Miért fekete a dióbél, amikor a burok, a héj egészségesnek látszik?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért fekete a dióbél, amikor a burok, a héj egészségesnek látszik? Arra lennék még kíváncsi, hogy fogyasztható-e? Szellős kamrában raschelzsákban felfüggesztve tároltam.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A dióbél elszíneződését, gyakran feketedését több tényező is okozhatja egyedül is és együtt is.

Ilyenek:  

  • A diót az érés, betakarítás után túl sokáig hagyták a földön, arról a zöld külső buroklevelét, a „héját” nem megfelelő időben, későn, nem megfelelő módon, hiányosan távolították el.
  • Dió baktériumos betegsége fertőzte meg.
  • Rovarfertőzést (almamoly) követően lép fel a bél elfeketedése.
  • Belső gombafertőzés okozza.

Túlzott, fokozott oxidációnak tulajdonítják a kifejlett diónál a dióbelet határoló, vékony hártyájának elfeketedését. Ez úgy is kialakulhat, hogy csak a hártya színesedik el, a dióbélre nem terjed át a változás.

Feketedik a dióbél
Feketedik a dióbél (fotó: a kérdező felvétele)

A dió jelentős baktériumos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) a diófa minden zöld részét megtámadja, tavasztól őszig jelen van és fertőz. Így a leveleket, hajtásokat és a diótermés zöld buroklevelét is. A növekedésben lévő dióterméseket is. A még puha csonthájon, annak ízesülésénél a baktérium behatol a terméskezdeménybe, és fejlődésnek induló diószemekben felszaporodik. A fertőzött dióbél a sárgástól a fekete színig minden árnyalatot felvehet, a bél feketedése nedves, folyós, aszályos időszakokban a fekete fertőzött dióbél összeaszalódik, elszárad, és lehet a fertőzött bél gumiszerű is. A fertőzött dió egészségre ártalmas, az elfeketedett dióbél étkezésre nem alkalmas.

Dió baktériumos betegsége a zöld buroklevélen
Dió baktériumos betegsége a zöld buroklevélen

A dió termését elterjedten fertőzik az almamoly (Cydia pomonella) lárvái. A szabad szemmel is jól látható, enyhén rózsaszínű almamolylárvák kifejlődésük alatt kirágják a dió magját, a felszabaduló üreges helyet ürülékükkel töltik ki. A rovarrágás nyomán fellépő magbél elfeketedés gyakori jelenség a diótermésben, az almamoly 2. és 3. nemzedéke okozza a fertőzést. Rovarölő szeres lombpermetezéssel eredményesen megelőzhető a kártétele.

Dióbél feketedését okozza a baktériumos fertőzés
Dióbél feketedését okozza a baktériumos fertőzés

Meleg nyári hetekben, ha a dió csonthéján sérülés (pl. almamoly rágás), vagy a szorosan egymáshoz tapadó két maghéj között hézag keletkezik, azon bekerülő gombaspórák dióbél penészesedést okozhatnak. A penészbevonat alatt a dióbél általában sötét színű, melyhez kellemetlen szag is párosulhat. A gombatelep színe a kórokozó fajától függően változó, kékeszöld vagy szürke, fekete a leggyakoribb.

Mi a teendője az elszínesedett diókkal?

  • Válogassa át a héjas diót, és csak a kívül egészségesnek látszó, ép héjú diót tárolja hűvös, szellős helyen! Ezt mintaszerűen végezte leírása szerint.
  • Ha saját dióterméséről van szó, érdemes végiggondolni, hogy a dió mennyi ideig maradt a zöld buroklevelében a fa alatt lehullva. Ha több hétig, akkor érdemes mielőbb gyorsan megtörni és megtisztítani a dióbelet alaposan átválogatva azt. A fekete hártyával borított vagy fekete bélű szemeket válogassa ki, azokat étkezésre ne használja fel!
  • Sokan úgy vélik, hogy zöld héjban található tanninok és juglon a napfény hatására oxidálódnak, és az okozza a mag, maghéj megbarnulását. Ezt a folyamatot a magas hőmérséklet és a párás levegő serkenti. Megelőzésére javasolt a tisztított dióbelet sötét, szellős, hűvös helyen tárolni. Amennyiben a dióbél vékony hártyája barna színű, és alatta a dióbél fehér színű, kemény, nem színesedett meg, ez esetben a dióbél fogyasztható. A barna hártyaszínt sokan nem preferálják, a világos, sárga dió kedvelt a piacon, bár beltartalmi értékük nem különbözik.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Baj van a dióval, bajban vannak a termesztők

2022. január 20. 11:59

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott. Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezen kívül az aszályos időjárás miatt az egyébként is alacsonyabb hozamaink tovább csökkentek, és ez már nem teszi versenyképessé termelésünket a versenytársak két-háromszoros termésátlagaival szemben.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Miért feketedik be a dió érés előtt?

2020. szeptember 11. 11:46

Miért feketedik be a dió érés előtt, és mivel lehetne megelőzni, mikor kell védekezni ez ellen?