Hogyan különböztethető meg az őshonos és a harlekinkatica?

Hogyan különböztethető meg az őshonos és a harlekinkatica?

Agrofórum Online

Miként tudom megkülönböztetni az őshonos katicabogarak és a harlekinkatica példányait?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A katicabogarak többnyire félgömb alakú, kicsi vagy közepes nagyságú bogarak, melyek csápja rövid és bunkós végű. Testükre jellemző, hogy élénk színűek, általában világos alapon sötét, vagy sötét alapon világos pöttyökkel díszítettek, szárnyaik pedig jól fejlettek. Fajaik feltűnő színezetük miatt mindenki számára könnyen felismerhetők, hiszen mezőgazdasági kultúrákban, gyümölcsfákon, kertekben egyaránt előforduló gyakori fajoknak számítanak. Túlnyomó többségük ragadozó, legyen szó akár lárváiról, akár kifejlett alakjairól. Nemcsak levéltetvekkel, hanem pajzstetvekkel, levélbolhákkal, atkákkal is táplálkoznak. Vannak növényevő fajai is, mint pl. a lucernaböde, mely lucernában károsít. Leggyakrabban évente egy nemzedékük fejlődik ki, kifejlett alakjai csoportosan telelnek át pl. az avarban.

Magyarországon kb. 78 fajuk ismeretes, megkülönböztetésük többnyire szárnyfedőik színezete, mintázata, pöttyeik száma alapján lehetséges. A hétpettyes katicabogár (piros szárnyfedőin hét fekete petty van) elsősorban gyepszinten, illetve az alacsonyabb növényállományokon vadászik. A kétpettyes katicabogár (narancssárgás szárnyfedőin fekete pettyek díszítenek, vagy a fekete szárnyfedőin narancsszínű foltok láthatók) és a négyfoltos szerencsekata (szárnyfedője fekete, melyen összesen négy vörös, ritkán sárga folt látható) a gyümölcsösökben fordul elő leggyakrabban. 

Hétpettyes katicabogár
Harlekinkatica

A harlekinkatica Ázsiából származó, Magyarországon nem honos rovarfaj, megtelepedését hazánkban 2008-ban igazolták, azóta az egész ország területén elterjedt. Magyarországon főként a vörös színváltozat egyedeivel találkozhatunk, melyek szárnyfedőjén többnyire kilenc fekete folt található, de vannak olyan példányok is, ahol a foltok hiányoznak vagy összeolvadnak. A fekete szárnyfedőjű változatok egyik részének a szárnyfedő elején egy nagyobb, hátul pedig egy kisebb vörös folt található, a másik részüknek csak elől találhatunk egy-egy vörös foltot.

A harlekinkatica, a többi katicafajhoz hasonlóan egyaránt, élete folyamán rengeteg levéltetvet elpusztít, így rendkívül fontos szerepe van a levéltetű-populációk korlátozásában. Negatív tulajdonsága azonban, hogy egyedeik telelőre vonuláskor háztartásunkba berepülnek. Nagy problémát jelenthetnek továbbá a szőlőfürtökön táplálkozó egyedeik is, melyek feldolgozás során a borba bekerülve okozzák a termékek minőségromlását. A harlekinkaticák megtelepedése miatt több őshonos katicabogárfaj egyedszáma is csökkent, melynek egyik oka az, hogy tömeges elszaporodásukkal a többi katicabogárfaj számára rendelkezésre álló tápanyagmennyiséget csökkentik.

Milyen katica fajok jönnek be a lakásba? Hasznosak?

2020. november 9. 09:02

Elsőként biológiai védekezés céljából, különböző levéltetűfajok ellen alkalmazták főként Amerikában, majd Európában is.

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24. 08:36

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Spanyol csupaszcsiga, fakitermelő gép, mák és sztívia - Ezek érdekelték a magyar gazdákat 2018-ban

2018. december 30. 06:43

Gazdálkodó olvasóink előszeretettel tudtak meg többet a torma, a mák, a bodza vagy a sztíva termesztéséről, a selyemfényű puszpángmoly vagy egyszikű gyomok elleni védekezésről.

Miért van most rengeteg katica?

2022. október 15. 04:37

Számtalan katica repkedett az elmúlt napokban az udvaron. Miért van ez?