Miért potyog le már most a birs?

Miért potyog le már most a birs?

Agrofórum Online

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Olvasó!

A birs monilíniás betegségét okozó kórokozó (Monilinai linhartiana) a birs egyik legjelentősebb betegsége.

Tünetek: A kórokozó a leveleken, a hajtásokon és a terméseken is okoz tüneteket. A fertőzött leveleken a levélnyéltől kiindulóan barna, ék alakú elhalást láthatunk. Az elhalt levelek színi oldalán a levélnyéltől kiinduló, a vastagabb erek mentén végighaladó szürkésfehér bevonat jelenik meg. A gomba a hajtásba is továbbterjed, így a hajtás és a rajta található további levelek is fertőződnek, amik lankadnak, majd elhalnak. A fertőzött termések nem növekednek tovább. A gyümölcs és a magvai is elfeketednek, elpusztulnak, így azok fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat, mumifikálódnak, majd június környékén lehullnak. A birsmonilíniával fertőzött gyümölcsök felületén szaporítóképletek a vegetációs időszak során nem jelennek meg. Az érett gyümölcsök rothadásáért más monilíniás fajok tehetők felelőssé. A terméseken megjelenő apró, majd növekvő rothadó foltokat a Monilinia fructigena vagy Monilinia fructicola okozhatja. Ezen fajok károsításakor minden esetben megjelennek szaporító képletek (exogén sztrómák) a gyümölcsök felületén.

Védekezés: A betegség elleni védekezés legfontosabb eleme a fertőzési források eltávolítása (gyümölcsmúmiák és a fertőzött vesszők). Házi kertekben célravezető lehet a fertőződött hajtásokat kora tavasszal a tünetek megjelenése utáni eltávolítása. Ez a védekezési mód néhány fa esetében célravezető lehet, azonban üzemi körülmények között a kémiai védekezés elengedhetetlen. A legfontosabb feladat a birsmonilínia korai fertőzésének megakadályozása, vagyis a márciusi levélfertőzés elkerülése. A vegyszeres védekezést három vagy akár négy alkalommal is el kell végezni, mivel a fertőzésveszély hosszú időn keresztül fennállhat. A kezeléseket hajtásnövekedés kezdetekor, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után és gyümölcsnövekedés kezdetén érdemes elvégezni (réz tartalmú készítmények, ciprodinil).

Mi bántja a mandula termését?

2019. augusztus 16. 11:22

F. Klára kérdése. Mézgásodást figyeltem meg mandulám termésein, melyek sajnos idő előtt le is hullanak. Mi bánthatja a terméseket?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.