Mikor tekinthető szedésre érettnek a csemegekukorica?

Mikor tekinthető szedésre érettnek a csemegekukorica?

Agrofórum Online

Hogyan állapítható meg legegyszerűbben, hogy a csemegekukorica szedésre érett?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan a legtöbb növényfaj esetében, a kukoricánál is a tenyészidőszak hosszát a termesztett fajta tulajdonsága, illetve a környezeti körülmények alakulása befolyásolja. A külső körülmények közül a kelés és a címerhányás közötti időszakban uralkodó időjárás határozza meg legnagyobb mértékben a csemegekukorica érésének időszakát, így a tenyészidőszak hosszúságát is. A kukorica vetését általában április közepén lehet megkezdeni, mely vetésből fejlődő növények kb. nyár közepére adnak szedhető terméseket.

A csemegekukorica érésének külső és belső jelei egyaránt vannak, melyet a betakarítás tervezésekor mindenképp érdemes szem előtt tartanunk. A csemegekukorica csöveit úgynevezett tejesérésben szedjük és fogyasztjuk. Ebben az állapotban a kukoricaszemeket sárga szín jellemzi, megnyomva pedig fehér, tejszerű folyadék található bennük. A túlérett szemekből távozó folyadék túlzottan sűrű, míg az éretlen szemekből vizes állagú folyadék nyerhető ki. Az érésnek kívülről is látható jelei lehetnek, a bibeszálak ugyanis megbarnulnak, a kukoricacsövek csúcsi részeinek szemei pedig kellően megsárgulnak.

Egy-egy cső ideális érettségi állapota rövid ideig tart, mely 30 fokos hőmérséklet esetében mintegy 1-2 napra, míg mérsékeltebb hőmérsékleten is csak kb. 3-5 napra tehető. A törés optimális idejének meghatározására tehát nagyon fontos odafigyelni, hiszen a túl későn letört csövek öregek lesznek, így kevésbé lesz élvezhető fogyasztásuk is. Az egyszerre vetett növényekről kb. 2-3 alkalommal gyűjthetők be a termések, így ajánlatos lehet már tavasszal a vetést szakaszosan, megadott időközönként elvégezni, ezzel a szedési időszakot is meghosszabbítani.

A szedés következtével, mivel a csöveket nem teljes, vagyis biológiai érettségükben törjük le, a bennük található cukor keményítővé alakulása továbbra is folytatódik. A cukortartalom a hajnali, illetve éjszakai órákban a legmagasabb a csövekben, így a törést is inkább ekkora, nem pedig a legmelegebb, nappali órákra időzítsük. A cukortartalom csökkenése 20 fok feletti tárolás esetén naponta akár a 20%-os mértéket is elérheti, így az esetleges tárolás lehetőség szerint hűvös helyen történjen.

Kiemelt kép: Pixabay

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

2018. július 7. 16:24

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.

Drágább lesz a csemegekukorica - kevesebb termett

2019. augusztus 27. 14:13

Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, így a feldolgozók nagyon várják az idei termést, amely a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat hazánkban az elmúlt években átlagosan megtermelt 500 ezer tonnás mennyiségtől.

Stabilan első Európában a hazai csemegekukorica szegmens

2021. augusztus 11. 11:00

A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. A termény többségéből különféle feldolgozóipari termékek készülnek, amelyek keresett exportcikkek. Jó hír a gazdáknak, hogy új fajták bevezetésével nagyban sikerült visszaszorítani egy, a növény hozamát csökkentő vírust, hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.