Kinevelhető a növény a hűtőszekrényben kihajtott tormagyökérből?

Kinevelhető a növény a hűtőszekrényben kihajtott tormagyökérből?

Agrofórum Online

Hűtőszekrényben PVC zacskóban tároltam fel nem használt tormagyökeret, és meglepetésemre kihajtott. Mit kezdhetek vele? Kinevelhető belőle a növény?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A torma (Armoracia rusticana) életerős, igénytelen növény, gondozás nélkül is megél. Természetesen a gondoskodást is meghálálja. Kertekben, annak háborítatlan, kerítéshez közeli részén, sok helyen éveken át megél gondozás nélkül, agresszívan terjed a torma, sokan panaszkodnak, hogy ki sem tudják irtani.

A torma sokoldalúan hasznosítható évelő zöldség- és fűszernövény, talajban növekvő gyökeréért nevelik. Jellegzetes csípősségét a benne képződő mustárolaj adja, mely baktériumos és gombás betegségek ellen is hatásos. Vitaminokban gazdag, ásványianyag-tartalma is jelentős kedvező étrendi hatása mellett.

Tormagyökér kihajtott a hűtőszekrényben
Tormagyökér kihajtott a hűtőszekrényben (fotó: a kérdező felvétele)

A tormát gyökérről szaporítják, azokat gyökérdugványnak nevezik. Erre a célra 15-20 cm hosszú és 4-10 cm vastagságú, fejlett gyökér már alkalmas. A hajtásnak indult torma gyökérdarabját, amennyiben gyökérágai vannak már, fel tudja erre a célra használni, hiszen a hajtásfejlődése megindult, él a növény. 

Tormapalánta kiültetésre
Tormapalánta kiültetésre

A torma nevelhető konténerben is, annak legalább 40-50 cm-es oldalfalakkal kell rendelkeznie, hogy legyen bőséges helye a gyökérzet növekedésének. Elhelyezheti erkélyen, teraszon is, ahol félárnyékot tud számára biztosítani. Természetesen talajba is kiültetheti, amennyiben kerttel is rendelkezik. Talajigénye nem különleges, laza, vízáteresztő és tápanyaggal (komposzttal) ellátott talajban lendületesen fejlődik. Frissen trágyázott föld nem alkalmas termesztésére, és ne kapjon sok nitrogént sem! Csak laza talajban fejleszt egyenes gyökereket. Talajának folyamatos nedvesen tartása is alapvető fontosságú. Száraz, kötött, levegőtlen földben a tormagyökér megfásodik, erősen csípős ízű lesz, sok oldalgyökeret, azaz kevésbé értékes gyökereket növeszt.

Felszedett tormagyökerek
Felszedett tormagyökerek

Elültetése előtt a gyökérdarabot vizsgálja meg, hogy ép-e, nem puha, nem foltos-e annak felszíne. Az ép gyökeret 10-20 cm mélységben fektesse el a talajban, majd fedje be, és öntözze be talaját! Oldalgyökereit előzőleg dörzsölje le róla! A leírt körülmények között – beültetés után – gyors növekedésnek fog indulni, és megjelennek zöld levelei a felszínen.

A kiültetést kitavaszodáskor, 8-10 °C-os talajhőmérsékletnél szokták végezni. Gyakori a gyökérdugványok előhajtatása, amikor a végleges helyére kerülés előtt védett, meleg helyen nevelik, mint a palántákat, így végleges helyére kerülés előtt már fejlett növénnyel rendelkeznek. Önnek már előhajtatott növénye van, hiszen kihajtott, leveleket növesztett.

A fagyok elmúltával erkélyen, védett helyre, fal mellé kiteheti a konténerbe ültetett tormagyökerét a kültéri viszonyokhoz szoktatás után. Nyár végére, őszre kifejlett tormagyökeret talál az edényből kibontott talajban. Jó étvágyat!

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Idén is Magyarország Európa tormanagyhatalma

2022. április 7. 11:31

Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.