Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Ezek közül a tényezők közül főként a rossz szerkezetű termesztőközeg, de a nem megfelelő környezeti tényezők is kiválthatják a termőtestek deformációit. A sekélyen végzett talajművelés, nem megfelelően előkészített, rögösen maradt talaj gyakran okozza a gyökérzöldségek termőtestének torzulását, túlzott mértékű elágazódását, szakállasodását.

Ez a torzulás leggyakrabban a rosszul előkészített talaj következménye, de fonálféreg fertőzöttség is kialakíthatja. A túl tömődött talaj okozta problémák kiküszöbölhetők pl. bakhátas termesztéssel, mellyel a gyökerek lazább talajban fejlődése segíthető elő. Szintén termesztéstechnológiai hibára vezethető vissza a termések összecsavarodása. A túl sűrű vetés, valamint az egyelés elmaradásának következménye, hogy a gyökerek összetekerednek, összecsavarodnak, ezáltal értéktelenné válnak. Az egyelést, vagyis a ritkítást akkor érdemes elvégezni, amikor a növények még csak pár mm nagyságúak, nem túlzottan fejlettek.

A magas hőmérséklet, főként, ha az szárazsággal párosul, a sárgarépa gyökérfejlődését hátráltatja, így az rövid marad és szabálytalan alakú gyökereik fejlődnek. A túlzott mértékű vízhiány emellett a külső, idősebb levelek száradásán is hamar megmutatkozhat. A sárgarépa és a többi gyökérzöldség, nem csak a talaj szárazságra, hanem a túlöntözésre, valamint egyenetlen vízellátásra is érzékeny. A gyökerek hosszanti irányba felrepedhetnek nem csak az egyenetlen vízellátás, de a túlöntözés hatására is.

A talaj nedvességtartalmának túlzott mértékű megnövekedése a zöld növényi részeken is megmutatkozhat piros-lilás elszíneződés formájában. A sárgarépa termőtestének zöldülése, vagyis a zöldfejűség is mindenki számára ismeretes jelenség. Ezt nem más okozza, mint a napfény, ugyanis a talajból kilógó gyökérrészt, ha napfény éri, hatására zöldülés tapasztalható.

Hogyan termesszünk sárgarépát a magvetéstől a betakarításig?

2022. június 27. 16:34

Gyakorlati tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan termesszen és takarítson be sárgarépát

Miért torzul és csavarodik a sárgarépa?

2022. október 26. 04:37

Felszedett répáim között több olyan is található, mely csavarodott és torz. Mi okozza ezt?

Mely zöldségfajokat vethetjük el februárban?

2024. február 17. 11:10

Mely zöldségfajokat lehet elvetni a kertünkbe akár már februárban?

A sárgarépa miért repedezik be, és miért nem növekszik?

2023. július 24. 16:10

A sárgarépa-termesztésben nem lehet nagyot hibázni. Vagy mégis? Számít-e, hogy milyen talajba vetjük a magokat, vagy hogy milyen fajtát választunk? Mire kell figyelni a csíráztatás során, és problémát jelenthet-e, ha nem megfelelő a fejlődő növényünk tápanyag- és vízellátása? Mit tehetünk, ha torzan vagy silányan fejlődnek a sárgarépáink?