Hogyan védekezhetünk házikertben monília ellen?

Hogyan védekezhetünk házikertben monília ellen?

Agrofórum Online

Hogyan, mikor és milyen gombaölő szerekkel tudok védekezni a virágfertőző moníliás betegség ellen házikertben?

 Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A valamennyi csonthéjas gyümölcsfánál – kajszibarack, meggy, őszibarack, szilva, cseresznye és mandula is – virágzáskor súlyos virág- és hajtáselhalást okozhat a moníliás betegség. Velük botanikai rokonságban álló törpemandula, babarózsa és japáncseresznye növényeknél is hasonló virágpusztulást idéz elő. A betegségért a Monila laxa és az újabban megtelepedett és sokkal agresszívabb M. fructicola gombafaj a felelős.

Védekezés a gomba fán áttelelő alakjának, telepeinek megsemmisítésével kezdődik. A réz hatóanyagú (rézszulfát, réz-oxiklorid, rézhidroxid) szerekkel, bő permetlével végzett téli lemosó permetezés alkalmas erre. A fán maradó gyümölcs-múmiákat is, mint fertőzési forrásokat a fakoronából el kell távolítani.

A kórokozó virágokon keresztül, elsősorban kinyílás után fertőzi a fákat, abba behatolva a gombafonál belenő a hajtásba, onnan a vesszőbe, és halad a vastagabb fás részek felé. A virágzás hossza időjárás, hőmérséklet függő: meleg, napos időjárás mellett a virágzás gyors, a beporzás is eredményes, a virágkötés is hamar befejeződik, a moníliás fertőzés gyenge. Hűvös időjárásánál a virágzás lassú, elhúzódó, ha ez esővel is párosul, adottak az erős moníliás fertőzés feltételei. A monília konídiumok (fertőző spórák) 4-30 °C között nagy számban képződnek, de a fertőzéshez, a növényekbe hatoláshoz magas páratartalmú levegő szükséges. Ilyen feltételek a tartós, kis intenzitású, esős időjárásnál adottak, amikor nem folytonos a csapadék, a növények és a talaj is folyamatosan nedves, köd van.

A károsítás ellen csak a megelőző védekezés a hatásos. Elhúzódó virágzáskor, nedves körülmények között a virágzás alatt 3 permetezés szükséges: a virágzás kezdetén (10 %-os virágnyílásnál), a teljes virágzáskor és a sziromhulláskor. Ez utóbbi nagyon fontos kezelés, ezzel lehet a gomba hajtásba növekedését, a hajtáselhalást megakadályozni.

Házi kerti gyümölcsfáknál a virágfertőző monília ellen a következő felszívódó gombaölő szerek engedélyezettek jelenleg: Chorus 50 WG, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, Topas 100 SC. Mivel felszívódó hatásúak, permetezés után néhány óra múlva hulló eső, már nem mossa le azokat, a növényben biztosítják a védelmet a gomba ellen. Tapadásfokozó anyagot javasolt használni a kedvezőbb hatás érdekében. Mindegyik szer virágzásban is alkalmazható, sőt akkor kell permetezésre használni, hiszen a gomba is akkor támad. Méhekre nem veszélyesek, de ajánlott a permetezést késő délutáni, esti órákra időzíteni, amikor a beporzó rovarok többsége is levonul a fákról. A gombaölő szerekkel szembeni rezisztencia megelőzésére a szereket váltogatva ajánlott felhasználni.

Előfordulhat, hogy a legnagyobb gondosság ellenére is, megjelennek a fán elhalt virágvesszők és hajtások. Azokat mielőbb, észlelés után azonnal hasznos lemetszeni az alatta lévő egészséges 10-15 cm-es egészséges vessző résszel. Az időben elvégzett visszametszéssel megakadályozható a gomba továbbterjedése a vastagabb fás részek felé.

Határidő-változásra kell figyelni a permetező drónok típusminősítése kapcsán

2022. május 16. 10:37

Az Agrárminisztérium új rendelete lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését, ezúttal a pótlási idő változására hívja fel a figyelmet a Nébih.

Miért nehéz a szobanövényeken elszaporodott pajzstetvektől megszabadulni?

2022. december 20. 04:37

Miért olyan nehéz a szobai virágaimon elszaporodott pajzstetvektől megszabadulni? Van-e hatékony módszer ellenük?

Heti Fórum: Lemosó permetezésre felkészülni!

2021. február 22. 09:07

Milyen lemosó szereket ajánlanak üzemi szinten és milyet a házikertekbe? Hogyan kell ezeket kijuttatni és mikor van a legmegfelelőbb időpont a permetezésre?

Miért és hogyan végezzük el a tavaszi lemosó permetezést?

2020. február 24. 06:38

Cs. Judit kérdése: Tavaszi lemosó permetezés? Miért és hogyan végezzük el? Mikor van itt az ideje?