Miért barnul és rothad meg a birsalma?

Agrofórum Online

Birsalmával van problémám, ezért fordulok Önökhöz. Miért barnul és rothad meg a birsalma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birsalma termésrothadása több okból is kialakulhat, illetve a rothadás lehet kívülről is jól látható, vagy a gyümölcs belsejében kialakuló, csak a termés felvágása után észlelhető. A kívülről jól látható rothadást leggyakrabban a moníliás betegség okozza. A betegség a terméseket ért sérülések nyomán gyorsan képes terjedni. A sérülések kialakulhatnak jégverés által, rovarok, mint pl. az almamoly károsítása során is.

A birs felülete meglehetősen érzékeny, így akár szél hatására, illetve leesés által is sérülhet, majd fertőződhet. Elsősorban, a gyümölcsök felületén kialakuló sebzések ellen kell védekezni, ezek képződését megakadályozni. Az esetleges jég- vagy szélverés után ajánlatos lehet gombaölő szeres kezelést végezni, ezzel megelőzni a monília fertőzését. A fertőződött terméseket tárolni semmiképp sem szabad, a részlegesen rothadó termések ép részeinek esetleges feldolgozása lehetséges. A már teljesen megrothadt, mumifikálódott gyümölcsöket a fákról, fák alól is össze kell szedni, így előzve meg következő évi fertőzésüket.

A termések felületén kialakuló fertőzések mellett, a húsban létrejövő barnulások már kevésbé láthatók, de annál több bosszúságot tudnak okozni. A felvágás után tapasztalható barnulás mértéke, illetve árnyalata is változóan alakulhat. Legrosszabb esetben a termés húsának egészét érinti, de vannak olyan esetek is, hogy csak a magház érintett a barnulásban. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő a túlérett termésekben, míg az időben leszüretelt terméseket kevésbé érinti a barnulás.

A tárolás során a barnulás akár tovább is fokozódhat, vagy a kellő környezeti feltételek elmaradása miatt akár ki is alakulhat. Fontos, hogy a birsalmákat ne hosszú ideig tároljuk, hanem mihamarabb dolgozzuk fel, valamint ügyeljünk a páratartalom csökkentésére, a hőmérséklet minél hűvösebben való tartására egyaránt!

Az idén nyáron tapasztalt száraz időjárás, eső hiánya, ugyancsak hozzájárulhat a termések barnulásához, hiszen elégtelen kalciumellátás miatt is bekövetkezhet húsbarnulás. A talajban általában elegendő mennyiségű kalcium áll rendelkezésre, viszont elegendő vízmennyiség nélkül felvétele nem biztosítható. Ajánlatos tehát a birsfákat aszályos nyarakon öntözni, valamint lombtrágya formájában kalciumot is juttatni számukra.

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan menthető meg a moníliás meggyfa?

2020. május 4. 14:27

Nagy méretű, öreg meggyfa teteje erősen monília fertőzött a szárazság és a virágzásban és sziromhullás után elvégzett permetezések ellenére is. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan régebbről ott maradt beteg ágak melyek nehezen hozzáférhetőek metszéskor. Annyi lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van még értelme felszívódó készítménnyel kezelni, lehet gátolni a továbbterjedést? Ha csak a mechanikai eltávolítás marad, ami jelen esetben egy ifjítással érne fel, mikor célszerű megejteni? Szüret után, vagy nyugalmi időszakban?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Monília: veszélyben a kajszibarack

2025. március 27. 08:10

Több gyümölcsfaj esetében is egy agresszív kórokozó, a csonthéjasok moníliája okozza a termesztők számára a legnagyobb problémát.

Miért száradnak el a vérszilva levelei?

2023. június 6. 04:38

5 éves kis vérszilvafánkon száradnak el a levelek. Teljesen összepöndörednek, zsugorodnak és szétmorzsálódnak. A még meglévő levelek is konyultan csüngnek lefelé. Kb. egy hónapja kezdődött és egyre rosszabb a helyzet. A képen látható rovart találtuk egy levélen, de zöld tetveket nem látunk.