Mi okozhat daganatszerű kinövéseket az őszibarackfa gyökerein?

Mi okozhat daganatszerű kinövéseket az őszibarackfa gyökerein?

Agrofórum Online

Pár éve vásárolt őszibarackfám kiszáradt, kihúzva a talajból a gyökerein nagyobb méretű kitüremkedéseket, daganatszerű kinövéseket találtam. Mi okozta ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos a leírt tünetek alapján az agrobaktériumos gyökérgolyvának (Agrobacterium tumefaciens) a jelenlétére lehet következtetni. Ez a baktériumfaj a gyökereken, illetve a gyökérnyaki részen egyaránt kisebb vagy nagyobb daganatok megjelenését idézi elő. Kezdetben ezek a daganatok puha állományúak, sárgás színezetűek, idővel pedig megkeményednek, elfásodnak és sötét színűvé, karfiolszerű képződménnyé válnak.

A baktérium egy polifág kórokozó, vagyis nagyon sok növényen előfordulhat, meglehetősen széles gazdanövénykörrel rendelkezik. A gyümölcsfák közül almatermésűeket, csonthéjasokat, málnát stb., de szőlőt, valamint számos dísznövényfajt és zöldségnövényt is károsíthat. A tünetek föld alatti részeken való megjelenése miatt gyakran csak a szenvedő növény az első tünet, melyet észreveszünk. A baktérium ugyanis gátolja – legrosszabb esetben teljesen le is állíthatja – a fák megfelelő víz- és tápanyagfelvételét, mely által levélsárgulás, lankadás, végezetül pedig a fa kiszáradása következik be.

A fertőzés forrása a talaj, ahol a golyvák több mint két évig is életképesek maradhatnak. A növénybe való bejutása a gyökerek sérülésein keresztül lehetséges. Hőmérséklet szempontjából terjedésüknek a 25-30 fok kedvez, és a növény jó tápanyagellátása mellett képesek a legerőteljesebben fejlődni. A talaj kiszáradására, valamint a közvetlen napfényre azonban rendkívül érzékeny a baktérium. Terjedése általában szaporítóanyaggal történik, mellyel a kis fák még a faiskolában megfertőződnek. A kialakult betegséget orvosolni nem lehet, ezért a favásárlás során nagy körültekintéssel kell lennünk, hiszen csak így előzhető meg terjedése. A kiásott beteg növény helyére legalább 3-4 évig ne ültessünk kétszikű növényt, azon ugyanis a baktérium továbbra is életképes maradhat. Az egyetlen megoldás az adott hely, fertőzött talaj szabadon hagyása, vagy a fa helyére egyszikű növény ültetése, mely által a kórokozó gazdanövény hiányában az évek során elpusztul.

Hogyan távolíthatnám el őszibarackfáimról a nagy mennyiségű fekete ragacsos bevonatot?

2021. július 9. 09:17

A korompenész növényvédő szerrel utólag hatékonyan nem távolítható el, így a kártevők ellen időben elvégzett kezelésre kell hagyatkoznunk.

Mit tehetek az őszibarackfák hónaljhajtásaival? Hogyan alakítsam a koronát?

2022. július 20. 04:36

Erős hajtásnövekedésű fáimon a fiatal hajtásokon a levelek tövénél hónaljhajtások képződnek, ezáltal elseprűsödik a lombozat. Az első évben egyes fácskákról lecsipegettem ezeket a hónaljhajtásokat, aminek következtében a következő év tavaszán nem voltak rügyek az ágakon. Mit csinálok rosszul?

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.