Mikor szüretelhetem a birs terméseit?

Mikor szüretelhetem a birs terméseit?

Agrofórum Online

Szeretném a segítségüket kérni annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy mikor szüretelhető a birs?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs virágzási ideje és érés időpontja között általában négy-öt hónap telik el. A szedés időpontja nem csak a fajtától, hanem a termőhelytől és az évjárattól is függ. Ez az időszak többnyire szeptember és október vége között van. A betakarítást azonban mindenképpen érdemes befejezni a fagyok beköszöntése előtt, hiszen a termések mínusz két fokon a fagy hatására már sérülnek. A birs gyümölcsei akkor érettek meg a szedésre, amikor a fajtára jellemző gyümölcsnagyság, íz- illetve illatanyagok kialakultak. A gyümölcsök héja rendszerint sárga, csak néhány későbbi érésű fajta gyümölcsének marad zöld színű héja a fogyasztási érettség elérésekor. A szüret időpontját legjobban az jelzi, amikor a sűrű, nemezes szőrzet kezd lekopni a gyümölcsökről. Mint az alma és körte esetében a birs terméseinek is nagyon fontos a megfelelő érettségben történő szürete, hiszen ez hatással van a gyümölcsök minőségére és tárolhatóságára is. A kedvező szedési időpontban szüretelt gyümölcsök decemberig tárolhatók anélkül, hogy minőségük romlana. A megkésett szüretelésű, sárga húsú birsgyümölcsök azonban nem tárolhatóak sokáig.

A birs nyomódásra érzékeny gyümölcs, kemény húsa ellenére. Ezt a tényt szüretkor, szállításkor és a betakarítás folyamán is szükséges figyelembe vennünk. A szedési érettség időszakában a szélre nagyon érzékeny és könnyen lehull a fáról. A hullott gyümölcsöt a felszedés után azonnal fel kell dolgozni, mivel a sérülések következtében bekövetkező rothadás jelentős veszteséget okozhat. A birset általában nem tárolják hosszabb ideig, hanem azonnal feldolgozzák. A tárolásra akkor szokott sor kerülni, ha meg akarjuk hosszabbítani a feldolgozás idejét. Az érett, sárga fedőszínű, viaszos héjú birsgyümölcs több, akár 10 héten keresztül is tárolható anélkül, hogy megromlana. A birs gyümölcsének erős illatát a tárolás során az alma és a körte is átveszi, ezért külön helyen érdemes őket tárolni. A tárolóban a 2 fok körüli hőmérséklet, valamint a magas, legalább 90%-os relatív páratartalom az optimális.

Milyen rovar károsítja a fügét?

2018. október 29. 10:41

K. Mihályné kérdése: A fügéken muslicához hasonló, apró rovarokat figyeltem meg. Milyen károsítóról lehet szó? Hogyan védekezhetek ellene?

Levéltetvek szívogatnak a kiskertben a kukoricán?

2023. július 7. 04:36

Mik szívogatnak a kukoricán? Levéltetvek? Emellett rengeteg hangya is megtalálható a növényen. Hogyan védekezzek ellenük?

Mikor vihetők ki a szabadba a beteleltetett dísznövényeink?

2022. május 8. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a dísznövények kihelyezése a kertbe mikor tekinthető biztonságosnak a teleltetés után?

Mitől alakulhattak ki foltok a kasvirág levelein?

2022. június 16. 04:36

Kasvirág levelein a képen látható foltok mitől lehetnek? A levelek mintha kicsit deformáltak is lennének.