Miért dőlnek el az árvácskák a balkonládában?

Miért dőlnek el az árvácskák a balkonládában?

Agrofórum Online

Tudnának abban segíteni, hogy a balkonládába ültetett árvácskáim egy része miért dől el? Úgy tudtam, ez a legigénytelenebb növény, mégis lehet, hogy kifog rajtam? Speciális balkonnövény virágföldbe ültettem, naponta locsolom, hetente tápoldatozom, mégsem olyan, mint szeretném.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdésében benne is van a válasz. Ahogy gondozza jelenleg, csupa szeretetből, az okozza az árvácskák jelenlegi betegségét.

Árvácska nevelési, gondozási igénye

A frissen vásárolt árvácska növényeket érdemes 3-5 napig otthon félányékban tartani és figyelni, és csak utána beültetni a virágládába.

Talaja legyen laza, tegyen bele komposztot, és ha rendelkezik vele, lassan feltárodó komplex műtrágyát. Annak előnye, hogy nedves talajban a műtrágyagolyókból lassan, folyamatosan oldódnak ki a tápelemek, nem egyszerre, nem lökés szerűen jut a gyökérzethez, nem zavarja meg a növény egyenletes növekedését. Valószínű, hogy a palánták gyökereinél is találni fog műtrágyagolyókat (színes gyöngyöknek látszanak), ezért a láda talajának középső és alsó harmadába helyezze el a műtrágyáját, hogy az majd a lefelé növő, megerősödő gyökereket táplálja.

Az árvácska szereti a napot, de nem a forró, tűző napot, félárnyékos helyen is megél, napfény nélküli helyen nem érzi jól magát.

Megnyúlt, részben elfekvő árvácskák (fotó: a kérdező felvétele)

Nem szabad túl gyakran öntözni, az öntözés gyakoriságát a hőmérséklet határozza meg: nyáron hetente 2x, tavasszal és ősszel hetente, míg téli fagymentes időben 1-2 hetente lehet szükséges öntözni, feltéve, hogy nem éri eső közvetlenül a növényeket.

A túlzott tápanyag-adagolás (tápoldatozás), igények feletti öntözés az árvácska növények leveleinek, hajtásainak fokozott növekedését idézi elő. Ezek laza szövetűek, gyengék, erőtlenek, nem tudják megtartani saját súlyukat, eldőlnek, súlyos esetben elfekszenek.

A „túltáplált”, laza szövetű árvácskák lisztharmatgombával szembeni fogékonysága is fokozódik, már ősszel meg szokott telepedni rajta a lisztharmatgomba. A küldött képen is látszanak az első, fehér színű gombabevonat foltjai.

Kompakt, zömök árvácskatövek

Hogyan orvosolható a betegség?

Fogyókúrára” kell fogni a növényeit. A tápoldatozást fejezze be, majd csupán február végén kezdje meg 3 hetente alkalmazva. Az öntözést ritkítsa 2 heti gyakoriságra, amennyiben eső közvetlenül nem éri a növényeket. Jelenleg a növekedés lassítását a víz és tápanyag visszafogásával tudja elérni. Nyilván az eddig nőtt hajtásrészek nem változnak meg, viszont az új hajtáscsúcsokon a levelek keményebbek, egymáshoz közelebbiek lesznek, színük is megváltozik.

A növényekről az elhervadt, díszítő értéküket elveszetett virágokat és helyükön fejlődő magtokokat folyamatosan csípje le, ne terhelje azok fejlesztésével a virágot!

Bevált praktika, hogy a már elágazott hajtásai közül, tövenként 1-2 darabot visszavágva, azok talajhoz közeli elágazását lehet serkenteni, fokozni az alacsonyabb száron fejlődő virágokat.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Miért nem hoz virágokat a fokföldi ibolya?

2023. január 26. 08:05

Korábban rendszeren virágzó fokföldi ibolyám egy ideje nem képez virágokat. Áthelyezésre került a növény, lehet, hogy ez okozza a problémát?

A megfelelő trágyázási stratégia kiválasztása mindig kihívást jelent – őszi búzánál is

2020. március 26. 10:56

Napjainkban a búzát takarmány-, liszt-, keményítő- és bioetanolgyártás céljából egyaránt termesztjük. A különböző felhasználási célú fajták minőségi paraméterei eltérőek. Annak érdekében, hogy ezeket a megkövetelt paramétereket elérjük, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a nitrogén fejtrágyázások időzítésére és mennyiségére.

Hogyan használjuk a komposztot a kertben tavasszal?

2023. április 3. 05:38

Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják a komposztot igazán jól használni. Nézzük sorra, mire is jó a komposzt, és hogyan célszerű alkalmazni!

Hogyan lesz stressztűrő a gyep?

2023. november 4. 05:40

Nagyon sok vita alakul ki általában azzal kapcsolatban, hogy melyik gyepkeverék hova való, annak ellenére is, hogy viszonylag egyértelmű leírással mutatja minden csomagolódoboz a keveréken, hogy mit hova érdemes elvetni.