Miért vannak barna foltok a birsalmafa levelein?

Miért vannak barna foltok a birsalmafa levelein?

Agrofórum Online

Miért vannak barna pöttyök a birs levelén és száradnak el a virágok alatti levelek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs fáit többféle kórokozó is fertőzheti, melyek akár súlyos tüneteket és jelentős terméskiesést tudnak okozni. A diplokarponos betegség általánosan elterjedt a birsfák esetében, mely 3-4 mm nagyságú világosbarna foltosodás formájában mutatkozik meg. Rendszerint a foltok közepén fekete pont is megfigyelhető, mely a kórokozó jellegzetes képlete. Az apró foltok a levélen idővel nagyobbodnak, egybe is olvadnak. A levélnyélen, hajtáson és vesszőn is megjelenik a betegség ovális foltok formájában. Idővel a gyümölcsök is fertőződhetnek, 4-6 mm nagyságú, sötétbarna, összeolvadó foltok jelennek meg rajtuk. Csapadékos és meleg időjárás esetében kell számítanunk a betegség nagyobb mértékű elterjedésére.

A birset szintén már korán tavasszal fertőzheti a moníliás betegség is, mely a leveleken, hajtásokon, virágokon és terméseken is okozhat tüneteket. Elsőként a virágok alatti levelek levélnyele irányából induló, ék alakú barnulás látható. Emellett a monília esetében a levélerek mentén a levél fonáki oldalán szürkés színű bevonat is megfigyelhető. A levél fokozatosan barnul és elhal, a betegség pedig így a hajtásba is bejut. A virágok a megbetegedés ellenére kötődnek, viszont ezután a gyümölcsök növekedése fokozatosan megáll, elfeketedve elhalásuk következik be.  

Mindkét betegség a lehullott növényi maradványokon, beteg gyümölcsmúmiákon és fertőzött leveleken képes fennmaradni, így ezek összegyűjtése, talajba forgatása, a következő évi fertőzés mértékét jelentősen képesek csökkenteni. A monília esetében a tüneteket mutató hajtások mihamarabbi levágásával a fertőzés továbbterjedése előzhető meg.

A diplokarponos betegség elleni kémiai védekezést már a levelek kihajtása után, egérfüles állapotban meg kell kezdeni, majd pedig egészen nyár elejéig, június közepéig rendszeresen elvégezni. Ezekkel a permetezésekkel már a moníliás betegség ellen is hatékonyan védekezhetünk. Kiemelt szerepe van viszont a monília elleni védelemben a rózsaszín bimbós állapotban, sziromhulláskor, valamint a gyümölcsnövekedés kezdetén elvégzett kezeléseknek. A készítmények közül a kórokozók ellen kiskerti felhasználók számára is elérhető készítmények pl. a Switch és a Polyram DF.

Kiemelt kép: Pixabay

A jelenlegi időjárás a növényeknek és a károsítóknak egyaránt kedvez

2019. június 7. 09:31

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dió aknázó fényesmolyt.

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.

Mi legyen a fán maradt, megrohadt cseresznyével?

2023. július 3. 04:36

Cseresznyefám termései már túlértek, sok azonban még a fán maradt megrothadva. Mi legyen ezekkel a termésekkel?

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

2018. október 31. 08:21

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.