlzottan fejlettek.

A magas hőmérséklet, főként, ha az szárazsággal párosul, a sárgarépa gyökérfejlődését hátráltatja, így az rövid marad és szabálytalan alakú gyökereik fejlődnek. A túlzott mértékű vízhiány emellett a külső, idősebb levelek száradásán is hamar megmutatkozhat. A sárgarépa és a többi gyökérzöldség, nem csak a talaj szárazságra, hanem a túlöntözésre, valamint egyenetlen vízellátásra is érzékeny. A gyökerek hosszanti irányba felrepedhetnek nem csak az egyenetlen vízellátás, de a túlöntözés hatására is.

A talaj nedvességtartalmának túlzott mértékű megnövekedése a zöld növényi részeken is megmutatkozhat piros-lilás elszíneződés formájában. A sárgarépa termőtestének zöldülése, vagyis a zöldfejűség is mindenki számára ismeretes jelenség. Ezt nem más okozza, mint a napfény, ugyanis a talajból kilógó gyökérrészt, ha napfény éri, hatására zöldülés tapasztalható.

Miért rohad el a sárgarépa tárolás közben?

S. Barbara kérdése: Felszedés után a sárgarépám mindig megrohad, mi fertőzi meg?

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Hajtatott sárgarépa vetése

2020. október 9. 09:40

A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék kitűnően eltarthatók, de tavasz végén már csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan a jobb minőségű, friss, zsenge, hajtatott sárgarépát fogyasztják, ebből adódóan a fűtetlen fóliák alá vetett répának mindig jó piaca van.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!