Miért lesz kövecses és válik ehetetlenné a körte?

Agrofórum Online

Miért kövecsesedik meg és válik ehetetlenné a körtetermés? Tehetek a jelenség ellen valamit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte terméseinek kövecsességét, vagyis magas kősejtarányát több, a növény számára stresszként megélt hatás is kiválthatja. A gyümölcshúsban az ilyen hatások miatt az egyébként is előforduló kősejtek aránya túlzottan megnő, így nagymértékű minőségromlása következik be. A termések a magház körüli részükön keményednek meg a legnagyobb mértékben, de akár az egész termés rágóssá válása egyaránt megvalósulhat.

Egyik kiváltó ok lehet, a körte esetében is megjelenő vírusos megbetegedés, amikor a körte kövecsessége a vírus egyik tüneteként megemlíthető probléma. A termések minőségének romlása mellett viszont torzulásuk is bekövetkezik, továbbá a leveleken megjelenő elváltozásokkal is találkoznunk kell. A vírusos levelek érközeiben sárgászöld foltok láthatók. A beteg fáknak emellett kéregpusztulásuk is megindulhat és fagyérzékenységük is fokozódhat.

Abban az esetben, ha a termések minőségi változása az egyetlen fennálló tünete a fának, egyéb kiváltó okra, okokra kell következtetni, nem pedig vírus jelenlétére.

A termések kövecsessége egyrészt akár genetikailag is meghatározott lehet, vagyis egyes fajták esetében nagyobb valószínűséggel kell számítanunk kialakulására (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A termések mérete egyaránt befolyásolja az ilyen típusú minőségváltozást, hiszen minél kisebb terméssel van dolgunk, annál nagyobb annak kősejtaránya.

Emellett a kősejt kellemetlen mennyiségét akár a túl száraz körülmények, így az aszályos időjárás is elősegítheti. Ajánlatos tehát a körtefákat is rendszeres öntözésben részesíteni, számukra a kellő vízellátást biztosítani, terméseiknek nagyobbra növését ezzel szintén elősegíteni. Emellett természetesen az öntözésben részesített terület talajának lazításáról is gondoskodni szükséges a talajtömörödés elkerülése érdekében, valamint a tápanyagok utánpótlásával is a fa egészségének megőrzését tudjuk elősegíteni.

Az egy-egy termést érintő, tehát nem a fa összes termésén előforduló minőségváltozás akár fizikai sérülésből (jégverés), akár kórokozó eredetű fertőzésből (varasodás) ugyancsak kialakulhat.

Kiemelt kép: Pixabay

A szántás mellett igen kevés érvet sorakoztathatunk fel – interjú Dr. Gyuricza Csabával

2023. október 13. 14:10

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora lapunk számára adott interjújában feltárta meglátásait, többek között a jelenleg uralkodó talajművelési gyakorlat kapcsán.

Hogyan és mennyit öntözzük a kerti növényeket a hőségben?

2024. július 16. 04:38

Hogyan öntözzem a növényeimet a kertben ebben a nagy kánikulában? Mennyi vizet és mikor juttassak ki?

Így készül raklapból: az önöntözős magaságyás

2021. február 22. 09:14

Mi értelme van az önöntözős magaságyásnak? Netán lehet raklapból is készíteni? Hogyan készül és saját barkácseszközökkel is kivitelezhető? Erre adunk most sok tippet, mi hogyan készítettük el saját önöntözős magaságyásainkat!

Új öntözési rendszer: Csepegtető öntözés körforgó berendezéssel

2020. augusztus 8. 12:02

A Dragon-Line társaság által kidolgozott rendszer a körforgó öntözési berendezéseket kombinálja a csöpögtető öntözéssel.