Miért potyog le már most a birs?

Miért potyog le már most a birs?

Agrofórum Online

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Olvasó!

A birs monilíniás betegségét okozó kórokozó (Monilinai linhartiana) a birs egyik legjelentősebb betegsége.

Tünetek: A kórokozó a leveleken, a hajtásokon és a terméseken is okoz tüneteket. A fertőzött leveleken a levélnyéltől kiindulóan barna, ék alakú elhalást láthatunk. Az elhalt levelek színi oldalán a levélnyéltől kiinduló, a vastagabb erek mentén végighaladó szürkésfehér bevonat jelenik meg. A gomba a hajtásba is továbbterjed, így a hajtás és a rajta található további levelek is fertőződnek, amik lankadnak, majd elhalnak. A fertőzött termések nem növekednek tovább. A gyümölcs és a magvai is elfeketednek, elpusztulnak, így azok fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat, mumifikálódnak, majd június környékén lehullnak. A birsmonilíniával fertőzött gyümölcsök felületén szaporítóképletek a vegetációs időszak során nem jelennek meg. Az érett gyümölcsök rothadásáért más monilíniás fajok tehetők felelőssé. A terméseken megjelenő apró, majd növekvő rothadó foltokat a Monilinia fructigena vagy Monilinia fructicola okozhatja. Ezen fajok károsításakor minden esetben megjelennek szaporító képletek (exogén sztrómák) a gyümölcsök felületén.

Védekezés: A betegség elleni védekezés legfontosabb eleme a fertőzési források eltávolítása (gyümölcsmúmiák és a fertőzött vesszők). Házi kertekben célravezető lehet a fertőződött hajtásokat kora tavasszal a tünetek megjelenése utáni eltávolítása. Ez a védekezési mód néhány fa esetében célravezető lehet, azonban üzemi körülmények között a kémiai védekezés elengedhetetlen. A legfontosabb feladat a birsmonilínia korai fertőzésének megakadályozása, vagyis a márciusi levélfertőzés elkerülése. A vegyszeres védekezést három vagy akár négy alkalommal is el kell végezni, mivel a fertőzésveszély hosszú időn keresztül fennállhat. A kezeléseket hajtásnövekedés kezdetekor, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után és gyümölcsnövekedés kezdetén érdemes elvégezni (réz tartalmú készítmények, ciprodinil).

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

2019. április 25. 06:17

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

2018. október 31. 08:21

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.