Miért barnulnak a cukorsüvegfenyő levelei?

Miért barnulnak a cukorsüvegfenyő levelei?

Agrofórum Online

É. Lajos kérdése: Cukorsüvegfenyőim levelei idén nyáron és még most is barnulnak, potyognak. Mi okozhatja, menthetők még?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca ‘Conica’) kis mérete miatt különleges fenyőféle. Éppen a törpesége biztosítja egyediségét, mivel kis helyen is elfér, mutatós örökzöld. Azok a tulajdonságai, amik vonzóvá teszik a vásárlók előtt, azok okozzák nevelés során a problémákat, a betegségeit is. Gyakran balkonra, teraszra telepítik nagyobb edénybe, számos kertben sziklakertek kedvelt növényalkotója. Minden fenyő, ez is, a hűvös, párás, rendszeresen nedvesített talajt igényli, csak ilyen körülmények között érzi jól magát.

A cukorsüvegfenyőnél jelentkező levélbarnulást két ok vagy azok együttese szokta kiváltani.

Vízhiány, száraz talaj

A kis fenyőnek nemcsak a lombja, hanem a gyökérzete is sokkal kisebb, mint a többi fenyőfajnak. A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet talaja hamar kiszárad, a növény is szívja ki a nedvességet, és a talaj felső rétegének fizikai párologtatása (evaporáció) is kiveszi a vizet. Ezért a cukorsüvegfenyőt a nyári meleg időszakban 3-4 naponta szükséges öntözni eső hiányában, különösen, ha 11-15 óra közötti időszakban tűző nap éri. Vízhiányos talajban a fenyő hajtásairól, ágairól először a törzshöz közeli, belső levelek kezdenek sárgulni, barnulni, majd elhalva leperegnek a fáról. Ez a folyamat minden esetben a fatörzs felől bentről kifelé és alulról a fa csúcsa felé halad.

Részleges ágelhalás

Tartós vízhiány esetén egyes hajtásvégek és azok rügyei is elhalnak. A fácskák gyakran elvesztik jellegzetes szabályos alakjukat. A gondos, rendszeres öntözést biztosító ápolás után 2-3 hónap múlva látható csak, hogy melyek az élő rügyek, melyek fognak kihajtani. Az elhalt, elszáradt, fakadó rügyet nem képező ágrészeket metszéssel távolítsuk el a fa koronájából. Lehet, hogy először kissé alaktalanná válik a fácska, de 1-2 év alatt a hiányzó lombkoronarészek pótlódnak. A fa csúcshajtásának elhalásakor általában nem rehabilitálható a korona. A fenyők örökzöldek, ősztől tavaszig, amikor a talajuk nem fagyott, tartósan száraz időszakokban öntözésükről gondoskodni kell.

Élő hajtásvégek

Atkafertőzés

Az atkafertőzés kapcsolatban áll a száraz környezettel. A takácsatkafélék a napos, kifejezetten meleg, száraz levegőn tartott növényeken szoktak megtelepedni és felszaporodni. Délre néző teraszon, erkélyen tartott, sík füves területre kiültetett cukorsüvegfenyőkön májustól szoktak megjelenni, júniustól felszaporodni a takácsatkák. Kártételük is ekkor válik feltűnővé, és eltart a meleg őszi hónapokig. Az atkák apró, szabad szemmel alig észrevehető, 4 pár lábú, pókszerű szívó kártevők, szívogatásuk hatására a levelek elsárgulnak, majd elhalnak. Jellegzetes finom pókhálószerű szövedéket is képeznek. Jelenlétük ellenőrzésére érdemes kézi nagyítót használni.

Tetranychus urticae imágó

Atkák az elhalt ágakat elhagyják, a zöld lombrészekre húzódnak vissza, ott kell keresni telepeiket. Felszaporodásuk megelőzésére bevált a fenyő lombozatának napközbeni, többszöri kis vízadagú permetező öntözése, mely párásítja a lombozat körüli levegőt. Hatásos lehet a lombjuk erős vízsugárral végzett öntözése, a víz lesepri a kártevőt a növényről. Atkaölő szeres permetezéssel ne várjuk meg tömeges jelenlétüket, felszaporodásukat. Dísznövényeknél az abamektin, etoxazol és hexitiazox hatóanyagú atkaölő szerek engedélyezettek Enyhe takácsatka fertőzésnél a kén hatóanyagú lisztharmatok elleni szerek is gyérítő hatásúak. Fenyők permetezésénél alkalmazzunk tapadást biztosító segédanyagot is.

Téli öntözési tippek – a fákhoz

2022. november 11. 11:24

A fák évről évre megtapasztalják a zord időjárás okozta stresszt – bár ez nem mindig látszik meg rajtuk –, de általában a vízhiány okozza számukra a legnagyobb károkat.

A szántás mellett igen kevés érvet sorakoztathatunk fel – interjú Dr. Gyuricza Csabával

2023. október 13. 14:10

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora lapunk számára adott interjújában feltárta meglátásait, többek között a jelenleg uralkodó talajművelési gyakorlat kapcsán.

Hogyan teleltessük a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsunk neki?

2023. október 27. 04:36

Hogyan tudom teleltetni a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsak neki? Sajnos az elmúlt napokban a váratlan éjszakai fagyok miatt a levelei megbarnultak, lógnak, a virágai is. Életben fog maradni?

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

2023. július 4. 04:37

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.