Mikor és hogyan végezzem el az őszi lemosó permetezést?

Mikor és hogyan végezzem el az őszi lemosó permetezést?

Agrofórum Online

S. Ferencné kérdése: Sokat olvastam arról, hogy az őszi lemosó permetezésnek kiemelt a jelentősége. Kezdő kertészkedő vagyok, így azt kérdezném, mikor és hogyan kell elvégezni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az őszi lemosó permetezés a kártevők és kórokozók megjelenésének megelőzésére szolgál. Az elhúzódó ősz, az enyhe tél kedvez a károsítók áttelelésének és felszaporodásának. Egyik leghatékonyabb megelőzési módja e kezelések alkalmazása. A permetezések célja a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kéregén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek elpusztítása, a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése. A leveleken fennmaradt szaporító képletek, spórák is eredményesen elpusztíthatók. A növényvédő szer kijuttatása nagy lémennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében.

Fontos, hogy a növény minden részére bőségesen jusson növényvédő szer, beleértve a fás szárak repedéseit, a levélzugokat és a fák csúcsát is.  Ezt a kezelést ősszel, a lombhullás időszakában érdemes elvégezni minden olyan fás szárú lombhullató növényen, amelynél fertőzés veszélye áll fenn. Az őszi lemosó permetezés mellett a gyümölcsmúmiák, levelek összegyűjtése, megsemmisítése, a beteg növényi részek eltávolítása, a sebek kezelése is a károsítók megjelenésének megelőzéséhez járulnak hozzá.

Az, hogy milyen növényvédő szert válasszunk, a károsítótól függ, mely ellen védeni szeretnénk a növényt. Lemosó permetezések alkalmával a réz tartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a kórokozó ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik.

Az olajos alapú készítmények rovarok és atkák ellen alkalmazhatók. E készítmények vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján megakadályozzák ezzel légzésüket. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák, valamint a körtelevélbolha ellen. Ha többféle károsító van együttesen jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazhatunk.

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Milyen kártevő miatt hullik le az apró szilva?

2020. április 9. 04:36

T. Mónika kérdése: Telepítettünk néhány szilvafát, tavaly már teremtek. Közülük sok apró, pár mm-es termés lepotyogott, rajtuk lyukakat láttam. Milyen kártevő okozhatja?

Hogyan védjük a fügét télen a hidegtől?

2023. október 20. 04:38

A füge teleltetésével, fagy elleni védelmével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Hogyan védhetjük meg eredményesen a fügét télen a hidegtől?

Miért fehéredik ki a szobanövény földje?

2022. szeptember 11. 04:37

Szobanövényeim földje gyakran kifehéredik valamitől. Mi lehet a jelenség oka?