Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra?

Agrofórum Online

Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra? Leveleik egészségesnek mutatkoztak, rajtuk kórokozók és rovarok jelenlétére utaló tüneteket nem láttam.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paprika elhalásnak akár több oka is lehet. Érdemes ezért az elpusztult növényt a talajból kihúzni, annak gyökerét és szárrészét is alaposabban megvizsgálni. A megrágott gyökerek a talajban élő kártevők jelenlétére utalhatnak, mely által a növény gyökerei nem képesek már elegendő víz- és tápanyag-felvételre, így gyakran pusztulásuk is bekövetkezik. A talajban élő kártevők közül ugyanis nem ritka a pajorok, drótférgek esetleg lótücsök jelenléte, ezáltal rágása sem. Amennyiben a gyökereken kisebb-nagyobb méretű gubacsokat találunk, azáltal a gyökérgubacs fonálférgek megtelepedésére lehet következtetni. A kártevők szívogatásuk hatására először a növények növekedését csökkentik, majd nagyobb mértékű felszaporodásuk által akár a növény elhalását is okozhatják.

A kártevők mellett talajból fertőző kórokozók ugyancsak kiválthatják a hervadás és elhalás tüneteit. Talajból fertőző kórokozók, pl. a fuzárium és a verticillium egyaránt, melyek a növény szállítószöveteit támadják meg, így okozva először hervadását, majd pedig a pusztulását a növényeknek. A tenyészidőszak második felében gyakran okoz problémát a szklerotíniás betegség megjelenése is, mely szintén a talajból fertőz, hiszen ott a növénymaradványokon, illetve szaporítóképleteivel egyaránt hosszú ideig képes fennmaradni. E betegség tünetei szemmel is láthatók, hiszen a szártőnél fehér és vattaszerű micéliumok megjelenése tapasztalható, valamint a szárat kettévágva a beteg növény bélállományának nagy része helyett fekete és kemény szkleróciumok találhatók meg. A tövek sárgulása, lankadás és hervadása a makrofominás szárkorhadást és tőhervadást okozó kórokozó által is kialakulhat. A beteg növények gyökerei ebben az esetben elbarnulnak és el is korhadnak, mely tünetek a szártőnél is jelentkezhetnek. 

A nem megfelelő környezeti körülmények közül, főként a vízhiány az, ami a tövek életét lerövidítheti, hiszen a paprika meglehetősen vízigényes növényfajunk. Az elmúlt időszak hűvösebb időjárásában a paprika ugyan kevesebb vizet igényelt, de a hirtelen meleg időjárás megjelenésével újra gondoskodnunk kell rendszeres vízpótlásáról, hiszen egy-egy elfelejtett öntözés az állomány kiritkulásához, a paprikatövek hervadásához tud vezetni.

Mennyi vizet igényelnek a paprika- és paradicsompalánták?

2025. június 6. 04:36

Mennyi vizet igényelnek a kertbe ültetett paprika- és paradicsompalánták? Válaszukat nagyon várom!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.