30℃ 17℃
június 17. Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató

Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

Agrofórum Online

A megfelelő időpontban végzett szüret nem csak a beltartalmi jellemzőket, hanem a gyümölcsök utóérését és tárolhatóságát is befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte esetében a nyári és a kora őszi fajtáknál az érést, az alapszín változása is jelzi (zöld alapszínből halvány sárgászöld), így többmenetes szürete is megoldható. A kocsány fásodásának mértéke és a kiszakadás jellege is az érés egyik mutatója lehet. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szüretet nagyobb húskeménységnél kell megkezdeni (késői fajták), az alapszínváltozás nem látható, ezért csak az egymenetes szüret képzelhető el. A körte érésmenete az almánál gyorsabb, ezért az optimális szüreti időpont meghatározásának még nagyobb jelentősége van. Tartós tárolásra szánt körténél ezért betárolás előtt a különböző húskeménységű gyümölcsöket a hosszabb tárolás érdekében érdemes szétválasztani. A tárolásra készítés során továbbá a sérült, megnyomódott, jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni.

Az őszi érésű és hosszabb tárolásra is alkalmas körtefajták nagyobb részénél és az összes téli érésű fajtánál a tárolás semmilyen körülmények között nem maradhat el, mert a megfelelő fogyasztási minőség, mint íz, zamat, illat, csak rövidebb-hosszabb hideghatás nyomán alakul ki. A minimálisan szükséges hideghatás általában az őszi érésű fajtáknál 1-3 hét, a téli érésűeknél pedig 4-6 hét. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5°C-nál nem magasabb. A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni, ekkor nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A megfelelő gyümölcsminőség eléréséhez a tárolást követően utóérlelésük is szükséges. Ez azért fontos, hogy még a gyümölcsök puhulása előtt értékes beltartalmi tulajdonságaik mielőbb tudjanak kialakulni. Az utóérlelő helyiség hőmérséklete 15–25°C között változzon. Rövidebb ideig utóérlelt gyümölcsök magasabb hőmérsékletet igényelnek ugyanolyan érettségi fok eléréséhez.

Gubacsatka a körtefán - mit tegyünk?

2021. április 25. 09:37

Körte oltványom éppen csak kifejlődött levelein kisméretű, zöld és vörös színű, kicsit kiemelkedő foltok nőttek. Mik lehetnek azok?

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 5. 04:38

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

2023. november 22. 16:40

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.