Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Agrofórum Online

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A dió és a mogyoró szüretének időpontja és hossza egyaránt, a termesztett fajtától, termőhelytől, a művelés módjától és az időjárástól is függhet. A dió betakarításra érett állapotát jelzi az, amikor a zöld burok felrepedt és a mag könnyedén kihull belőle. A burok felrepedése előtt két héttel már a termésrekeszek teljes felülete kialakul, ilyenkor világosabb a magbél, de ezután az időszak után a tömege még akár 5%-al is gyarapodhat. A legkedvezőbb betakarítási idő tehát akkor van, amikor a zöld burok a termések 70%-án természetes úton, vagyis magától felrepedt.

A mogyorónak vannak augusztus közepén és szeptemberben érő fajtái egyaránt. Kedvező időjárási feltételek mellett szüreti időszaka mintegy 2-3 hétig tart el. A mogyoró betakarításának a jele, vagyis a teljes érettséget mutatja, hogy az érett makk könnyen kihull a kopácsból. Az érés folyamatát pedig az jelzi, hogy a makk alsó felének héja elkezd barnára színeződni.

A dió és a mogyoró betakarítása, szüreti időszaka előtt érdemes a fák alatti füvet levágni, hiszen csak így tudjuk megfelelően és maradéktalanul terméseit összegyűjteni. A gyakori csapadék és rendszeres harmatképződés miatt a földön maradó termések minősége ugyanis gyorsan romlik. A másik megoldás lehet még az, hogy a fák alatti részt pl. ponyvával takarjuk, mely a termések összeszedését nagymértékben megkönnyíti.

A dió ágainak botokkal, rudakkal történő ütögetése és terméseinek leverése nehézkes, főként a fa méretéből adódóan, valamint a termőrészeket is károsítja, így ez akár a következő évi termésmennyiség rovására is mehet. Érdemesebb inkább vékony és hajlékony rudat választani erre a célra és apró ütögetésekkel vagy az ágak óvatos mozgatásával lerázni a terméseket. A felszedést mindkét faj esetében érdemes legalább 2-3 naponta elvégezni, így minőségük romlása is elkerülhető. A levert diót az esetleg rajta maradt zöld buroktól meg kell tisztítani annak betárolása előtt. A begyűjtött termések szellős helyen, vékony rétegben kiterítve száríthatók, majd ezután pedig tárolhatók.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

A lassú kínai eladások miatt stagnál a szójabab ára

2019. október 25. 04:36

A szójabab ára október 11. óta a 928 és 944 dollárcent közötti sávban oldalaz. Szeptember végén még 883 dollárcentbe került egy véka szójabab, az árfolyam ezt követően erősödött a jelenlegi szintre.

Hamarosan befejeződik az őszi árpa betakarítása

2019. július 11. 16:32

Őszi árpa esetén a legmagasabb termésátlagokat Tolna megyéből jelentették 6,6 tonnával hektáronként, kiemelkedik még Vas megye 6,3 tonnával és Fejér megye 6,1 tonnával.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (III. rész)

2020. június 13. 04:36

Korábbi cikkeinkben tájékoztatást adtunk a gabonanövények, a rizs betakarításának gépesítési törekvéseiről. A főbb növények közül most a gyapot gépesített betakarításáról számolunk be.