Miért kell megvárni, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér?

Agrofórum Online

Miért kell megvárni azt a szedéssel, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér? Köszönöm szépen előre is a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csipkerózsákról szedett termések, vagyis hétköznapi néven a csipkebogyók, értékes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas C-vitamin-tartalma mindenki számára ismeretes, de emellett más vitaminokat is tartalmaz, mely által még kimagaslóbb értékekkel rendelkezik. Fogyasztása által akár többféle betegség, közöttük pl. a nátha ellen is könnyebben vehetjük fel a harcot, vészelhetjük át megpróbáltatásait. A termésekből származó jótékony hatását és ízét nemcsak tea, hanem lekvár, szirup, szósz formájában is élvezhetjük, de likőr egyaránt készíthető belőle. 

A gyűjtés során érdemes arra ügyelni, hogy ne az út széléről, hanem védett helyen növő bokrokról szedjük a gyümölcsöket, melyek kevésbé vannak kitéve a közlekedés általi szennyezésnek. A termések leszedése kocsány nélkül történjen, majd a kellő mennyiség leszedése után az esetleges szárítást vékony rétegben kiterítve végezzük el! Gyorsabb száradást érhetünk el a termések feldarabolásával, hiszen lédús gyümölcseinek meglehetősen sok idő szükséges a tárolásra alkalmas nedvességtartalom eléréséhez. Amennyiben a gyümölcsöket szeretnénk feldolgozni, ahhoz sem árt a szedést követően mihamarabb nekilátni.

Sajnos még a mai napig is sokan úgy gondolják, hogy a termések szüretét akkor kell elvégezni, amikor a dér már megcsípte. Ajánlatos leginkább optimális érési időben megtenni, még az első fagy bekövetkezte előtt. Az első fagy után a legtöbb termés egyrészt túl is van már érve, másrészt pedig a túlérett termések puhaságuk miatt hamar elkenődnek, tönkremennek.

Továbbá a túlérett termések C-vitamin-tartalma ugyancsak kisebb, illetve a fagy hatására is fokozatos csökkenése várható. Az első fagy alkalmával kb. 20%-kal, míg a második fagy hatására már akár 50%-kal is kevesebb lehet a termések C-vitamin-tartalma. A termések szedhetőségét jelzi az, ha színük kellően bepirosodott, de állaguk még kemény. Az érési időszak termőhelyenként természetesen eltérően alakul, de általában szeptember közepétől indulhat meg szedésük, mely kb. 3-4 hétig, az első fagyok bekövetkeztéig tart.

Kiemelt kép: Pixabay

Időjárás: ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

2019. január 23. 09:15

A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani.

Jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal

2023. február 3. 08:39

A hét végétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk felett. Jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, de napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletet mérhetünk majd.

Odaveszhet a kajszi, jönnek az éjszakai fagyok, hó is hullhat

2024. március 5. 08:10

Csütörtöktől országosan visszaesnek a napi csúcshőmérsékletek, és bizonyos helyeken mínusz 5–7 fokos éjszakai fagyok várhatók. Aggódhatunk a kajsziért és más korai csonthéjasokért.

Kertbarátok figyelem: fagyos éjszakákra számíthatunk!

2024. március 13. 06:40

Fagyos időszakra számíthatunk a közeljövőben. Mik a fagykár-megelőzés lehetőségei? Miért hullik a szilva? És mit tehetünk a gyepben megjelenő kétszikű gyomok ellen? Zsigó György növényorvos tanácsait olvashatják kiskerti növényvédelem terén.