Mikor érett meg szedésre a csipkebogyó?

Agrofórum Online

Mikor tekinthető érettnek a csipkebogyó? Mikor szedhető? Köszönöm válaszukat.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A rózsafajok áltermését nevezzük csipkebogyónak, mely gyümölcsök nemcsak egy, hanem több, vadon termő rózsafajhoz is köthetők. A csipkebogyó jótékony hatása mindenki számára ismeretes, hiszen kimagasló C-vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így pedig nátha, megfázás ellen, illetve azok megelőzése céljából egyaránt használatos gyógynövényünk. Terméseiből nemcsak tea készíthető, hanem lekvárként, szörpként, szirupként, de kandírozott gyümölcsként is hasznos vitaminbomba állítható elő belőle. A csipkebogyót kereskedelmi forgalomban leggyakrabban szárítva találjuk meg egészben, vagy magjaitól, szőreitől megtisztított formában.

A közhiedelemmel ellentétben a termések begyűjtésével nem szabad megvárni az első őszi fagyot, azt, amikor a dér már megcsípte gyümölcseit. Az első fagyok alkalmával már általában a termések túlérett állapotúak, eleve megpuhult hússal rendelkeznek, és ép állapotban már nem gyűjthetők be. Emellett a túlérett termések beltartalmi értékei is romlanak, főként C-vitamin-tartalmuk indul jelentős csökkenésnek. A második fagy bekövetkezte után akár 50%-os vitamintartalom-csökkenéssel is számolhatunk, viszont a túl korán szedett termések szintén rosszabb beltartalmi mutatókkal rendelkeznek.

A szüretre érett áltermésekre jellemző a piros szín és a kemény, szilárd állag. Az érési időszak fajonként és termőhelyenként is változóan alakulhat, így akár már augusztus közepén találhatunk szedésre érett terméssel rendelkező bokrokat. A legtöbb esetben viszont a szüreti időszak szeptember közepére esik, és kb. 3-4 hetes időtartam áll rendelkezésre a termések leszüreteléséhez.

A gyümölcsöket kocsány nélkül szedjük le, és mihamarabb dolgozzuk fel, vagy gondoskodjuk azok szárításáról! Érdemes a szárításhoz a terméseket kettévágni és egy rétegben kiteríteni. A felvágással a száradás hatékonysága növelhető, hiszen a vastag héja miatt még hosszabb időtartam alatt sem tud tökéletesen kiszáradni. A hosszabbtávú tárolás csak száraz gyümölcsök esetében képzelhető el, pl. papírzacskóban vagy fonott kosárban.

Kiemelt kép: Pixabay

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Medvehagyma virágzása

2023. május 18. 05:36

A medvehagyma virágzási ideje aránylag rövid kb. 2 hétig virágzik, április és május környékén, de leveleit már március végétől szedhetjük egészen az ősz végégig.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?

Milyen bélyegek alapján állapítható meg a sütőtök érettsége?

2024. augusztus 24. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Többféle sütőtököt is nevelek a kertemben, kaptam a palántákat, és nem tudom, hogy mikor érdemes levenni őket, mikor érettek. Milyen bélyegek alapján állapítható meg érettségük?