Mitől lett foltos a körtefa levele?

Mitől lett foltos a körtefa levele?

Agrofórum Online

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tünetek alapján a körte levelét két kórokozó a körterozsda (Gymnosporangium sabinae) és a mikoszferellás levélfoltosságot okozó kórokozó (Mycosphaerella sentina) is megtámadta. A körterozsdás leveleken kezdetben 5-10 mm-es, sárga, ovális alakú foltok jelennek meg. A foltok idővel sárgulnak, majd narancsvörös színűek lesznek, udvaruk pedig sárga színű marad. Ezek a foltok fokozatosan nagyobbodnak, megvastagodnak. A levél színén apró, sötétbarna, feketés, kissé kiemelkedő pontok, fonáki oldalán pedig kiemelkedő világosbarna színű gombaképletek alakulnak ki.

A mikoszferellás levélfoltosság megjelenésére főként csapadékosabb évjáratban számíthatunk. Kezdetben apró 2-3 milliméter nagyságú, egynemű, kerek vagy ovális foltok jelennek meg a leveleken. Közepük fokozatoson kivilágosodik, szegélyük változatlanul barna marad. A kivilágosodott, világosszürke közepű foltokban a gomba fekete pontszerű képletei a levél színén és fonáki oldalán is megtalálhatóak. Súlyos fertőzés esetében a körtefák idő előtti teljes lombhullását is okozhatja.

A körterozsda spóráinak kifejlődéséhez két gazdanövényre van szüksége, köztes gazdája a körte, főgazdája pedig a boróka fajok, ezért a fertőzés létrejöttének feltétele a két növény közelsége is. A mikoszferella esetében a fertőzés forrása a beteg levelek, melyeken a kórokozó képletei áttelelni képesek, ezért a beteg lomb talajba forgatásával, vagy összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzés mérsékelhető. A nyári időszakban végzett hajtásválogatás és vízhajtások eltávolításával is a fa koronája világosabbá, levegő által átjárhatóbbá tehető.

A kémiai védekezést közvetlenül sziromhullás után érdemes elkezdeni, de legkésőbb július közepéig szükséges elvégezni az első növényvédelmi beavatkozást. Az ezt követő időszakban érdemes a további rendszeres kémiai védelem fenntartása. Amennyiben körtefáinkat rendszeresen védjük a körtevarasodás kórokozója ellen, rendszerint e betegségek ellen már nem szükséges a kémiai védekezés. A készítmények közül a difenokonazol, ciprodinil, mankoceb hatóanyagok eredményesen használhatóak.

A csemegeszőlő-termesztés növényvédelmi kihívásai

2019. március 23. 10:36

A csemegézés a termesztési precizitás mellett fokozottabb figyelmet, megelőző jellegű hozzáállást és kiemelt növényvédelmi szakértelmet igényel, annak ellenére, hogy azonos kórokozóktól, kártevőktől, járványoktól, időjárási nehézségektől kell évről évre megvédeni a termést, mint a borszőlő esetén.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.