Miért lesz kövecses és válik ehetetlenné a körte?

Agrofórum Online

Miért kövecsesedik meg és válik ehetetlenné a körtetermés? Tehetek a jelenség ellen valamit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte terméseinek kövecsességét, vagyis magas kősejtarányát több, a növény számára stresszként megélt hatás is kiválthatja. A gyümölcshúsban az ilyen hatások miatt az egyébként is előforduló kősejtek aránya túlzottan megnő, így nagymértékű minőségromlása következik be. A termések a magház körüli részükön keményednek meg a legnagyobb mértékben, de akár az egész termés rágóssá válása egyaránt megvalósulhat.

Egyik kiváltó ok lehet, a körte esetében is megjelenő vírusos megbetegedés, amikor a körte kövecsessége a vírus egyik tüneteként megemlíthető probléma. A termések minőségének romlása mellett viszont torzulásuk is bekövetkezik, továbbá a leveleken megjelenő elváltozásokkal is találkoznunk kell. A vírusos levelek érközeiben sárgászöld foltok láthatók. A beteg fáknak emellett kéregpusztulásuk is megindulhat és fagyérzékenységük is fokozódhat.

Abban az esetben, ha a termések minőségi változása az egyetlen fennálló tünete a fának, egyéb kiváltó okra, okokra kell következtetni, nem pedig vírus jelenlétére.

A termések kövecsessége egyrészt akár genetikailag is meghatározott lehet, vagyis egyes fajták esetében nagyobb valószínűséggel kell számítanunk kialakulására (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A termések mérete egyaránt befolyásolja az ilyen típusú minőségváltozást, hiszen minél kisebb terméssel van dolgunk, annál nagyobb annak kősejtaránya.

Emellett a kősejt kellemetlen mennyiségét akár a túl száraz körülmények, így az aszályos időjárás is elősegítheti. Ajánlatos tehát a körtefákat is rendszeres öntözésben részesíteni, számukra a kellő vízellátást biztosítani, terméseiknek nagyobbra növését ezzel szintén elősegíteni. Emellett természetesen az öntözésben részesített terület talajának lazításáról is gondoskodni szükséges a talajtömörödés elkerülése érdekében, valamint a tápanyagok utánpótlásával is a fa egészségének megőrzését tudjuk elősegíteni.

Az egy-egy termést érintő, tehát nem a fa összes termésén előforduló minőségváltozás akár fizikai sérülésből (jégverés), akár kórokozó eredetű fertőzésből (varasodás) ugyancsak kialakulhat.

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?

Mennyire fontos a veteményesben a sor- és tőtávolság betartása?

2023. június 19. 05:37

Azt gondolnánk, hogy kőbevésett adat a sor- és tőtávolság, most egy kicsit más szemléletet fogok bemutatni, ami nálunk a gazdaságban is bevált.

Őszi faültetési tippek a sikeres gyökeresedésért

2024. szeptember 20. 05:40

Ősszel mindenki nekilát vagányan fákat ültetni, és aztán jön a tavasz és rájövünk, hogy hoppá, valami gond van. Nézzük most az őszi faültetési tippek sorát!

Intelligens öntözés a növényi életfunkciók automatikus érzékelésével

2024. január 13. 12:10

Vajon miért jelent előnyt a növények aktivitásának pontos, méréseken alapuló ismerete az öntözés szempontjából, és milyen eszközök léteznek erre?