Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra?

Agrofórum Online

Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra? Leveleik egészségesnek mutatkoztak, rajtuk kórokozók és rovarok jelenlétére utaló tüneteket nem láttam.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paprika elhalásnak akár több oka is lehet. Érdemes ezért az elpusztult növényt a talajból kihúzni, annak gyökerét és szárrészét is alaposabban megvizsgálni. A megrágott gyökerek a talajban élő kártevők jelenlétére utalhatnak, mely által a növény gyökerei nem képesek már elegendő víz- és tápanyag-felvételre, így gyakran pusztulásuk is bekövetkezik. A talajban élő kártevők közül ugyanis nem ritka a pajorok, drótférgek esetleg lótücsök jelenléte, ezáltal rágása sem. Amennyiben a gyökereken kisebb-nagyobb méretű gubacsokat találunk, azáltal a gyökérgubacs fonálférgek megtelepedésére lehet következtetni. A kártevők szívogatásuk hatására először a növények növekedését csökkentik, majd nagyobb mértékű felszaporodásuk által akár a növény elhalását is okozhatják.

A kártevők mellett talajból fertőző kórokozók ugyancsak kiválthatják a hervadás és elhalás tüneteit. Talajból fertőző kórokozók, pl. a fuzárium és a verticillium egyaránt, melyek a növény szállítószöveteit támadják meg, így okozva először hervadását, majd pedig a pusztulását a növényeknek. A tenyészidőszak második felében gyakran okoz problémát a szklerotíniás betegség megjelenése is, mely szintén a talajból fertőz, hiszen ott a növénymaradványokon, illetve szaporítóképleteivel egyaránt hosszú ideig képes fennmaradni. E betegség tünetei szemmel is láthatók, hiszen a szártőnél fehér és vattaszerű micéliumok megjelenése tapasztalható, valamint a szárat kettévágva a beteg növény bélállományának nagy része helyett fekete és kemény szkleróciumok találhatók meg. A tövek sárgulása, lankadás és hervadása a makrofominás szárkorhadást és tőhervadást okozó kórokozó által is kialakulhat. A beteg növények gyökerei ebben az esetben elbarnulnak és el is korhadnak, mely tünetek a szártőnél is jelentkezhetnek. 

A nem megfelelő környezeti körülmények közül, főként a vízhiány az, ami a tövek életét lerövidítheti, hiszen a paprika meglehetősen vízigényes növényfajunk. Az elmúlt időszak hűvösebb időjárásában a paprika ugyan kevesebb vizet igényelt, de a hirtelen meleg időjárás megjelenésével újra gondoskodnunk kell rendszeres vízpótlásáról, hiszen egy-egy elfelejtett öntözés az állomány kiritkulásához, a paprikatövek hervadásához tud vezetni.

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

2023. február 28. 10:09

A Gearbox olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Mitől lilul a paradicsom és a paprika levele?

2025. augusztus 15. 05:40

A paprika és paradicsom leveleinek lilulása esetén könnyen felismerhető a probléma, és néhány kertészeti beavatkozással orvosolható.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.