Miért potyog le zölden a dió?

Miért potyog le zölden a dió?

Agrofórum Online

Diófáimról a zöld termések többsége lehullott az elmúlt hetekben. Többnek héján fekete foltok láthatók. Lehet tudni, hogy mi okozza ezt? Hogyan tudnám megvédeni a jövő évi diótermésemet?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
 

Kedves Kérdező!

Sajnos országos problémáról van szó, számos helyről kaptunk jelzést a zöld diók erős hullásáról. Sok helyről azt jelezték, hogy nem maradt dió a fán, idén nem lesz beérett termésük

A jelenség, a szerző diófáján is fellépett. Mivel idei laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem állnak rendelkezésre, csak a szakirodalmi adatok, ismeretek alapján tudom a kérdést megközelíteni.

A lehullott zöld diók többségén különböző méretű, szabálytalan alakú fekete foltok láthatók, némelyik folt közepe kissé kiszürkült. A 2-4 cm méretű dió terméseket felvágva a kialakulóban lévő dióbél a bibe felől elszíneződik, általában sötétbarna, feketés, és nyálkás állagú. A belső elfeketedés minden termésnél a bibe felőli harmadban helyezkedik el. A termés mellett az érintett diófák levelein is láthatóak foltok.

Két gyakori diófa betegséget ismerünk hazánkban: A gnomóniás levél és termésfoltosság betegség a levélen többé-kevésbé kör alakú, 2-4 mm-es barna foltokat okoz, azok belseje kiszürkül, és bennük fekete pontok fejlődnek, gomba szaporító képletei. Ez egyértelműen megkülönbözteti a baktériumos betegségtől. A termés zöld buroklevelén is kör alakú foltok képződnek, melyek elfeketedhetnek. A gomba a termésbe nem hatol be.

A dió xantomónászos betegsége (kórokozója (Xanthomonas arboricola pv. juglandis baktérium) a leveleken, hajtásokon és a gyümölcsön okozott tünetekről ismerhető fel. A levélfoltok mellék erek által határoltak, szegletesek, 2-4 mm-esek, feketék, gyakran összeolvadnak. A foltokat zöldes-sárgás halván udvar veszi körül. A levél erek is megfeketedhetnek. A termés zöld buroklevelén elfeketedő szabálytalan foltok láthatók, a folt alatt a buroklevél rátapad a csonthéjra. A kórokozó a mag belsejébe hatolva a magbelet is megfertőzi, a magbél húsa eltűnik, csak a hártya marad meg, a léha mag elbarnul, elfeketedik.

Jelenlegi ismereteink szerint a dió magjában, a magbélben feketedést a xantomónászos betegség okoz. Már a tavalyi évben is súlyos xantomónászos fertőzés lépett fel a diófáknál, amikor júniusban hosszú esős periódus segítette a kórokozó felszaporodását és erős termés kártételét. A 2018. évi fertőzés összeesett a dió burok fúrólégy zöld buroklevélen okozott károsításával, ami a két ok különválasztását megnehezítette. A fákon áttelelt baktérium idén májusban tudott felszaporodni és a még fiatal, fejlődés kezdetén lévő zöld diókat fertőzte. A baktériumok szaporodásához, terjedéséhez vízcseppekre van szükség, a nagyon áhított esős időszak – a talaj vízpótlása mellett – ezt a folyamatot is elindította.

Védekezés – ha megismétlődik a tartós, több napos esős időszak, Cu tartalmú permetezés indokolt. A fertőzött növényi maradványokon és fertőzött lombkoronában a rügypikkelyek alatt a baktérium áttelel, ezért a télvégi lemosó permetezés bármilyen réz hatóanyagú gombaölő szerrel legalább 1 alkalommal ajánlott rügypattanáskor. Az eset súlyossága miatt a lombhullás utáni őszi és rügyfakadáskori tavaszi ismételt kezelés lenne célszerű. A lehullott fertőzött diókat, leveleket folyamatosan javasolt összegyűjteni és nem komposztálni, hanem szemétben elhelyezni. Permetezésénél teljes borításra kell törekedni mind a levél színén, mind a hátoldalán a megfelelő hatás elérésére. Az idei évhez hasonló tavaszi időjárásnál a dió hajtásnövekedése és virágzása idején is szükséges megelőző rezes permetezés1-2 alkalommal az esős periódus hosszától függően.

Mitől foltosodik a tűztövis?

2019. május 27. 10:21

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?