Miként metsszük meg tavasszal a gyümölcsfáinkat?

Agrofórum Online

Szaktanácsukat kérem arra vonatkozóan, hogy miként metsszük meg tavasszal a termő gyümölcsfáinkat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák metszése egy nagyon fontos, minden évben elvégezendő feladatnak számít, mely kellő odafigyelést és hozzáértést is igényel. A metszéssel tudjuk ugyanis szabályozni a fa növekedését, részeinek megújulását, valamint terméseinek mennyiségét és minőségét egyaránt befolyásolhatjuk.

Tavasszal a gyümölcsfák közül a csonthéjasok metszésére kerül sor, amennyiben azt nem végeztük el még a szüret utáni időszakban. E fajoknál kiemelt jelentősége van annak, hogy télen – növényvédelmi okokból – ne ejtsünk sebzéseket a fás részeiken. Ezzel ellentétben pl. az almatermésűek és a bodza az erősen fagyos időszakok kivételével, akár a tél folyamán is metszhetők. A metszés kivitelezéséről csak általános tanácsok és szabályok adhatók, hiszen nemcsak fajonként és fajtánként, hanem a fa egyediségéből és kialakításából adódóan is változhat a szükséges metszés erőssége és milyensége. Házikerti körülmények között általában egy-egy fának nagyobb tér jut, mint az ültetvényekben, így a rendszeres metszésben részesülő fákon erős metszést nem kell alkalmazni.

A gyümölcsfák metszésénél elsősorban az a célunk, hogy szellős, napsütés által kellően megvilágított koronát alakítsunk ki, ezzel segítve elő a rügydifferenciálódást, a termések kialakulását és fejlődését. A folyamat során érdemes a fa felső részétől lefelé, valamint kintről a belső rész irányába haladni. A fenntartó metszéssel ritkítást végzünk, ami azt jelenti, hogy egy adott részt vagy tőből eltávolítunk, vagy meghagyunk, de nem metsszük vissza. Első körben érdemes a beteg, sérült és elhalt elemeket eltávolítani, majd pedig következhet a rossz irányba nőtt, egymást keresztező, befelé vagy túlzottan felfelé törekvő részek eltávolítása. Ezután járjuk körbe a fát még egyszer, nézzük meg hol maradtak még túlzottan sűrűn álló részei és azokból is ritkítsunk. Amennyiben az ágak végén több elágazódás is található, abból egy vezérvesszőt kell kiválasztani a többit pedig tőből kell kimetszeni. A vízhajtások tőből való eltávolításának is kiemelt jelentősége van, akárcsak a gyökérsarjak kimetszésének. A munkálatok közben ne felejtkezzünk el az eszközök fertőtlenítéséről sem, valamint a munka végeztével a lemetszett részek összegyűjtéséről, a sebek sebkezelő anyaggal való kezeléséről sem.

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat, bokrokat? Mit metsszünk ősszel?

2021. szeptember 24. 12:59

A bogyós gyümölcsöket általánosságban nyár végén vagy ősszel szoktuk metszeni. Optimális időszak a málna metszésére közvetlenül az érés befejezése után van, ekkor először a letermett vesszőket, majd pedig a beteg, sérült, gyengén fejlett részeket távolítsuk el.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Meg kell metszeni tavaszi ültetés előtt a fák gyökerét?

2023. március 15. 04:37

Kérem segítségüket! Meg kell metszeni tavaszi ültetés előtt a fák gyökerét? Mire ügyeljünk még az ültetés során?

Mikor ajánlott a szőlőt metszeni? Télen elvégezhető ez a munka?

2023. december 30. 04:38

Rosszat teszek-e, ha még télen metszem meg a szőlőtöveket? Mikor ajánlott a szőlőt metszeni?