Mik lehetnek a gyümölcsfaoltvány gyökérzetén látható csomók, daganatok?

Mik lehetnek a gyümölcsfaoltvány gyökérzetén látható csomók, daganatok?

Agrofórum Online

D. Szilvia kérdése: Szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány vásárlásakor a gyökérzeten elszórva csomókat, daganatokat vettem észre. Az eladó gyakorlott mozdulattal levágta azokat, szemétbe dobta. Mik lehettek azok a csomók, nem veszélyesek? Felhasználhatók az ilyen facsemeték?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Gyümölcsfák, díszfák és lágyszárú zöldség- és dísznövényeken gyakran találkozhatunk az agrobaktériumos gyökérgolyva betegség (kórokozója Agrobacterium tumefaciens) tüneteivel. Egy tipikusan sok tápnövényű kórokozóról van szó, több száz növényfaj tartozik a gazdanövény körébe. Ez a tulajdonsága nehezíti meg az ellene való védekezés eredményességét.

A baktérium faiskolákban, nevelésük során fertőzi meg a növényeket, jelen esetben a gyümölcsfacsemetéket. Faiskola talajában él, tartja fenn magát a kórokozó, ameddig talál magának élő kétszikű növényzetet, annak gyökérzetét. Fennmaradásához folyamatosan nedves talajra van szüksége. Tipikus sebparazita kórokozó, elsősorban a növényzet talajban lévő részén, és azon okozott sebzéseken hatol be és fertőzi a növényt. A gyökérzeten, és gyakran a gyökérnyak tájékán szokott előfordulni.

Gyökérgolyva tünetei: a daganatok nagysága 1-2 mm-es mérettől több cm-es nagyságig változhat, alakja nem szabályos gömbforma, felülete egyenetlen karfiol rózsájára hasonlító. A frissen fejlődő daganatok vajszínűek, puhák, később színűk barnára változik, és a daganatok megkeményednek. A talajba lehulló golyvákban a baktérium több évig életképesen fenntartja magát.

Növények fertőződése faiskolákban történik, a védekezés is a faiskolák feladata. Fertőzött oltványokat, faiskolai szaporítóanyagot forgalmazni tilos, észlelésük esetén a fertőzött szaporítóanyagot meg kell semmisíteni. A faiskolák rendszeres ellenőrzése során a növényvédelmi hatóság ezt a betegséget is vizsgálja, szűri.

Agrobaktériumos gyökérgolyva

Sajnos ennek ellenére is előfordulhat, hogy faiskolai szaporítóanyag forgalmazásánál fertőzött növényeket találunk. A daganatok gyökérről történő levágásával a facsemeték nincsenek mentesítve, a gyökérzet egyéb részei is fertőzöttek lehetnek, annak ellenére, hogy tüneteket nem látunk azokon (látens fertőzés).

Ha daganatos gyökérzetű oltványt ajánl az eladó, a fertőzött teljes növényt meg kell semmisíteni. Semmiképp se vásároljon ilyen módon „mentesített” csemetét. A gyökérzetről levágott daganatokkal a metszőollóra tapadt növénynedvvel a kórokozó a következő metszésben résesített növényt is megfertőzheti. Árudákban, lerakatokban az öntözővízzel is terjedhet a baktérium, és fertőzheti a még egészséges egyedeket.

Fertőzött facsemeték elültetése után gyökérzetükön felszaporodnak a golyvák, és 2-4 év után a fák legyengülnek, elhalnak. A fák kitermelése során gyökérzetükön golyvák tömege válik láthatóvá. Az ilyen módon fertőződött talajba – a fa helyére – 3-4 évig csak egyszikű növényt javasolt ültetni, mivel az egyszikűek a kórokozónak nem tápnövényei, ezalatt táplálék hiányában elpusztulnak.

Szabadgyökerű csemeték telepítésekor a gyakorlat alkalmazza az 1%-os Cu tartalmú agyagos pépbe mártást a gyökerek védelmére. A réz hatóanyag csak a gyökerek felszínét védi, a sebzésen keresztüli behatolást akadályozza meg, az esetlegesen már meglévő belső fertőzöttség ellen nem nyújt védelmet.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

2019. október 17. 04:39

G. Mária kérdése: Aranyvessző bokrom hajtásain furcsa tumorok jelentek meg. Mi okozza ezt az elváltozást?

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.