Miként lehet szaporítani a babérmeggyet?

Miként lehet szaporítani a babérmeggyet?

Agrofórum Online

A babérmeggyet hogyan tudom szaporítani? Hamarosan vissza kell metszeni néhány bokromat, azokat gondoltam gyökereztetni.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A fás díszcserjékről levágott vesszőket viszonylag könnyen lehet gyökereztetni. Tavaszi és évközi alakformáló metszésük során adódik az ötlet, hogy a levágott részeit ne a komposztra dobjuk, hanem szaporításra használjuk.

A levágott fásodott vesszők könnyen meggyökeresednek, ha megfelelő körülmények között neveljük azokat. A vesszőkből készíthetők a dugványok, melyeket a következő módon szoktak előkészíteni:

Egyforma fejlettségű, vastagságú, frissen vágott vesszőket válogasson össze, hosszuk 10-20 cm legyen, 3-4 levélemelettel! A levelek tövében, ahol kis megvastagodás, hajtáscsomó található (nódusz), fognak majd kifejlődni a gyökerek. A biztos eredés érdekében a talajba került dugvány száron is legyen 2 db vastagodás. A dugvány talajba kerülő részéről a leveleket le kell vágni vagy sérülésmentesen kicsavarni. A dugvány a talaj feletti felén már meglévő levelekkel él tovább.

Mivel gyökere nincsen, de anyagcserét folytat a dugvány, ne maradjon sok levél rajta, mivel azt nem tudja vízzel ellátni, így könnyen kiszárad! Ennek megelőzésére a levelek számát csökkenteni kell, gyakran a leveleket félbevágják. A dugványok párologtatásának csökkentésére magas páratartalmú körülményeket alakítanak ki, amíg a saját gyökerek ki nem fejlődnek. A gyökereztetés egyenletes meleg és félárnyékos körülmények között dinamikus, közvetlen napsütés ne érje a dugványokat!

A dugványok gyökeresedése laza és nedves talajban, bármi más közegben – homok, tőzeg, perlit, fűrészpor vagy azok keveréke – is sikeres. Fontos, hogy a vizet átengedje és levegős is legyen. Gyökereztetés folytatható szabadban is, a frissen levágott dugványok fentiek szerinti előkészítése után a fellazított talajba beszúrással ősszel és tavasszal is. Árnyékos és nedves talajban a begyökeresedés hamar ott is beindul.

Gyökeres babérmeggy-dugvány
Gyökeres babérmeggy-dugvány

Biztonságosabb a gyökereztetés és annak hatékonysága, ha edényben történik, abban könnyen gondozható, ellenőrizhető, bármi beavatkozás hatékonyan és gyorsan elvégezhető.

A dugványszár keménysége a fásodásának mértékétől függ. Az úgynevezett fás dugványok alatt a már teljesen megfásodott, téli fagyot is kiálló vesszőket értjük, ezek kemények, nem hajlanak, felszínét kéreg fedi. A vessző csúcsa felé haladva található a félfás vessző, színe barnás, vékony kéreg fedi, hajlítható és rugalmas, ezekből nyerhetők a félfás dugványok. Gyökereztetésre ezek a legalkalmasabbak. A hajtásnak az a része, ami zöld színű, kívül belül, hajlékony, de gyenge, tartása általában még nincs, szintén gyökereztethető, de kissé más technikával. Ezeket nevezik zölddugványnak.

Félfás dugványok gyökereztetését javaslom első próbálkozásnak virágládába vagy nagyobb cserépbe helyezve.

Léteznek gyökereztetést serkentő hormonkészítmények, érdemes felkutatni, mert jobb gyökeresedést érhet el velük, ha a dugványok alsó felét azokkal kezeli.

A hobbikertészek beszámolói alapján az őszi és tavaszi szabadföldi talajban gyökereztetéssel is, vízben gyökereztetéssel is siker érhető el fás és félfás dugványoknál, valamint évközi gyűjtésű félfás dugványoknál egyaránt. Ami másnak sikerült, Önnek is fog.

Lehet a klemátiszt otthon szaporítani?

2023. január 14. 10:39

Lehet a klemátiszt otthon szaporítani? Ha igen, mikor és hogyan?

Milyen módszerrel szaporíthatjuk a legegyszerűbben a málnát?

2023. november 13. 04:39

Új helyre szeretném telepíteni málnatöveimet. Hogyan szaporíthatnám a legegyszerűbben a málnát?

Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

2019. január 9. 08:37

Sz. Zsigmondné kérdése: Krizantém dugványokat gyökereztettem, a dugványok elfeketedtek, és világosszürke színű sűrű bevonat nőtt rajtuk. Mi lehet az, tudom orvosolni a bajt?

Mi lehet az oka, hogy nem érnek be a füge termései?

2023. augusztus 26. 04:39

Az eddig bőségesen termő fügefánk idén is sok-sok kezdeménnyel indított. Egy hónapja ezekből tucatnyi beért, de a többi kisszilva méretnél megállt. A miénk egy meszelt fal előtt van, de hasonló jelenségről panaszkodik egy ismerősöm, akié szabadon helyezkedik el. Mi lehet a jelenség oka?