0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán

Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

Agrofórum Online

A megfelelő időpontban végzett szüret nem csak a beltartalmi jellemzőket, hanem a gyümölcsök utóérését és tárolhatóságát is befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte esetében a nyári és a kora őszi fajtáknál az érést, az alapszín változása is jelzi (zöld alapszínből halvány sárgászöld), így többmenetes szürete is megoldható. A kocsány fásodásának mértéke és a kiszakadás jellege is az érés egyik mutatója lehet. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szüretet nagyobb húskeménységnél kell megkezdeni (késői fajták), az alapszínváltozás nem látható, ezért csak az egymenetes szüret képzelhető el. A körte érésmenete az almánál gyorsabb, ezért az optimális szüreti időpont meghatározásának még nagyobb jelentősége van. Tartós tárolásra szánt körténél ezért betárolás előtt a különböző húskeménységű gyümölcsöket a hosszabb tárolás érdekében érdemes szétválasztani. A tárolásra készítés során továbbá a sérült, megnyomódott, jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni.

Az őszi érésű és hosszabb tárolásra is alkalmas körtefajták nagyobb részénél és az összes téli érésű fajtánál a tárolás semmilyen körülmények között nem maradhat el, mert a megfelelő fogyasztási minőség, mint íz, zamat, illat, csak rövidebb-hosszabb hideghatás nyomán alakul ki. A minimálisan szükséges hideghatás általában az őszi érésű fajtáknál 1-3 hét, a téli érésűeknél pedig 4-6 hét. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5°C-nál nem magasabb. A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni, ekkor nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A megfelelő gyümölcsminőség eléréséhez a tárolást követően utóérlelésük is szükséges. Ez azért fontos, hogy még a gyümölcsök puhulása előtt értékes beltartalmi tulajdonságaik mielőbb tudjanak kialakulni. Az utóérlelő helyiség hőmérséklete 15–25°C között változzon. Rövidebb ideig utóérlelt gyümölcsök magasabb hőmérsékletet igényelnek ugyanolyan érettségi fok eléréséhez.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

2019. november 21. 04:36

J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.