4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita

Miért lesz kövecses és válik ehetetlenné a körte?

Agrofórum Online

Miért kövecsesedik meg és válik ehetetlenné a körtetermés? Tehetek a jelenség ellen valamit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte terméseinek kövecsességét, vagyis magas kősejtarányát több, a növény számára stresszként megélt hatás is kiválthatja. A gyümölcshúsban az ilyen hatások miatt az egyébként is előforduló kősejtek aránya túlzottan megnő, így nagymértékű minőségromlása következik be. A termések a magház körüli részükön keményednek meg a legnagyobb mértékben, de akár az egész termés rágóssá válása egyaránt megvalósulhat.

Egyik kiváltó ok lehet, a körte esetében is megjelenő vírusos megbetegedés, amikor a körte kövecsessége a vírus egyik tüneteként megemlíthető probléma. A termések minőségének romlása mellett viszont torzulásuk is bekövetkezik, továbbá a leveleken megjelenő elváltozásokkal is találkoznunk kell. A vírusos levelek érközeiben sárgászöld foltok láthatók. A beteg fáknak emellett kéregpusztulásuk is megindulhat és fagyérzékenységük is fokozódhat.

Abban az esetben, ha a termések minőségi változása az egyetlen fennálló tünete a fának, egyéb kiváltó okra, okokra kell következtetni, nem pedig vírus jelenlétére.

A termések kövecsessége egyrészt akár genetikailag is meghatározott lehet, vagyis egyes fajták esetében nagyobb valószínűséggel kell számítanunk kialakulására (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A termések mérete egyaránt befolyásolja az ilyen típusú minőségváltozást, hiszen minél kisebb terméssel van dolgunk, annál nagyobb annak kősejtaránya.

Emellett a kősejt kellemetlen mennyiségét akár a túl száraz körülmények, így az aszályos időjárás is elősegítheti. Ajánlatos tehát a körtefákat is rendszeres öntözésben részesíteni, számukra a kellő vízellátást biztosítani, terméseiknek nagyobbra növését ezzel szintén elősegíteni. Emellett természetesen az öntözésben részesített terület talajának lazításáról is gondoskodni szükséges a talajtömörödés elkerülése érdekében, valamint a tápanyagok utánpótlásával is a fa egészségének megőrzését tudjuk elősegíteni.

Az egy-egy termést érintő, tehát nem a fa összes termésén előforduló minőségváltozás akár fizikai sérülésből (jégverés), akár kórokozó eredetű fertőzésből (varasodás) ugyancsak kialakulhat.

Kiemelt kép: Pixabay

Életerős kert és víztakarékosság nem zárják ki egymást

2024. augusztus 15. 16:10

A kánikulában a kert is kitikkad, mi pedig szinte korlátlan mennyiségű vízzel próbáljuk életben tartani. A kevesebb azonban lehet több.

Kerti kalendárium – áprilisi teendők a házikertben

2020. április 24. 12:44

A medvehagyma-szezon hónapjában is kimerészkedhetünk kicsit a kertbe, hiszen akad tennivaló bőven a gyümölcsfák, a veteményes, a kert dísznövényei és a gyep körül is. A négy fal között töltött hosszú órákban is akadnak szép számmal teendők a szobanövényeink körül is, így róluk se feledkezzünk meg!

Lankadnak, sárgulnak a meggyfa levelei. Mivel tudnám az állapotát helyrehozni?

2023. július 12. 04:36

Meggyfa levelei kókadtak, sárgulnak, méretük fele akkora, mint szokott lenni. Milyen permetezéssel, mivel tudnám ezt az állapotot helyrehozni?

Öntöződobokkal a jó termésbiztonságért

2023. május 16. 09:06

Szerencsére ma már léteznek olyan öntözőberendezések, melyek használatával a termésátlag nemcsak szinten tartható, hanem növelhető is.