Miért feketedik be a dió érés előtt?

Miért feketedik be a dió érés előtt?

Agrofórum Online

P. Anna kérdése: Miért feketedik be a dió érés előtt, és mivel lehetne megelőzni, mikor kell védekezni ez ellen?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Anna!

A dió termés feketedésének hátterében több növényvédelmi probléma is állhat. A kórokozók közül a dió gnomóniás betegsége (Gnomonia leptostyla) és a dió baktériumos feketedése (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) is okozhatja ezt a tünetet. A dió gnomóniás betegsége lomb és gyümölcshullást is okoz. A leveleken pár mm nagyságú, barna szegélyű többnyire kör alakú foltok képződnek, melyek közepe kiszürkül, és bennük fekete pontok fejlődnek, amik a gomba szaporító képletei. A termés zöld buroklevelén is kör alakú foltok képződnek, melyek elfeketedhetnek, de a gomba a termésbe nem hatol be.

A dió baktériumos feketedése (Xantho­monas juglandis) a dió minden részét megfertőzi (levél, hajtás, gyümölcs). A terméseken apró foltok képződnek, amelyek gyorsan növekednek, besüppednek, elfeketednek. Az elhalás behatol a termésekbe is, megfertőzi a magot, majd megfeketednek, összeszáradnak és lehullnak. A leveleken kezdetben szögletes, vizenyős, később nekrotikus foltok keletkeznek. Terjedésének a nedves körülmények kedveznek.

Védekezés: A fertőzött növényi maradványok összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzési forrás mértéke csökkenthető. A kémiai védekezés alapját az ősszel és tél végén elvégzett rezes lemosó permetezés jelenti. Az ismétlődő, tartós, több napos esős időszak után megelőző jelleggel a baktériumok ellen is hatékony réztartalmú permetezés indokolt.

A kártevők közül az almamoly (Cydia pomonella) 2. nemzedéke és a dióburok fúrólégy kártétele okozhat problémát. Az almamoly lárváinak jelenlétét a terméskupacs elfeketedése és csonthéjra száradása jelzi. A 2. almamolynemzedék imágói július elején kezdenek rajzani. Az ellenük való vegyszeres védekezés alapja a feromoncsapdázáson alapuló helyes permetezési idő megválasztása. Amikor számuk eléri az 5 db lepke/hét, vagy e fölé emelkedik a befogott egyedek száma, akkor válik szükségessé a kémiai védekezés (acetamiprid). A feromoncsapdák nem csak előrejelzésre, hanem kiskertben az almamoly hímlepkék összegyűjtésére is alkalmasak.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa),  a dióbelet nem közvetlenül károsítja, azonban korai károsításával a dió méretét csökkenti, előidézve a dióbél ráncosodását, illetve a dió idő előtti hullását. Elősegítheti továbbá a kórokozók megtelepedését a terméseken, így akár a dió penészesedését is kiválthatja. Aagrotechnikai védekezési eljárások közül célravezető lehet a fertőzés tüneteit mutató termések összegyűjtése, még a lárvák távozása előtt. Megfelelő talajtakarás mellett (pl. fólia) a lehulló nyüvek nem jutnak el bábozódni a talajig, így a felszínen rövid időn belül elpusztulnak. Az imágók rajzása sárga ragacsos lapokkal jól követhető, és megfelelő információt ad a védekezések időzítéséhez. A tojásrakás idején végzett rovarölő szeres kezelés megfelelő védelmet nyújthat a nyugati dióburok-fúrólégy ellen.

A fúrólégy elleni védekezést az almamoly 2. nemzedéke elleni védekezéssel is össze lehet vonni, amennyiben még szükségessé válik az almamoly elleni július végi, illetve augusztusi rovarölő szeres kezelés.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Melyik gyomirtó szer nyújt tartós védelmet a kukoricánál?

2023. február 10. 04:36

Olyan gyomirtót keresek kukoricára, ami tartós védelmet nyújt egész évre. Én Laudist használtam eddig, de nem az igazi. Nagy táblákban látni, hogy lefújják a kikelt gyomot és utána sem nő vissza semmi.

Mitől foltos a zöldborsó levele?

2020. október 5. 12:39

Érni kezdő zöldborsó növényeimen számomra ismeretlen tünetek láthatók: világoszöld foltok, vonalak a leveleken. Némelyiknél a hüvelyen is megjelentek hasonlóak. Korábban tetűk voltak a növényeken, most nem látok rajtuk. Mi lehet ez a betegség, hogyan védekezhetek?

Miért nem virágzik a bromélia?

2023. január 20. 04:37

Van egy évek óta nem virágzó csíkos levelű broméliám. Hogyan virágoztathatnám újra?