Miért nem hoz virágokat a csónakorchidea?

Miért nem hoz virágokat a csónakorchidea?

Agrofórum Online

Csónakorchideám korábban teli volt gyönyörű szép virágokkal, azonban jó ideje csak zöld levelei láthatók, virágokat nem képez. Mitől lehet ez?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csónakorchidea (Cymbidium spp.) egy meglehetősen igényes növénynek számít, ami a környezeti tényezők közül főként a hőmérséklettel szemben támasztott igényeiről mondható el. Áprilistól, vagyis a virágzás végétől, kb. június végéig tart e növényfaj vegetatív növekedési időszaka (fajtától függően változhat), mely alatt az optimális hőmérséklet számára 18-20 Celsius-fok között van. Általában nyár vége felé van szüksége ennek a növényfajnak 3-5 hétig tartó jarovizációs időszakra, amikor a hőmérséklet nem mehet 12-16 Celsius-fok fölé.

Az átmenetileg kerti körülmények között tartott egyedeknél ez a folyamat magától is végbemegy, ennek hiányában egy hűvösebb szobában való tartással segíthetjük ezt elő. A 18 Celsius-fok feletti hőmérsékleten tartott növények esetében a virágindukció elmaradására is számítani lehet, mely akár a nagy hőingadozás által is kialakulhat. A virágzási időszakban csakugyan nem kedveli a túlzottan meleg hőmérsékletet a csónakorchidea, hiszen 19 Celsius-fok felett, valamint 14 Celsius-fok alatt akadozhat a virágképződés, és bimbóelrúgás is bekövetkezhet.

Fényigény tekintetében kifejezetten igényesnek mondható, hiszen sok napsütést kíván. Amennyiben a növény levelei puhák, lehajlók, sötétzöldek, nem jut számukra elegendő mennyiségű napfény. A csónakorchideának nemcsak a víz-, hanem a páraigénye is nagy. Az öntözés optimális időpontja reggel van, melyhez lágy és alacsonyabb pH-értékű, szobahőmérsékletű öntözővizet használjunk. A növény gyökerei a pangó vízre érzékenyek, erre legyünk tekintettel, ezért inkább gyakrabban és kisebb vízmennyiséggel lássuk el. Az optimális relatív páratartalom kb. 70% körül alakul számára, de emellett a növénynek nagy a levegőigénye is, így a rendszeres szellőztetést is meghálálja. Tápanyagainak utánpótlásáról se felejtkezzünk el, melyre nagy szüksége van a növénynek számos levele és virágai kifejlődéséhez. E célból orchideák számára adható tápoldat tökéletesen megfelel, ebből akár kétheti gyakorisággal is adagolhatunk növényünknek az öntözővizével egymenetben.

Mely növényeket képes megbetegíteni a virágfertőző monília?

2023. április 26. 04:37

A meggy virágát fertőző monília az utóbbi években többféle gyümölcsfát is megfertőz. Rajtuk kívül más növényeket is képes megbetegíteni?

Mitől sárgulnak a zellertövek? Gyomirtó szer okozhatja a tüneteket?

2023. június 15. 04:36

2,5 ha zellerem van, kb. 3 hete megjelentek a táblában elszórtan sárguló tövek, néhol két három tő is egymás mellet. Van olyan növény, amely már teljesen elsárgult. Három ütemben lett ültetve a zeller, mindegyik ültetésben található ilyen növény. A helyi szaktanácsadó szerint alap gyomirtó szer utóhatás. Az első ültetést nem gyomirtottam, de abban a darabban is vannak ilyen növények. Mi lehet a tünetek hátterében?

Hogyan tudok védekezni a lepkekabóca ellen a rózsán?

2021. szeptember 10. 08:08

Lepkekabócát találtam rózsabokromon, félek, hogy a szőlőt is megtámadhatja. Tudok ellene védekezni?

Elözönlötték a kertet a hangyák! - Mit tehetünk ellenük?

H. József kérdése: A kertemet elözönlötték a hangyák. Mit tudok tenni ellenük?