Miért van most rengeteg katica?

Miért van most rengeteg katica?

Agrofórum Online

Számtalan katica repkedett az elmúlt napokban az udvaron. Miért van ez?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Nagy valószínűséggel harlekinkaticák sokaságának telelőre vonulása volt látható az elmúlt napokban. Jellemző, hogy egy kisebb lehűlés után, ha az időjárás újra melegebb és naposabb lesz, egyedeik elkezdik keresni téli menedékhelyüket. Az időjárás függvényében ez általában október közepén vagy végén szokott bekövetkezni hazánkban. Nem ritka ilyenkor, hogy nagy egyedszámban jelennek meg, főleg a legmelegebb kora délutáni órákban.

Telelőhelyük gyanánt általában dombok, sziklák vagy épületek déli fekvését keresik fel, vagyis a szárazabb és naposabb részeket kedvelik. A lakórészek körül kiválóan megfelel nekik egy félig nyitott terasz is, de a nyitott ajtókon és ablakokon keresztül akár a házakba, szobákba, pincékbe, padlásokba is behúzódhatnak. A hideg időszak végeztével, tavasszal pedig e rejtekhelyet elhagyva kezdik el újra szaporodásukat és élettevékenységüket.

Harlekinkatica (fotó: Pixabay)

Magyarországon a harlekinkaticának három nemzedéke tud kifejlődni, de jellemzően a nőstények folyamatos tojásrakása miatt a második és a harmadik nemzedék már összeolvad. A harlekinkatica hazánkban nem honos, hanem egy Ázsiából származó faj, melynek jelenlétét itthon 2008-ban igazolták, és azóta az egész ország területén elterjedt. Magyarországon főként vörös színváltozatával találkozhatunk, ezeknek az egyedeknek a szárnyfedőjén általában kilenc fekete folt található, de ezek a foltok akár hiányozhatnak, vagy össze is olvadhatnak.

A harlekinkaticák, nemcsak kifejlett alakjai, hanem lárvái is, életük folyamán rengeteg levéltetvet elfogyasztanak, így jelenlétük fontos szerepet tölt be a levéltetvek egyedszámának korlátozásában. Negatív tulajdonsága azonban, amellett, hogy telelőre vonuláskor a háztartásokba is berepülnek, hogy tömeges elszaporodásuk miatt az őshonos katicafajok egyedszámát, azok életterükből való kiszorítása miatt csökkentik. További gond, hogy az érőfélben lévő gyümölcsökön és szőlőn is folytatnak táplálkozást. A gyümölcsök esetében általában már korábban sérült terméseken táplálkoznak, de a szőlő fürtjén megtelepedők a feldolgozás során a borba is belekerülhetnek, mellyel minőségromlást idéznek elő a testükben található kémiai anyagok miatt.

Milyen katica fajok jönnek be a lakásba? Hasznosak?

2020. november 9. 09:02

Elsőként biológiai védekezés céljából, különböző levéltetűfajok ellen alkalmazták főként Amerikában, majd Európában is.

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24. 08:36

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Hogyan különböztethető meg az őshonos és a harlekinkatica?

2022. május 28. 04:37

Miként tudom megkülönböztetni az őshonos katicabogarak és a harlekinkatica példányait?

Spanyol csupaszcsiga, fakitermelő gép, mák és sztívia - Ezek érdekelték a magyar gazdákat 2018-ban

2018. december 30. 06:43

Gazdálkodó olvasóink előszeretettel tudtak meg többet a torma, a mák, a bodza vagy a sztíva termesztéséről, a selyemfényű puszpángmoly vagy egyszikű gyomok elleni védekezésről.