Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Agrofórum Online

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A dió és a mogyoró szüretének időpontja és hossza egyaránt, a termesztett fajtától, termőhelytől, a művelés módjától és az időjárástól is függhet. A dió betakarításra érett állapotát jelzi az, amikor a zöld burok felrepedt és a mag könnyedén kihull belőle. A burok felrepedése előtt két héttel már a termésrekeszek teljes felülete kialakul, ilyenkor világosabb a magbél, de ezután az időszak után a tömege még akár 5%-al is gyarapodhat. A legkedvezőbb betakarítási idő tehát akkor van, amikor a zöld burok a termések 70%-án természetes úton, vagyis magától felrepedt.

A mogyorónak vannak augusztus közepén és szeptemberben érő fajtái egyaránt. Kedvező időjárási feltételek mellett szüreti időszaka mintegy 2-3 hétig tart el. A mogyoró betakarításának a jele, vagyis a teljes érettséget mutatja, hogy az érett makk könnyen kihull a kopácsból. Az érés folyamatát pedig az jelzi, hogy a makk alsó felének héja elkezd barnára színeződni.

A dió és a mogyoró betakarítása, szüreti időszaka előtt érdemes a fák alatti füvet levágni, hiszen csak így tudjuk megfelelően és maradéktalanul terméseit összegyűjteni. A gyakori csapadék és rendszeres harmatképződés miatt a földön maradó termések minősége ugyanis gyorsan romlik. A másik megoldás lehet még az, hogy a fák alatti részt pl. ponyvával takarjuk, mely a termések összeszedését nagymértékben megkönnyíti.

A dió ágainak botokkal, rudakkal történő ütögetése és terméseinek leverése nehézkes, főként a fa méretéből adódóan, valamint a termőrészeket is károsítja, így ez akár a következő évi termésmennyiség rovására is mehet. Érdemesebb inkább vékony és hajlékony rudat választani erre a célra és apró ütögetésekkel vagy az ágak óvatos mozgatásával lerázni a terméseket. A felszedést mindkét faj esetében érdemes legalább 2-3 naponta elvégezni, így minőségük romlása is elkerülhető. A levert diót az esetleg rajta maradt zöld buroktól meg kell tisztítani annak betárolása előtt. A begyűjtött termések szellős helyen, vékony rétegben kiterítve száríthatók, majd ezután pedig tárolhatók.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

2018. augusztus 14. 06:24

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

2024. május 29. 08:10

Az emberek – el nem ítélhető módon –  nem vásárolnak olyan almát, aminek foltos-barnás a héja. Mit tehetnek ez ellen a termesztők?

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

2023. július 5. 16:00

Nőtt az őszi árpa vetésterülete tavalyhoz képest Békésben, és a termésátlag is jobb lett, de mégsem elégedettek a helyi gazdák, mert ennél nagyobb hozamot vártak.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.