Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

Agrofórum Online

A megfelelő időpontban végzett szüret nem csak a beltartalmi jellemzőket, hanem a gyümölcsök utóérését és tárolhatóságát is befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte esetében a nyári és a kora őszi fajtáknál az érést, az alapszín változása is jelzi (zöld alapszínből halvány sárgászöld), így többmenetes szürete is megoldható. A kocsány fásodásának mértéke és a kiszakadás jellege is az érés egyik mutatója lehet. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szüretet nagyobb húskeménységnél kell megkezdeni (késői fajták), az alapszínváltozás nem látható, ezért csak az egymenetes szüret képzelhető el. A körte érésmenete az almánál gyorsabb, ezért az optimális szüreti időpont meghatározásának még nagyobb jelentősége van. Tartós tárolásra szánt körténél ezért betárolás előtt a különböző húskeménységű gyümölcsöket a hosszabb tárolás érdekében érdemes szétválasztani. A tárolásra készítés során továbbá a sérült, megnyomódott, jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni.

Az őszi érésű és hosszabb tárolásra is alkalmas körtefajták nagyobb részénél és az összes téli érésű fajtánál a tárolás semmilyen körülmények között nem maradhat el, mert a megfelelő fogyasztási minőség, mint íz, zamat, illat, csak rövidebb-hosszabb hideghatás nyomán alakul ki. A minimálisan szükséges hideghatás általában az őszi érésű fajtáknál 1-3 hét, a téli érésűeknél pedig 4-6 hét. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5°C-nál nem magasabb. A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni, ekkor nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A megfelelő gyümölcsminőség eléréséhez a tárolást követően utóérlelésük is szükséges. Ez azért fontos, hogy még a gyümölcsök puhulása előtt értékes beltartalmi tulajdonságaik mielőbb tudjanak kialakulni. Az utóérlelő helyiség hőmérséklete 15–25°C között változzon. Rövidebb ideig utóérlelt gyümölcsök magasabb hőmérsékletet igényelnek ugyanolyan érettségi fok eléréséhez.

Alma, körte, birs: természetes növényvédelmi tippek

2021. április 23. 17:37

Főleg házikertben vannak könnyebb lehetőségek az almatermésűek természetes megvédésére. Az évek során sokféle házi praktikát teszteltünk, nem vált be minden, de amivel sikeresen megoldottuk az azévi növényvédelmet, azt szívesen elmeséljük más kertészeknek, hobbikertészeknek. Ma a lisztharmatra, ervíniára, levéltetvekre és az ormányosbogárra hoztam pár gondolatot.

Hogyan védekezhetünk hatékonyan a körte varasodása ellen?

2024. június 30. 04:37

Hogyan védekezzek a körte varasodása ellen? A leveleken számos tünetet észrevettem már, viszont a termések épségét szeretném megóvni.

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?

Hogyan savanyíthatjuk a talajt a körte számára?

2020. április 12. 05:36

Sz. Balázs kérdése: Segítségüket szeretném kérni. Hogyan lehet csepegtető öntözéssel savanyítani a talajt ahhoz, hogy megfelelő legyen a ph értéke a körtének a kedvező tápanyag-felvételhez.