Miért potyog le már most a birs?

Miért potyog le már most a birs?

Agrofórum Online

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Olvasó!

A birs monilíniás betegségét okozó kórokozó (Monilinai linhartiana) a birs egyik legjelentősebb betegsége.

Tünetek: A kórokozó a leveleken, a hajtásokon és a terméseken is okoz tüneteket. A fertőzött leveleken a levélnyéltől kiindulóan barna, ék alakú elhalást láthatunk. Az elhalt levelek színi oldalán a levélnyéltől kiinduló, a vastagabb erek mentén végighaladó szürkésfehér bevonat jelenik meg. A gomba a hajtásba is továbbterjed, így a hajtás és a rajta található további levelek is fertőződnek, amik lankadnak, majd elhalnak. A fertőzött termések nem növekednek tovább. A gyümölcs és a magvai is elfeketednek, elpusztulnak, így azok fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat, mumifikálódnak, majd június környékén lehullnak. A birsmonilíniával fertőzött gyümölcsök felületén szaporítóképletek a vegetációs időszak során nem jelennek meg. Az érett gyümölcsök rothadásáért más monilíniás fajok tehetők felelőssé. A terméseken megjelenő apró, majd növekvő rothadó foltokat a Monilinia fructigena vagy Monilinia fructicola okozhatja. Ezen fajok károsításakor minden esetben megjelennek szaporító képletek (exogén sztrómák) a gyümölcsök felületén.

Védekezés: A betegség elleni védekezés legfontosabb eleme a fertőzési források eltávolítása (gyümölcsmúmiák és a fertőzött vesszők). Házi kertekben célravezető lehet a fertőződött hajtásokat kora tavasszal a tünetek megjelenése utáni eltávolítása. Ez a védekezési mód néhány fa esetében célravezető lehet, azonban üzemi körülmények között a kémiai védekezés elengedhetetlen. A legfontosabb feladat a birsmonilínia korai fertőzésének megakadályozása, vagyis a márciusi levélfertőzés elkerülése. A vegyszeres védekezést három vagy akár négy alkalommal is el kell végezni, mivel a fertőzésveszély hosszú időn keresztül fennállhat. A kezeléseket hajtásnövekedés kezdetekor, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után és gyümölcsnövekedés kezdetén érdemes elvégezni (réz tartalmú készítmények, ciprodinil).

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (13. rész)

2020. január 23. 10:36

Az áprilisi szárazság után a májusi csapadék hatására nemcsak a meggyen és cseresznyén, hanem a kajszin és szilván is tömegesen fertőzött a virág- és hajtásfertőző monília.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?